Voordat we het nieuwe jaar en het nieuwe decennium in rollen is het tijd om nog even terug te kijken. Groningen stond in 2019 weer bomvol mooie acts en vette evenementen. Zo vonden er maar liefst drie grote festivals voor het eerst plaats in Stad of Ommeland en vierden wij dit jaar ons 15 jarig bestaan in Vera. Meer dan genoeg hoogtepunten dus. Maar gezien alle artikelen van afgelopen jaar in deze lijst zetten een beetje te is, hebben we een kleine selectie gemaakt van de in onze optiek meest bijzondere zaken die we in het afgelopen jaar hebben behandeld.

Lokale grootsheid op Stukafest - Els de Grefte

Klein, knus en kneuterig, maar muzikaal groots. Stukafest 2019 was een fantastische editie. Het begon bij lokaal talent CYNN, die in haar eentje een indrukwekkende show neerzette. Ze kreeg de propvolle kamer muisstil. Vervolgens vloeide de poëzie rijkelijk bij De Nachtwinkel, eveneens een Groningse artiest. Zijn excentriciteit werkte verrassend goed in een studentenkamer. Gelukkig had Foxlane een uitzonderlijk grote kamer tot hun beschikking, want de jonge band uit Utrecht is enorm hot op dit moment en trok veel publiek. De verwachtingen werden waargemaakt: wat een feest. Over feest gesproken: het eindfeest was al net zo gevarieerd als het reguliere programma. Voor ieder wat wils en al met al een succes.

Artikel gemist? Lees hem hier.

Indian Askin in Vera - Nynke Koornstra

Op zaterdag 23 november zet Indian Askin een uitverkocht Vera op stelten. Met geestdrift, tamboerijn, geniale backing vocals en in een rood pak brengt zanger Chino Alaya met band het nieuwe album Another Round ten gehore. De Amsterdamse act staat nuchter en met intieme verlichting op het podium, maar aan humor en pit heeft het optreden vanavond geen gebrek. Met de allure van Oasis zet de band het eerste nummer Answer hard, zuiver en strak getimed in. Als de act Really Wanna Tell You en de nieuwe single For You speelt heb je geen cabrio nodig om te ervaren dat je met kippenvel over de snelweg suist. Het publiek danst vrijwel meteen mee en bij hardere tracks als I Know How To Pary gaat het er in een moshpit wild aan toe.

Meer lezen? Dat kan hier

De eeuwige herinneringen van KopjeK – Romanie van Ek

Avonden met mooie mensen in gekke outfits, maffe dansjes, de leukste ontmoetingen en verrassende muziek. Dat is precies wat KopjeK beoogt. Met 10 jaar achter de rug leek het ons een goed moment om samen met Pascal Rakers en Tjade de Vries herinneringen op te halen. Herinneringen aan bizarre locaties, bijzondere vriendschappen, een lach en een traan, én de verbinder van dit alles: “Dit is wat Gerard leuk vond, mensen samenbrengen en er een mooie dag van maken.”

Gemist? Lees het hele artikel hier

Robin Yzerman tijdens Rumbling Earth 2019 - Hadassa Oostindiër

“Wie eet er weleens als ‘ie zich miserabel voelt?” Robin Yzerman doet haar best het publiek te amuseren. “Ja, een piece of cake, waarom noemen we dat eigenlijk zo. Zo makkelijk is het allemaal niet.” Yzerman weet haar singer-songwriternummers vol zelfreflectie om te turnen in een beleving. Tot iets wat nog het meest lijkt op een chille zomeravond aan het strand, dat even naar het Poeleplein is verplaatst. Een warme, heldere stem die makkelijk schakelt tussen registers over een fundatie van virtuoos getokkel. Een dromerige, steady set is het resultaat. Het optreden eindigt met Whatever, een goed in het gehoor liggend hitje dat je doet ontwaken en laat realiseren dat je slechts een halfuur weg was.

Lees hier het hele verslag van Rumbling Earth.

Grasnapolsky: de nieuwe aanwinst van Groningen – Milan Bos

Na vele jaren op Radio Kootwijk heeft het festival Grasnapolsky besloten naar het hoge Noorden te verhuizen. Wat en waarom legden ze uit in het interview dat we met ze hadden in januari. Daarnaast blikten we vooruit op de eerste editie in de oude strokartonfabriek De Toekomst. In februari was het dan zover en bleek het resultaat nog mooier dan verwacht. Waar het buiten guur en koud was, had de organisatie binnen een behaaglijke oase van warmte, muziek en gezelschap weten te creëren. Er was een diverse programmering waar artiesten als Marlene Bakker, Donny Benét en vele anderen op stonden. Ook de randprogrammering was boordevol ervaringen, met diverse kunstprojecten, knusse ruimtes om te ontspannen en een speciale uitzending van Zomaar Radio.

Lees het hele verslag hier. 

Kitty Kitty met De Staat - Sam Broer

Nadat Another Sky de zaal heeft opgewarmd, komt De Staat op in pak om het publiek te verblijden met maniakale gitaargeluiden, buzzende toetsen, rollende drums en sprekende teksten. Als een geoliede machine stomen ze door het optreden, net als de toeschouwers trouwens, wanneer zij moshpitten tijdens Witch Doctor. Met een portie humor in de vorm van een pokéball in geprojecteerde witte lampjes, en een variërende, vermakelijke lichtshow verveelt de band geen moment. En na Tie Me Down, het stoere, maar ook intieme nummer dat samen met Tessa Douwstra (LUWTEN) wordt opgevoerd, weet je het helemaal zeker, de mannen van De Staat kunnen nog verrassen na twaalf jaar.

Benieuwd naar de hele show? Lees het hier.

Catharsis bij Amismyk - Sanne Kok

Een uitverkochte Vera Kelderbar belooft altijd veel goeds. De Groningse Amismyk en Japanse Haru Nemuri bewijzen het waard te zijn om enigszins opgepropt tussen het publiek te staan. Vanavond lijken beiden bands terug te gaan naar de originele functie van muziek. Een korte geschiedenisles voor context: de eerste kunst van de menselijke beschaving was voor rituele doeleinden. Later in de geschiedenis gebruikte Aristoteles het woord ‘catharsis’: een exorcisme van negatieve emoties. Muziek en theater puur om je helemaal goed te voelen en alles eruit te gooien. Helaas, een tijdje na de oude Grieken kwam het kapitalistische systeem en daarmee de commercie. ‘Kunst voor ritueel’ werd ‘kunst voor geld’. Maar niet vanavond in Vera. Hier wordt getoond dat muzikanten nog steeds prima exorcisten kunnen zijn.

Lees hier het hele verslag. 

Englishman in Stadspark - Thomas Vos

2019 was het jaar van de allereerste editie van het eendaagse festival Stadspark Live. De line-up was behoorlijk indrukwekkend, met onder andere Anouk, The Specials en Sting. Hoewel het festival langzaam op gang kwam, stonden er tegen het einde, bij Anouk en Sting, tienduizenden mensen op het veld. Als journalisten mochten wij vanaf het scheidsrechterhuisje alles aanschouwen. Een zee van mensen die tijdens het optreden van Sting meezingen met Message in a Bottle, Englishman in New York en Roxanne. Pure euforie en kippenvel. En dat in Groningen!

Hoe indrukwekkend die dag precies was, lees je hier