Het is lente. Althans... In Friesland is het Friese Lente in de week van 3 t/m 9 april en dat betekent een week lang uitgebreide aandacht voor de popscene in de provincie. Voor de derde maal wordt er ter gelegenheid van de Friese Lente een magazine uitgebracht boordevol artikelen. Op de site van 3VOOR12/Friesland kun je de artikelen digitaal nog eens teruglezen. In dit interview wordt de winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân SSTO aan de tand gevoeld door redacteur Jesse de Jong.

Het verhaal van de band SSTO, die bekend staat om hun neo-psychedelische geluid, begint zoals het voor vele Friese bands ooit is begonnen. Zanger en drummer Martijn Antonides en gitarist Rinus Dubbis (nu toetsenist, red.) ontmoeten elkaar op de Minerva Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Er is meteen een klik en een gedeelde passie voor muziek. Al snel sluit gitarist Freek Steegstra zich aan bij het project. Met zijn drieën beginnen de muzikanten te experimenteren met het maken van muziek op de plek waar ze elkaar hebben leren kennen. Als in november 2021 bassist Jean-Luc Nealon in beeld komt, is SSTO in haar huidige bezetting compleet.

Space geeks

De naam SSTO roept nog wel eens vragen op, dus de band licht het even toe: de afkorting staat voor een herbruikbaar ruimtevoertuig. “Onze volledige naam is single-stage-to-orbit. Dat komt voort uit een andere passie die ons bij elkaar brengt; een gedeelde fascinatie voor de ruimte. In 2020 wilden we onze debuutsingle uitbrengen, maar daarvoor hadden we natuurlijk wel een bandnaam nodig. Door die interesse in het heelal is dat SSTO geworden”, vertelt Martijn. “Eigenlijk zijn we gewoon space geeks!”, vult Rinus lachend aan.

 

Kleine Prijs van Fryslân 

In februari 2022 brengt de band haar debuut-ep Fragments uit. Met de nummers die op dit mini-album staan, treedt SSTO tijdens de voorronde voor de Kleine Prijs van Fryslân voor het eerst op. Na dit debuutoptreden wordt de band één van de finalisten van de KPvF 2022. Een spannende strijd volgt, maar het is SSTO die er in oktober met de winst vandoor gaat. Martijn: “We hadden op dat moment nog maar weinig podiumervaring. De winst heeft ons vooral veel media-aandacht opgeleverd. Ook mogen we dit jaar deelnemen aan Hit the North.”

 

SSTO

Naast hun deelname aan Hit The North staat er voor SSTO in 2023 nog veel meer op de planning. Zo maakte de band eerder al bekend dat er in het voorjaar een live-album aankomt. “Er zit een groot verschil tussen de muziek die we op Spotify hebben staan en de live-uitvoeringen. Van de mensen die onze concerten bezoeken krijgen we vaak te horen dat ze onze muziek live veel toffer vinden dan onze studioversies. Dat is natuurlijk hartstikke leuk om te horen! De feedback die we krijgen nemen we heel serieus. Daarom gaan we de muziek die we al eerder hebben uitgebracht opnieuw uitbrengen in een alternatieve live-versie”, vertelt Rinus. Martijn vult aan: “Dit speciale live-album brengen we ook op vinyl uit en zal te verkrijgen zijn tijdens de releaseshow die in het voorjaar plaats zal vinden."

Het blijft dit jaar niet bij het opnieuw opnemen van eerder uitgebrachte muziek, als het aan SSTO ligt: “We nemen niet alleen oude muziek opnieuw op, maar brengen ook nieuwe nummers uit. Op korte termijn hopen we die nummers live te laten horen. Ook mogen we dit jaar deelnemen aan Hit the North. Dat is een heel traject dat we dit komende jaar volgen. En als we dat goed afronden, dan mogen we spelen op Eurosonic Noorderslag”, aldus Martijn. Daarnaast zal SSTO vanaf maart weer gaan optreden. Er staat onder andere een optreden op de planning op Omrop Fryslân, in het programma Noardewyn.

Grote dromen

“Zelf kom ik niet uit Friesland, maar er zijn hier genoeg getalenteerde muzikanten”, vertelt Rinus. “Het is eigenlijk zonde dat veel van hen zich een beetje schamen dat ze uit Friesland komen. Naar mijn idee komt dat doordat er niet veel grote acts uit Friesland komen. Je komt al snel uit bij bands als de Hûnekop en De Kast. Dat zijn goede bands, maar zij maken hele andere muziek dan wij. Het zou wel mooi zijn als er in de toekomst ook andere genres meer vertegenwoordigd worden binnen de Friese popcultuur. Daar hopen wij met ons unieke geluid ook een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Als het aan SSTO ligt was het winnen van de Kleine prijs van Friesland nog maar het begin. Zo hoopt de vriendengroep dat ze in de toekomst een wereldtournee kunnen gaan doen. Rinus: “Voor mij is het niet zo zeer dat ik er mijn brood mee wil verdienen. Nee, ik wil vooral over de hele wereld kunnen spelen. Ik hoop dat we van SSTO echt een grote gevestigde naam kunnen maken, zodat we op veel vette festivals kunnen spelen.

Lowlands en Sziget lijken mij heel vet! Maar Desert Daze lijkt me ook supertof.” Martijn vult aan: “Het lijkt me heel vet om veel te kunnen reizen en veel plekken te kunnen zien. En dat we dan ook nog muziek mogen maken, dat is echt fantastisch. Dat we veel benzinestations mogen zien, in slechte hotels verblijven en iedere avond patat eten – daar gaan we voor!”