Ik maakte voor het eerst kennis met KopjeK tijdens ‘LICCEN in je sportoutfit’. Ik had iets aangetrokken waar Olivia Newton John jaloers op zou zijn geweest en ik had geen idee wat ik moest verwachten. Zo’n verkleedfeestje op house en techno, wel een beetje gek toch? Het bleek té gek. Het werd een avond met mooie mensen in gekke outfits, maffe dansjes, de leukste ontmoetingen en verrassende muziek. Precies wat KopjeK beoogt. Met 10 jaar achter de rug een goed moment om samen met Pascal Rakers en Tjade de Vries herinneringen op te halen. Herinneringen aan bizarre locaties, bijzondere vriendschappen, een lach en een traan, én de verbinder van dit alles: “Dit is wat Gerard leuk vond, mensen samenbrengen en er een mooie dag van maken.”

Kus op je Kut

Even terug in de tijd: het is de eerste dag van het schooljaar in een lokaal van de NHL tijdens een presentatie van evenementenorganisatie ‘Ex Porn Star’. De vrienden Pascal Rakers en Gerard Hulshof weten het meteen: “We zeiden tegen elkaar, wat vet! Dit gaan wij ook doen”, aldus Pascal. Anno 2009 wordt dit plan werkelijkheid, in Kolham bij een boerderij van de ouders van een vriendin. “Laten we hier een keer een feest geven!” KopjeK, of ‘Kus op je Kut’, was geboren. Pascal: “Zo sloot ik altijd mijn sms’jes af, dat leek ons wel een goede naam.” Dat feest kwam er, inclusief flyer én een pot waar men in kon gooien wat ze het feest waard vonden. 200 man later was die pot weliswaar leeg, maar de harten vervuld. Pascal: “We dachten, dit gaan we nog een keer doen en dan pakken we het beter aan.” Dat resulteerde in meer dan 300 mensen in een leeg zwembad, verschillende dj’s en politie voor de deur. De toon was gezet.  

Love for the music,..

KopjeK is puur uit liefde voor muziek ontstaan en het was nooit de insteek om groot te worden. “We dachten altijd ‘wat zullen we nu weer doen?’ en dat geldt eigenlijk nog steeds. We plannen niet te ver vooruit, het moet speels blijven”, aldus Tjade, programmeur en dj bij KopjeK. “De bezoekers komen voor een goede tijd op een maffe locatie. Ze komen voor de leuke sfeer; lekker los, vrolijk, gek, niet te serieus.”

..love for the people

KopjeK vindt het belangrijk om niet alleen de liefde voor diverse house en techno te delen, maar ook om een unieke sfeer neer te zetten die mensen samen kunnen beleven. En daar doen ze veel voor. Pascal vertelt: “Ik was eens met Gerard op Mysteryland waar wasknijpers werden uitgedeeld met de tekst ‘geniet van de dag, je leeft maar één keer’. Dat idee bleef hangen en vanaf het eerste KopjeK feest deelden we gekleurde wasknijpers uit waarop we ‘kusopjekut’ schreven.” Tjade lacht: “Ja, dat was echt iets wat je spaarde, zo van, die kleur moet ik nog hebben!” Pascal: “Door dat soort dingen zie je mensen gewoon glunderen, het bouwt een band. Het is niet alleen van ‘kom feesten en geef je geld uit’, wij waarderen het écht dat je er bent.”

Voor altijd aanwezig

10 jaar KopjeK staat niet alleen voor mooie momenten. Op vier december 2018 is Gerard Hulshof overleden. Oprichter van KopjeK, creatief brein achter menig concept, verbinder, maar bovenal vriend. Hij bracht mensen samen, op de dansvloer en daarbuiten. Zoals Gerard KopjeK was, is KopjeK Gerard. Zijn overlijden is een groot gemis, maar tóch is hij niet verdwenen. Pascal: “Toen Gerard ziek werd, had ik zoiets van ‘hoe moet dit verder’? Nu denk ik, we gaan nog 10 jaar door.” En dat geldt niet alleen voor Pascal. “Alles wat ik voor KopjeK doe, doe ik met hem in mijn achterhoofd”, aldus Tjade. “Afgelopen Koningsdag in de Graanfabriek samen met OOST was heel speciaal. Tijdens mijn set scrolde ik langs de favoriete plaat van Gerard, My Moon My Man, die ook op zijn begrafenis is gedraaid. Opeens kwam de zon door, ik zag alleen maar vrienden om me heen en besloot hem te draaien. Voor het eerst kon ik er weer bij lachen. Ik dacht, fuck it, nu ga ik ophouden met verdrietig zijn. Dít is wat Gerard leuk vond om te doen, mensen samenbrengen en er een mooie dag van maken.”

“Dit is de reden waarom we feesten geven”

Ook tijdens Oud en Nieuw werd dat gevoel bevestigd. Ondanks het verse verdriet, bouwde de hele KopjeK familie een avond op ter ere van Gerard. Tjade: “Die avond was precies zoals hij dat had gewild: huiselijk, gezellig, samen met al zijn vrienden.” Toen Tom Trago - één van de dj’s die avond - ook nog dat éne nummer draaide, stond iedereen in tranen onder een muurschildering van Gerard. “We voelden allemaal: Yes. Dit is de reden waarom we feesten geven.”

10 jaar: creatieve concepten en locaties

De creatieve concepten LICCEN (‘Like I Care’), ROOM, Warehouse en Idioterie staan bekend om de authentieke, gekke locaties zoals zwembaden of oude scholen. Tjade lacht: “Als je eerst denkt, ‘gaan jullie dáár een feest geven?.. Wat kut!’ En dan even later, ‘oh, dat is eigenlijk wel heel leuk..’ dán is het een echte KopjeK locatie.” Zo probeert Kopjek steeds weer iets nieuws en geks te vinden, ook al betekent dat soms dat ze er even op moeten wachten: “Ik heb heel veel zin in LICCEN in de Papiermolen. Dat wilden we drie jaar geleden al en dat wordt echt op en top KopjeK!”, glundert Pascal.

10 jaar: fantastische vriendschappen

Een ander begrip van 10 jaar KopjeK – en inmiddels van de stad Groningen zelf – is De Etage. De tijdelijke club aan de Grote Markt, met de rode banken en het zweet op de muren, dat vier jaar lang het hart van KopjeK vormde. Tjade vertelt over de kracht van De Etage: “Ik heb daar zoveel meegemaakt. Het was een fijne, veilige en gekke plek waar je weer naar buiten kwam met nieuwe vriendschappen.” Pascal voegt toe: “Dat waren de mooiste avonden. Zo waren we altijd de dag voor Goede Vrijdag (lees: Bloemetjesmarkt) open. Één van die laatste keren liep ik met Gerard in de ochtend naar buiten en bam: felle zon en de héle markt vol met Duitsers!” Sinds het sluiten van De Etage zoekt KopjeK nieuwe plekken voor haar clubnachten. Vanaf november 2018 is OOST zo’n plek. “Het mooie is, zij waren onze eerste bezoekers”, vertelt Tjade. “We werkten weleens samen en een tijdje terug heb ik Bram (Steenhuis) voorgesteld om een clubnacht te delen. Nu we samenwerken merk je dat we erg op één lijn zitten… helemaal nu OOST een beetje ‘ingeraved’ is, haha!”

10 jaar: wijze lessen

Een eerste LICCEN in het bos, buiten in de zon met 800 vrolijke mensen, waar niks werd verdiend maar alles klopte. Het Geheime Buitenfeest, onder een viaduct gedurende drie ambitieuze dagen. Een eerste dag, een laatste avond: de herinneringen aan 10 jaar Kopjek zijn oneindig. Toch vergaten de mannen soms ook wel iets, namelijk zichzelf. Inmiddels hebben ze geleerd meer te genieten. Pascal: “Ook dat hebben we van Gerard geleerd. Hij zou zeggen, ‘geniet van alles wat je doet.’ Soms ga je maar door en dan sta je niet stil bij wat je bereikt hebt. Dat doe ik nu wel.” Iets anders wat ze geleerd hebben is om altijd anderen erbij te betrekken en niet alles zelf te willen doen. “In het begin deden we alles met zijn allen, dat was veel chaotischer”, legt Tjade uit. “Dat was ook wel lachen; zat er bijvoorbeeld weer iets met tape aan elkaar geplakt, haha. Nu zijn we met een kleiner groepje en meer gestructureerd.”

10 jaar: mensen en talent verbinden

Wel betrekt KopjeK er continu nieuwe mensen bij vanuit de overtuiging dat er niets mooier is dan iemand de kans geven om te doen wat hij of zij graag wil. Zo kwam ook Tjade ooit bij de club, die nu op zijn beurt een podium biedt aan jong talent. Het gloednieuwe label ‘KopjeK Records’ – een project samen met Nathan Homan en Mathijs Smit – is hierin een belangrijke stap. Tjade: “Als creatieve groep dj’s willen we onszelf doorontwikkelen als muzikant, maar ook ander lokaal talent de kans geven om een eerste plaat uit te brengen. Hopelijk hebben we in juli de eerste vinyl EP in handen.”

KopjeK leeft voort

10 jaar KopjeK, worden dat er met gemak 15, of 20? Pascal en Tjade denken van wel. “We hebben er nog heel veel zin in, nu meer dan ooit!”, licht Tjade toe. Pascal knikt: “We hebben nog zulke mooie ideeën, het voelt gewoon weer goed. En sowieso, als we denken aan de energie van Gerard, hoe hij nog op dansvloer stond als wij al naar huis waren. Dan zou het wel gek voelen als wij nu niet tot het einde blijven.” KopjeK blijft dus voortbestaan en de naam leeft voort in nieuwe generaties. Letterlijk zelfs: Elin Gera is de naam van het dochtertje van Pascal die vlak na het overlijden van Gerard werd geboren. Een ode aan Gerard en daarmee aan KopjeK, en eigenlijk aan het leven zelf. Het is in ieder geval duidelijker dan ooit waar het allemaal om draait. Dus, Kus op je Kut, en geniet! Je leeft maar één keer.

----

Vrijdag 17 mei viert KopjeK haar 10-jarig bestaan op een geheime locatie met Job Jobse, Luc Mast, Nathan Homan en Tjade. “Er moet sowieso iets stuk, en minstens één gecrowdsurfd worden”, aldus Tjade. “Het wordt een plek die niemand verwacht, echt een mindfuck”, aldus Pascal. Dat belooft wat. Kijk voor meer info op kopjek.com. Oh, en wil jij als eerste een KopjeK Record in je handen hebben? Stuur dan een mail naar info@kopjek.com