Homebase is uitgegroeid tot een waar begrip onder hiphoppers, niet alleen in Groningen, maar in het hele land. Keer op keer boeken de jongens achter de stichting ijzersterke namen, zoals The Pharcyde, Big Daddy Kane en Masta Ace. Ook deze editie stellen ze niet teleur, met één van de grootste namen tot nu toe: Talib Kweli. De rapper uit Brooklyn heeft een indrukwekkende discografie, werkte samen met legendes zoals Mos Def (als duo Black Star) en staat bekend om zijn complexe teksten. Maakt hij de verwachtingen waar?

Het is even wennen bij binnenkomst in Simplon. In tegenstelling tot andere edities van Homebase, is het in de Grote Zaal niet echt druk, ondanks de legendarische status van Talib Kweli. Misschien is de dag — het is op zondagavond — voor veel mensen toch een reden om thuis te blijven.

Wat in ieder geval vertrouwd is, zijn de hiphopklassiekers die eenmaal binnen door je lichaam dreunen. Daarvoor zorgt dit keer DJ DNS, een Nederlander die verscheidene prijzen voor zijn draaikunst ontving. Hij weet goed wat de zaal wil horen: niet alleen maar scratches, maar ook gewoon gouwe ouwe platen. De dj warmt de zaal lekker op

Wachten

Talib Kweli laat helaas een tijd op zich wachten. Zijn persoonlijke dj Spintelect heeft ondertussen de plaats van DJ DNS ingenomen. Dat had niet gehoeven. Spintelect draait allerlei platen door elkaar, die helemaal niet bij elkaar passen en probeert iets te hard het publiek op te hypen. Leuk voor maximaal 5 minuten, maar niet voor het kleine half uur dat hij bezig is.

Gelukkig is het dan echt tijd voor de man van de avond. Met veel charisma komt Talib Kweli het podium op: ‘G-city what’s up!’ Met precisie en overtuiging rijgt hij woorden aaneen en bezweert hij het publiek. Het is hiphop op zijn puurst; een combinatie van ‘boom bap’ beats, gelaagde teksten en een haarscherpe flow. Een indrukwekkende en beheerste a cappella onderschrijft dat des te meer.

Rommelig

Kweli brengt tijdens de show meermaals een eerbetoon aan andere rappers. Sean Price, de in 2015 overleden helft van rapduo Heltah Skeltah, komt voorbij in een track die hij met Kweli opnam. Ook Guru en DJ Premier van Gang Starr worden geprezen. Kweli rapt over de rauwe beat van hun nummer Above the Clouds. Het klinkt lekker.

Naarmate de show vordert is hij echter steeds minder scherp. Nummers worden niet afgemaakt of slechts half meegerapt. Hij probeert te experimenteren door over muziek van Beyoncé en The Beatles te rappen, maar het klinkt behoorlijk rommelig ( al ligt dit ook deels aan de geluidstechniek). Op een gegeven moment laat hij zijn dj alleen maar reggae classics draaien, waar vervolgens niks mee wordt gedaan. Zonde van een show die toch zo lekker op gang was.

Gelukkig is er tegen het einde van de show nog ruimte voor een paar van zijn eigen klassiekers. Onder andere Definition van Black Star komt voorbij, een keiharde track die Talib bijna net zo brengt als in 1998 toen het nummer uitkwam. En natuurlijk Get By, zijn grootste solohit met beat van de hand van Kanye West. Het zijn mooie afsluiters van een show die helaas niet overal even goed was. Op naar de volgende editie van Homebase!