3VOOR12/Friesland volgt Electric Hollers op hun weg naar het debuutalbum. In de vorige aflevering stond het opnemen centraal, in deze tweede aflevering ligt de nadruk op de mix. Op 9 mei is de albumrelease in Neushoorn. Een week of zes geleden stapte de band de studio van Tjeerd Brouwer binnen. Ondanks dat de tijd dringt hebben gitarist Tim Birkenholz, bassist Inge de Vries en drummer Max Mollema alles onder controle.

Mixen en producen

Bij het opnemen al blijkt de muzikale en persoonlijke klik tussen Tjeerd en de muzikanten van Electric Hollers zo goed dat ze hebben besloten dat hij ook de mix gaat doen. Hierbij heeft de band meer aan hem overgelaten dan aanvankelijk het plan was. Tim: “Ik wilde er graag veel bij betrokken zijn in de rol van producer, maar dat zou veel extra overlegtijd hebben gekost en het zou dan een Tim-mix geworden zijn. Door Tjeerd ook meer de producer te laten zijn, is het een bandmix geworden. En als buitenstaander heeft hij ook bij het opnemen al een frisse input gegeven.”

Bij het beoordelen van tussentijdse mixresultaten hebben de bandleden natuurlijk goed geluisterd naar hun eigen instrument, maar ze hebben het totaalgeluid als uitgangspunt genomen. Max: “Hierbij werkte het erg goed dat Tjeerd de grote lijn in de gaten hield, daardoor zijn we niet verzand in details.” De luistersessies hebben - daar waar het kon - buiten de studio plaatsgevonden. Tim: “De mixen werden toegestuurd en we luisterden al dan niet gezamenlijk op onze eigen devices op allerlei momenten. Via onze appgroep is de feedback gegeven. Het definitieve resultaat is natuurlijk wel in de studio beluisterd en bepaald.”

Inge de Vries

Tjeerd Brouwer

Tim Birkenholz

Max Mollema en Inge de Vries

Slim opnemen

De band had voor ze de studio ingingen alles goed voorbereid, maar daarbij wel ruimte gelaten om in de studio nog aan de nummers en de sound te kunnen werken. Tim: “We hebben bewust Tjeerd gekozen, omdat hij in onze denkrichting zit qua sound en genres. Eigenlijk heeft hij bij het opnemen af en toe ook al de rol van producer op zich genomen, hij deed meer meer dan alleen registreren. Bij het opnemen hebben we deels de sound al bepaald, daardoor was de mix in zekere zin al behoorlijk voorbereid. Dat heeft gescheeld bij het nemen van beslissingen. We hebben bijvoorbeeld direct na het inspelen al keuzes gemaakt over het basgeluid, percussie, gitaardubs en solo’s, zodat we bij de mix nog een beperkt aantal dingen hadden om over te beslissen."

Energie

De energie die Electric Hollers op het podium heeft, is niet een op een op het album terechtgekomen. Max: “Op het podium is er sprake van een directe wisselwerking tussen ons onderling en tussen ons en het publiek. Op het album hebben we ernaar gestreefd om een luisterervaring te geven die zowel een live-feel heeft, als een studio-feel. In de studio hebben we natuurlijk wel mogelijkheden benut die we live niet hebben.”

'Op het podium is er sprake van een directe wisselwerking tussen ons onderling en tussen ons en het publiek'

Artwork en volgorde

Een van de dingen die best veel tijd heeft gekost, is het bepalen van de volgorde van de nummers. Inge: “Hoe laat je jezelf zien in het openingsnummer, hoe zet je dat door, welk gevoel moet je overhouden na het laatste nummer? Uiteindelijk hebben we gevonden wat we het beste bij ons vonden passen.” Iets dergelijks geldt voor het artwork, dat heeft het nodige schetswerk opgeleverd. Inge: “Dat moet passen bij de vibe die het album geeft: de muziek, de teksten, nummervolgorde. En ook bij wat we live uitstralen.” 

Met betrekking tot het toewerken naar de release heeft Electric Hollers de keuze gemaakt het album uit te brengen zonder vooraf met een teaser te komen, in de vorm van een single met een clip. Dat werd deels ook ingegeven door de korte tijd. Wat de band wel heeft geregeld is een optreden in Noardewyn Live. Tim: “Daarbij hebben we werk van het album gespeeld en heeft Willem (De Vries, red.) ons geïnterviewd. Tussen de soundcheck en de opnames door hebben we nog nieuwe mixen zitten beluisteren.”

Electric Hollers bij Noardewyn Live

Max Mollema in gesprek met Willem 'Wâldpiek' de Vries

Rise

De titel van het album is Rise. Dat slaat in zekere zin ook op de band: Electric Hollers heeft veel opgestoken in dit project. De muzikanten zijn zowel in muzikaal als in zakelijk opzicht dichterbij elkaar gekomen en gegroeid. Inge: “Omdat een eigen album uitbrengen voor ons nieuw is hebben we wel dingen ervaren die we de volgende keer anders kunnen doen. We hebben geen spijt van de beslissingen die we genomen hebben, we hebben het gedaan met de kennis en vaardigheden die we op dat moment hadden.” Max: “Voor het volgende album is een klein beetje meer ruimte in de tijd wel handig. Dan kunnen we net iets meer dingen in de studio uittesten, en net iets meer tijd nemen voor beslissingen. Dat ging nu allemaal in een heel hoog tempo.”

Het album is inmiddels gemasterd en ligt bij de cd-perserij. Op de dag van de release kunnen ze worden opgehaald. Dat klinkt als een close finish. Tim: “Hoe we hebben opgenomen en gemixt hebben we gedaan op een manier die past bij zoals we live spelen: onze songs staan vast, maar daarin zit wel voldoende openheid voor improvisatie.”

Vergaderen in het café