In maart van dit jaar schreef de nachtburgemeester van Groningen Merlijn Poolman ook al een column voor 3voor12/Groningen: "De troost die muziek biedt". Inmiddels zijn we acht maanden verder en zitten we in een tweede coronagolf. Het nachtleven staat stil, misschien heeft de nachtburgemeester het inmiddels wel drukker dan ooit. Lees het in de tweede gastcolumn van Merlijn Poolman.

"Een verhaal dat meestal uit de hand liep en vaak ook begon in combinatie met drank of andere genotsmiddelen"

‘No good story ever started with someone eating a salad’ is een gezegde dat altijd betrekking heeft op een lekker guur verhaal. Een verhaal dat meestal uit de hand loopt en vaak ook begint in combinatie met drank of andere genotsmiddelen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar voor mij is dit jaar er wel eentje waarin die spreekwoordelijke salade hoogtij viert en ik mij geregeld als nachtburgemeester bijna schaam voor de burgerlijke tijdstippen waarop ik op bed lig.

 

Doordeweeks niet meer drinken, geregeld sporten, een regelmatig ritme opbouwen (met vroeg opstaan) en ook nog eens boeken lezen. Het zijn van die dingen die ik al jaren met weinig succes probeerde te integreren in mijn toch altijd wel redelijk ‘dynamische’ levensstijl, maar waar ik altijd na een weekje proberen alweer hopeloos in faalde. Mijn moeder is er helemaal blij mee, ‘Merlijn, wat zie je er gezond en energiek uit!’ hoor ik als ik weer even bij haar en paps langsga in het pittoreske Oost-Groningse Vriescheloo. En gelijk heeft ze, want ik voel me ook bijzonder goed en heb een energie waarvan ik vroeger niet wist dat ik die in mij had. Maar toch staan al deze verantwoorde zaken totaal niet in verhouding tot een leegte die zich het afgelopen halfjaar gevormd heeft in mijn hart. Ik denk ook dat ik namens velen spreek als ik het met dat gemis heb over de liefde voor het menselijk samenzijn onder het genot van lekkere muziek.


Ik mis zelfs een zweterige knuffel krijgen van iemand die aan het einde van het feest niet heel fris meer ruikt of gewoon zoiets doms als het te enthousiast proosten en door mijn dyspraxie (een duur woord voor structurele onhandigheid) per ongeluk mijn halve biertje over iemand heen gieten die dat niet zo aangenaam vindt. Beeld je eens in hoe die extase ook alweer voelt van het onverwacht tegenkomen van bekenden die je al een hele tijd niet gezien hebt. Herinner je die band of DJ die opeens met dat nummer aan komt zetten waardoor je alles om je heen vergeet en enkel in de essentie van het moment opgaat en dan door de rond bouncende frequenties zweeft met een gelukzalige lach die niemand meer van je gezicht af krijgt.

Dit zijn de dingen waar ik voor leef, al lange tijd heimwee naar heb en waarvan ik weet dat er tallozen om mij heen zijn die dit gevoel met mij delen. Ik hoorde ooit op een conferentie over het nachtleven dat het wetenschappelijk aangetoond is dat naar een concert of feest gaan gezonder is dan een uurtje yoga oefeningen doen. Ik weet daarbij niet of ze dat met of zonder versnaperingen bedoelden, maar zowel het fysieke als het mentale aspect hierin is iets dat mensen voldoening geeft en ook uitdaging biedt.

 

"Ik mis zelfs een zweterige knuffel krijgen van iemand die aan het einde van het feest niet heel fris meer ruikt"

 

Zo zeg ik altijd, de beste ideeën ontstaan ‘s nachts met een biertje en worden dan overdag uitgewerkt met een kop koffie. Bij dat biertje hoort ook vaak een muziekje en op zulke momenten leggen we nieuwe contacten, kruipen we uit onze schulp, worden we geïnspireerd of gaan we gewoon even lekker uit ons dak. Uiteindelijk leiden dit soort zaken in steden die je hiertoe de gelegenheid scheppen tot een goed vestigingsklimaat, meer veiligheid, grotere economische vooruitgang en als belangrijkste punt een sterke mate van levensplezier. Levensplezier is weer goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid en op die manier zijn we ook weer minder vatbaar voor ziektes, depressies en allerlei andere nare zaken.

Als trotse nachtburgemeester van onze stad strijd ik voor, tijdens en na corona altijd voor meer muziek, menselijke verbinding en het bijkomende plezier dat deze zaken ons als samenleving bieden. Hierdoor is het laten overleven van de muzieksector en het nachtleven mijn allerhoogste missie geworden en ondanks de barre tijden is de strijd hiervoor hetgeen dat mij iedere ochtend motiveert om nu op die burgerlijke tijdstippen op te staan en die strijd vol aan te vangen!

 

"De nacht met haar onfeilbare geheimen en mysterieuze energie die zij bezit is wat wij hebben als inspiratie voor de dag"

 

De afgelopen week zijn we begonnen met de Local Legends campagne, waarin wij elkaar als burgers en bedrijven de corona-winter door loodsen. Deze campagne gaat vanaf het begin al heel goed maar kan nog iedere steun er bovenop hard gebruiken. Want waar de landelijke overheid ons als sector flink laat zitten bespeur ik hierdoor wel dat wij elkaar als burgers en bedrijven meer dan ooit ondersteunen in deze duistere tijden en dit feit geeft mij de moed en energie om te blijven strijden.

De nacht met haar onfeilbare geheimen en mysterieuze energie die zij bezit is wat wij hebben als inspiratie voor de dag. In combinatie met de muziek vormt zij het licht aan het einde van deze lange donkere tunnel en uiteindelijk komen we daar met z’n allen doorheen.

Geen dag zonder nacht, zo simpel is dat!