Het is weer najaar. Het begint frisser te worden en de blaadjes vallen van de bomen. Daar hoef je niet somber om te zijn, want gelukkig wisten er meer dan genoeg Groningse acts ook iets te ’droppen’ in de herfstmaand oktober. Wat zijn we ontzettend verwend. De uitgaves waren top. Van hippe rap tot denderende doom; het Gronings herfst bladerdek kleurde volledig goud.

DE KAT | Dog’s Old Pride

De eerste single van de nieuwe versie van DE KAT laat horen dat de band graag nieuwe dingen doet. Met nu een zanger in de gelederen (Goya Buitenhuis) is het geluid van DE KAT uiteraard anders dan voorheen. De oorspronkelijke liefhebbers van het jam-geluid van de band zullen echter niet teleurgesteld zijn. Dog’s Old Pride is gewoonweg te goed daarvoor, en biedt nog genoeg aanknopingspunten met het eerste leven van DE KAT. Het bluesy gitaar nummer bevat surf invloeden en heeft een prachtige opbouw. Na een rustig begint gaat naar het einde toe alle remmen los. Met name door de zang is er sprake van een heerlijke spanningsboog. Productioneel gezien wordt gekozen voor het pure live geluid. Het is wat dat betreft vooral ook eerlijke muziek. DE KAT mag zeker trots zijn.

Yuf Willie | Bibbedibang

Ten tweede male in deze rubriek horen we Goya Buitenhuis. Nu niet als zanger van DE KAT, maar als rapper van het duo Yuf Willie. Naast de stem van Goya verwelkomen we nu ook de beats van Thyme Flies. Bibbedibang is een onderhuidse ‘banger’, een korte, prima track, met een goede flow. Zoals het hoort voor een Willie, bevat de tekst lekkere wartaal. Je zou kunnen zeggen dat het stuk niet echt uniek te noemen is. Aan de andere kant hoef je niet bang te zijn dat dit nummer snel gaat vervelen. Heel erg leuk is het namelijk wel. 

The Vices | In And Out

In And Out is de nieuwste single van de gitaarband die inmiddels veel meer is dan een belofte. Het zelfvertrouwen is groot, en met gemak lijkt een aantrekkelijk hoog niveau gehaald te worden. Bij eerste beluistering ervaar je een makkelijk, complexvrij nummer. Toch blijkt dat je het vaker kunt horen zonder dat het gaat vervelen. Het gaat dus makkelijk je ene oor in, maar er uiteindelijk niet snel meer uit. Een hele prestatie. De invloed van The Strokes is hier echter meer dan overduidelijk. Het doet je dus wel de vraag stellen: is dit het? Of kunnen we meer verwachten van The Vices? Zou het ook mogelijk zijn een echt meer eigen geluid te gaan ontwikkelen? Je zou het kunnen verwachten. Het talent is er namelijk in ieder geval.

Farer | Phanes / Asulon

In november komt het album Monad van doom/noise trio Farer uit. De eerste twee nummers zijn nu al te beluisteren. Nee, dit is niet de uitnodigende muziek om vrolijk met Jan en alleman te delen. Wel is het hypnotiserend en vooral eerlijk. In de lekker rollende momenten van deze lange nummers denk je af en toe aan de kwaliteit van een act als Godspeed You! Black Emperor, al klinkt díe act juist in vergelijking met Farer heel erg braaf. Deze twee nummers zijn vanwege het zware geluid niet voor tere zieltjes. Voor degenen die schoonheid kunnen ervaren in verschillende intense lagen van lijden is het echter een en al genieten. Je hoort het aan alles, hier is hard aan gewerkt. Farer gaat nog ver komen.

Meadowlake | Under The Sea

Indie-rock groep Meadowlake heeft het nieuwe album klaar. De release staat gepland voor november. Under The Sea is de nieuwe single. Meadowlake is in staat met dit dromerige gitaarnummer een sfeer neer te zetten waar je je lekker in wil onderdompelen. Nadeel is wel dat het in eerste instantie wat lijkt te kabbelen. Under The Sea is precies zo’n nummer waar je juist naar verloop van tijd meer in gaat horen. Het is dus een kwestie van het jachtige leven ontvluchten en even echt gaan luisteren; het aantrekkelijke van de muziek van Meadowlake komt dan ook als vanzelf weer bovendrijven. 

Carla Stella | Marionette Show

Een synthesizer kent oneindig veel mogelijkheden. Je kunt er in ieder geval goede en dromerige nummers mee maken. Carla Stella is opgegroeid in Duitsland, maar is nu al een tijdje bij ‘ons’. Ze schrijft en produceert haar synthesizernummers in haar slaapkamer en laat nu een groot stuk van haarzelf horen middels het ten tonele brengen van de EP Marionette Show. Je ervaart het persoonlijke element, wat zeker bijdraagt aan de betrokkenheid. Bovendien zijn de vijf tracks prima te noemen, met name doordat het heel secuur een fijne sfeer weet neer te zetten. Carla Stella is daarentegen als zangeres nog niet altijd helemaal karaktervol en de zanglijnen lijken wat ongevarieerd. De balans slaat echter positief uit vanwege het feit dat je eigenlijk nog wel één of twee nummers extra had willen horen. Je voelt als het ware dat er meer in zit.

Dit kwam er nog meer uit Groningen:

Avery Plains/Whipster - Split 7”
DOR - Als De Wereld Vergaat
Marko Poucki - De Horizon Voorbij
Inge van Calkar - The Iceman
Breakpoint Nine - Resilience (Videoclip release)

En de volgende albums en EP's:

Daisy Bellis - Land Of The Unborn 
The Mudd - Look At Me
Cashmyra - Moreel Verwerpelijk 
Vikings in Tibet - Sessions