Het is eindelijk zo ver: vannacht mogen de vier finalisten van de POPGroningen Talent Award in Vera bewijzen dat zij het verdienen om te spelen op onder andere Bevrijdingsfestival Groningen, Grunnsonic en Festival Hongerige Wolf. De avond telt vier acts. Voor wie van traditioneel en technisch sterke muziek houdt, is er de enige Engelstalige act van de avond. Creativiteit blijkt toch doorslaggevend vanavond, want de jury kiest voor Cashmyra als winnares.

Cashmyra

Onder het mom van ‘dames eerst’, mag de enige vrouw van vanavond de avond openen. Opnieuw weet Cashmyra haar duistere teksten met kracht over te brengen. Billie Eilish move over; de nieuwe generatie vunzige grunge komt gewoon uit Groningen. De zangeres staat vanavond net wat krachtiger op het podium dan de laatste keer. De nummers klinken nu een fractie grauwer en harder. Cashmyra weet het publiek te grijpen met een volledig eigen geluid, wat aangekleed is met grimmige teksten.

DOR

Hierna wordt het podium overgedragen aan een band met volledig andere, weliswaar Nederlandstalige, teksten. DOR noemt zichzelf het 'liefdeskind van BLOF en het vergeten blikje bier van gisteravond'. Een beschrijving die niet alleen correct is, maar ook hun humor toont. DOR klinkt wel jonger dan de Zeeuwse band. Hun muziek is stouter, zonder dat ze de meegaandheid verliezen. Denk aan een witbiertje op een zomerse terrasdag: zeker geen saaie pils, maar ook niet het spannendste dat je gaat mee maken. De muziek gaat er prima in en weet het publiek vrolijk te stemmen.

Het Kanaal

De laatste act die in moedertaal zingt zijn de jongens van Het Kanaal. Gekleed in het oranje zetten de heren een optreden neer die misschien meer theater dan concert is. Het is een prettige, andere toon op de avond. Hoewel de rest van het optreden zacht en fijn is, lijkt Het Kanaal slechts werkelijk tot leven te komen op het einde. Dan komen de onderliggende Tom Waits-aspecten pas goed naar voren en vinden ze het geluid waar ze het eerste gedeelte van het optreden naar op zoek leken.

Hollow Men

De band die de avond mag afsluiten is Hollow Men. Een optreden dat recht tegenover de andere muzikanten staat. Het is niet alleen het contrast tussen de talen, maar ook een verschil in prioriteiten. Waar de eerste drie kandidaten zich elk bewijzen in hun ‘uniek-zijn’, is Hollow Men het soort muziek dat je sowieso al een keer gehoord hebt. Dit betekent echter niet dat de heren geen strak optreden neer kunnen zetten. Technisch zijn ze de beste act van vanavond, maar het komt toch wat vlak over en mist aan karakter.

De jury staat voor een moeilijke keuze. Gelukkig wordt de tijd gevuld met de winnaar van vorig jaar. Cirrus Minor breekt het podium af en laat niet alleen zien dat ze terechte prijshouders zijn, maar ze tonen ook de groei die ze in het afgelopen jaar gemaakt hebben. Hierna is het verlossende woord aan Vera-programmeur Peter Weening. Creativiteit triomfeert als Cashmyra tot de (terechte) winnaar van weer een mooie editie POPgroningen Talent Award wordt benoemd.

Cirrus Minor

Cashmyra

Het Kanaal

DOR

Hollow Men