De Staat brengt z’n Bubble Gum tour naar Groningen op 23 november 2019. Het is uitverkocht en iedereen komt vroeg; geen wonder met zo’n grote (inter)nationale naam. Die naam wordt vanavond dubbel en dwars waargemaakt.

Maniakele gitaren en buzzende toetsen

Another Sky

Another Sky

De Britse band Another Sky warmt de grote zaal van De Oosterpoort alvast op met opbeurende en soms donkere pop en rock. Maar dan is het aan De Staat om de zaal pas echt van katoen te geven.

De Staat

Daar staan ze dan, strak in pak. De mannen van De Staat beginnen direct met spelen. Het iele stemgeluid van frontman Torre Florim brengt je even in de war, maar al gauw gaat dat kwetsbare er vanaf. Maniakale gitaargeluiden, buzzende toetsen, rollende drums en sprekende teksten; de geoliede machine – die nu al twaalf jaar loopt – komt snel in beweging en houdt deze vaart het gehele optreden vast. Nadat een nummer wordt onderbroken met een pittige drumsolo van Tim van Delft, pakt de band het nummer schijnbaar moeiteloos weer op.

De Staat

De Staat

Legendarische moshpit

Oude en nieuwe fans: met nummers van het in januari verschenen album Bubble Gum, I_CON (2013) en O (2016) biedt de setlist voor ieder wat wils. De bekende nummers worden door iedereen meegezongen en Torre verzoekt meerdere keren tot publieksparticipatie (“Mocht je denken, wanneer moet ik dansen, nú is het moment”). Natuurlijk mag één van de hoogtepunten van De Staats liveshows niet ontbreken: de moshpit van Witch Doctor. Vanaf het begin van het nummer springt het publiek wild in een cirkel rond. Hoewel dit publiek weinig aansporing nodig heeft, is de bandleider als expressieve dirigent duidelijk in z’n element.

De Staat

De Staat

Goede portie humor

Het oog wil ook wat. En dat krijgt het: de lichtshow van de groep is ijzersterk en gevarieerd. In het nummer Peptalk zien we de flikkerende witte spots op blauw van de O-albumcover, terwijl we tijdens Baby van hetzelfde album blauwe en roze lampen zien vechten om de voorgrond. Na Witch Doctor zetten rode lampen het podium in brand, en tijdens Pikachu verschijnt er een pokéball in witte lampjes achter de bandleden. Het laat zien dat de mannen van De Staat ook een goede portie humor bezitten. Zoals ook duidelijk blijkt uit het dansje dat Torre en toetsenist Rocco Hueting in hetzelfde nummer uitvoeren.

Een hoogtepunt van het optreden is Tie Me Down. Het nummer is een samenwerking met Tessa Douwstra (LUWTEN), die vanavond met gitaar en pak op het podium verschijnt. Stoer lijken de zanger en zangeres elkaar uit te dagen, tot het nummer opeens heel intiem wordt als ze hun gitaren achterop hun rug hangen. De band dreunt en ondersteunt de originele harmonieën en subtiele tegenzang. Een fijne samenwerking van contrasten. Het optreden eindigt met Help Yourself en Kitty Kitty. De nummers krijgen iedereen aan het dansen en feesten.

Als de band na hun volle show ophoudt met spelen heeft er bier gevlogen en is zowel bandlid als toeschouwer bezweet. “Wij zijn De Staat en jullie zijn fabeltastisch.” Hou toch op man, dat zijn jullie.

De Staat

De Staat