3VOOR12/Friesland is een platform voor en door muziekliefhebbers en volgt zo uitgebreid mogelijk de ontwikkelingen op muzikaal gebied in de provincie Friesland. Deze rubriek blikt terug op de hoogtepunten van de voorgaande maand en kijkt vooruit naar wat er komen gaat voor de komende maand met tips, concertagenda en worden speciale evenementen in Friesland uitgelicht. Daarnaast wordt eveneens het woord gegeven aan een redactielid, fotograaf of gastschrijver in de column 'Eerst even dit...'.

Eerst even dit...

Elke maand is in deze rubriek ruimte voor een redactielid, fotograaf of iemand uit de Friese muziekscene om te schrijven over wat hem of haar bezighoudt, boeit of misschien wel dwars zit. In deze column is het woord aan 3V12/FRL fotograaf Rick Slagter. 


Licht, en hij zag dat het goed was
Bij concerten zijn het de lichtmensen die de artiesten in het licht zetten, en de fotografen die dit licht dan weer proberen te vangen, met de artiesten erin. Bij dit simpele proces is nogal wat techniek betrokken wat een en ander complex maakt. Ik zoom in op een deelaspect van de techniek waar de lichtmens indirect en de fotograaf direct mee te maken heeft: een camerasensor is niet gelijk aan het menselijk oog. Een sensor is minder lichtgevoelig. En neemt kleuren ook anders waar. Het kan dus zijn dat een lichtmens ziet wat hij doet, maar dat de camerasensor daar een ander beeld bij heeft. Rook en licht is daar een voorbeeld van. Met het blote oog zie je dan nog wel artiesten in de mist, maar voor de sensor is die ‘see through’ al snel veel minder. Het licht wordt weerkaatst door de rookdeeltjes en de camera stelt zich af op de weerkaatsing. Het resultaat is mooie verlichte mistwolken, maar geen artiesten. De betere foto-editprogramma’s hebben een ‘dehaze- optie’, maar die werkt niet altijd of het resultaat is niet mooi.

Ander voorbeeld: de artiest komt ergens net buiten de lichtkring te staan, voor het blote oog niet onoverkomenlijk, maar de sensor heeft er meer moeite mee, zeker als de rest van het podium wel in het licht staat. De artiest wordt al snel een duister figuur.

Of ‘fluisterlicht’, dat vindt een sensor ook niet altijd tof. Oh ja, en vergeet de hippe trend van zoveel mogelijk (fel) backlight zonder momenten van goed frontlight niet. Ik heb zo onderhand terrabites aan onbruikbare silhouetfoto’s.

Maar dan schroef je gewoon de lichtgevoeligheid van de camera flink op? Dat kan, de ISOwaarde van mijn camera gaat tot 25600. Maar dat levert dan wel weer foto’s met veel beeldruis op (grofkorrelig). Ja, in veel foto-editprogramma’s zit een ruisonderdrukker – maar daarmee werk je de ruis niet helemaal weg – het blijft een lapmiddel. Een spotlight recht op het gezicht van de frontmens, dan veroorzaakt de microfoon plus standaard een schaduw, die de sensor heel ‘hard’ registreert, en zelfs PhotoShop kan hier niets mee (twee spots schuin van voren lost al veel op).

En ik zwijg maar over de LED-lampen, daar doet een sensor ook heel vreemde dingen mee. Zelfs het editen in zwart-wit is soms een hele klus. Maar hier kan niemand iets aan doen. Is het erg dat mijn foto’s een keer niet mooi zijn? Op zich niet, het is ook wel een uitdaging om onder slechte mogelijke omstandigheden te werken. Een ander punt is dat ik foto’s maak voor diverse muzieksites. Daarvoor moet ik wel een zekere kwaliteit leveren. Soms geef ik de opdracht terug omdat de lichtomstandigheden onwerkbaar waren. Soms worden lelijke foto’s toch maar geplaatst, omdat er ook niets passends zit in de presskit van de band. Je kunt je als podium/festival afvragen: draagt goed beeldmateriaal, zeker op populaire online platforms, niet bij aan ‘ons beeld naar buiten toe’? Dit met het publiek dat (weer) moet komen. En ik vind dat het helemaal bij artiesten hoort om even door de sensor van de fotograaf te kijken naar het licht. Niet alleen geluid is belangrijk, de sensor wil ook wat.

Terugblik

Wat bracht de maand mei ons op muziekgebied in de provincie Friesland? 3VOOR12/Friesland kijkt terug op de meest opvallende, bijzondere en noemenswaardige artikelen of dossiers. Afgelopen maand beleefden we de eerste zomerzon op Vlieland tijdens Here Comes The Summer, zagen we een strandtent omvergeblazen worden in Harlingen tijdens Punk Rock 't Zilt en volgden we Electric Hollers bij hun opnameproces van het album Rise.

Uitgelicht

Wat staat er allemaal op het programma in de maand juni voor het team van 3VOOR12/Friesland? Uiteraard proberen we zoveel mogelijk evenementen in de provincie mee te pakken om daar verslag van te doen in woord en/of beeld. Dit zijn de evenementen voor deze maand waar je 3VOOR12/Friesland zeker kan vinden:

Concertagenda

Check hier in één oogopslag het agendaoverzicht van alle concerten en festivals in Friesland (groot- én kleinschalig!). Mis je nog iets? Laat het ons vooral weten via de submit-functie of mail naar 3voor12friesland@gmail.com. Deze agenda wordt mogelijk gemaakt door Festivalinfo.nl en Podiuminfo.nl.

 

Tips

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Elke maand geeft een redacteur of fotograaf van 3VOOR12/Friesland zijn of haar concerttips. Wat is interessant en wat kun je deze maand gaan ontdekken? Voor deze maand duikt redacteur Theo van der Veer in de agenda en geeft je twee tips.

Op vrijdag 15 juni blaast Podium Asteriks alweer zeven kaarsjes uit en dat doen ze samen met het legendarische duo Aart Lus & Ed Lip! Ruim tien jaar terug verwierf het Leeuwarder duo een cultstatus in het Noorden (ook ook best ver buiten de provincie) met hits als Skeef inne Panty, Ik hou van Supe maar bovenal met Ik Bin Su Eil, dat inmiddels tot een van de klassiekers van de Friese popgeschiedenis gerekend mag worden. In de reeks reunieconcerten die laatste jaren voorbij kwamen is dit wel een hele bijzondere. En toegegeven een verjaardag van Podium Asteriks is altijd een bijzonder feestje en gaat, hoe opmerkelijk ook (bijna) nooit zonder slag of stoot. Via deze weg alvast de hartelijke felicitaties aan de vrienden van Podium Asteriks, op naar de volgende zeven!

Persoonlijk vind ik de Kleine Prijs van Fryslân een van de leukste evenementen van het jaar. Dat begint ergens in februari in Café Scooters in Leeuwarden en zo halverwege de voorrondes vraag je jezelf (ieder jaar) weer af of er dit jaar wel een serieuze winnaar tussen het deelnemersveld zit. Maar wanneer ik dan voor mezelf de balans opmaak voor halve finales concludeer ik meestal dat het best goed gaat met de Friese popscene. Bands die boven zichzelf uitstijgen of gewoonweg beter zijn dan ik had gedacht. Ook dit jaar concludeer ik weer dat het nog niet zo slecht gaat muzikaal gezien, hier in Friesland. In de finale staan de vijf beste bands van de Kleine Prijs van Fryslan van dit jaar, maar over de uiteindelijke winnaar durf ik geen uitspraak te doen… Alle vijf maken ze, wat mij betreft, kans!