Volgens medeoprichter Sander Koning is Het Kanaal een beetje een uit de hand gelopen project. “In 2017 begonnen ik en Evert (Prummel, red.) met het maken van Nederlandstalige liedjes. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een team van zes, met allemaal een andere achtergrond in muziek of beeldende kunst die er in de loop van de tijd bij zijn gekomen.” Hoewel de groep onofficieel al groter was, waren het een tijd lang alleen Koning en Prummel die op het podium stonden. “Ik denk dat de POPgroningen Talent Award het laatste is wat we met zijn tweeën hebben gedaan,” volgens Koning “Daarna hebben we besloten om er echt een vaste groep van te maken en daarmee zijn we toen ook naar Oerol te gaan.” Dat Het Kanaal –altijd herkenbaar aan de werkhelmen en oranje bouwvakkerhesjes– uiteindelijk groter zou worden stond voor Prummel al langer vast: “Het was eigenlijk altijd al wel het idee om te groeien en meer mensen te betrekken.” Theater hoorde daar ook al bij, vult Koning aan: “Ja, we wilden vanaf het begin al alle disciplines met elkaar betrekken en het verband daar tussen zoeken. We willen er een soort platform van maken.”
In januari stonden Sander Koning en Evert Prummel nog met zijn tweeën in Vera tijdens de POPgroningen Talent Award. Hoewel de twee het die avond moesten afleggen tegen Cashmyra is Het Kanaal niet drooggelegd. Integendeel. Met nieuwe leden en een nieuwe werkplaats werkt de theater- en muziekgroep hard aan de (water)weg. Zo stond de groep op o.a. Oerol, Noorderzon en Kadepop. Verder, speelden ze hun voorstelling GEMAAL op meerdere plekken in het Noorden. We spraken de groep in Het Arsenaal, hun eigen werkruimte aan de Friesestraatweg.
Dat platform bestaat nu, naast de oprichters, uit kunstenaars en vormgevers Patrick Hoving en Janneke Hoek en uit de muzikanten Sanam Tahmasebi en Wietse de Haan. Sinds kort opereren deze Kanaalscheppers, zoals ze zichzelf noemen, vanuit hun eigen uitvalsbasis Het Arsenaal, een loods aan de Friesestraatweg. Die dient voorlopig nog voornamelijk als opslagdepot en repetitieruimte, maar de groep heeft ook hier grotere plannen. “We zijn hier via via terecht gekomen”, verklaart Prummel. “Zo gaat het bijna met alles wat we doen, onze outfits en bouwspullen zoals de steiger hebben we ook allemaal gekregen of ergens voordelig op de kop getikt. Maar we huren deze plek hier nu. Hoelang we er in mogen is nog niet zeker, maar nu sowieso een jaar.” Maar dat betekent niet dat er niet verbouwd gaat worden. Zo weet Koning te vertellen dat er plannen zijn voor een eigen studio. “Beneden willen we een kleine studio bouwen waar we eigen dingetjes kunnen opnemen, met een goede akoestiek en knus genoeg dat we er eventueel ook workshops in kunnen geven. Het lijkt ons heel tof als mensen gewoon hier komen om wat te experimenteren, met ons of een eigen clubje. Zodat het hier een beetje een community wordt.” Dat de groep er misschien na een jaar weer uit moet, is volgens Prummel geen groot probleem. “We willen eigenlijk ook naar een mobiele studio toewerken. Dat we overal kunnen zijn of naar de mensen toekomen voor workshops. Dat is vooral tof met festivals, dan kunnen we daar gewoon een week staan met onze eigen spullen. Dus alles wat we er nu inzetten is allemaal tijdelijk.”
“Ons doel is om veelzijdige voorstellingen te maken”, antwoordt Koning op de vraag wat een voorstelling van Het Kanaal inhoudt. “Op die manier kunnen we ook overal staan. Zo is wat we op Noorderzon deden, echt alleen liedjes spelen. Maar bij een voorstelling in een theater of de openlucht waar we onze gang kunnen gaan, verwerken we daar veel meer theater en beeldende kunst in. Zo’n voorstelling is ook bijna elke keer weer anders, omdat hij bestaat uit allemaal losse stukjes die we achter elkaar zetten. Het ligt vaak aan de plek waar we staan wat we precies spelen. ‘Knutseltheater’ noemen we het ook wel.” Dat het repertoire breed inzetbaar is, bleek ook toen Het Kanaal als randprogramma op Kadepop stond. “Dat is iets nieuws wat we ambiëren,” legt Koning uit. “We gaan daar voor ‘swingend festivalsfeerbeheer’. We waren daar verantwoordelijk voor het ontvangen van mensen met een showtje en zetten door een beetje gek doen een leuk sfeertje neer. Ik vond het zelfs bijna leuker dan als we op een podium hadden gestaan. Je hebt dan veel meer contact met de mensen en het is heel prettig om die wand tussen publiek en artiest te doorbreken. Het Kanaal staat ook voor verbinden, dat is natuurlijk letterlijk wat een kanaal doet, daarom hebben we deze naam als groep. En dat is wat we in al onze activiteiten dan ook proberen uit te dragen.”
Deze werkwijze heeft overduidelijk succes. Zo speelde Het Kanaal zijn GEMAAL enkele keren in Norg, waren ze aanwezig op het jubileum van het Groninger Museum en liggen er nog een paar data in het verschiet. Zo ‘knutselt’ de groep wat nieuws in elkaar voor de WinterWelVaart. “Maar wat dat wordt vertellen we nog niet”, zegt Koning. “Maar dat weten we dan zelf ook nog niet helemaal”, voegt Prummel daar lachend aan toe. Daarnaast zijn de Kanaalscheppers gevraagd om voor Explore The North de ‘nieuwe’ Westerkerk in Leeuwarden te openen. “Daarna gaan we aan de slag met nieuwe sketches en nieuwe liedjes. Zodat we deze zomer weer nieuwe dingen kunnen neerzetten”, vertelt Koning. “Waar dat over zal gaan, nog geen idee, maar onze thema’s over verbintenis komen er zeker in terug.”
Wie Het Kanaal wil zien kan 10 november terecht bij de opening van de Westerkerk of 20 december op de WinterWelVaart.