Het is lente. Althans... In Friesland is het Friese Lente in de week van 3 t/m 9 april en dat betekent een week lang uitgebreide aandacht voor de popscene in de provincie. Voor de derde maal wordt er ter gelegenheid van de Friese Lente een magazine uitgebracht boordevol artikelen. Op de site van 3VOOR12/Friesland zullen we in de aanloop naar de Friese Lente de artikelen publiceren. In dit artikel spreekt queer maker Blondeau met collega Rowan Veltman.
Blondeau, die we kennen van o.a. zijn deelname aan Hit the North en Popronde en nummers als There’s a Light en Attract Me Now, interviewde opkomend talent Rowan Veltman. De artiesten kennen elkaar en zijn beiden queer makers uit Friesland. Door die gedeelde ervaring is Blondeau dé aangewezen persoon om het verhaal van Rowan te vertellen.
Rowan kreeg tijdens zijn auditie bij Holland’s Got Talent in 2022 de golden buzzer. Dit betekende dat hij direct door was naar de halve finale. Tijdens deze finale heeft Rowan alles uit de kast gehaald, while looking gorgeous.
Na de halve finale stopte het avontuur bij Holland’s Got Talent, maar niet voor Rowan zelf. Hij heeft in beide uitzendingen twee verschillende kanten van zichzelf laten zien. “Ik ben begonnen met een rustig nummer en daarna heb ik alles gegeven, omdat ik dacht: het kan zomaar voorbij zijn. Toch ben ik beide keren mezelf gebleven. Dat was ook mijn doel, omdat zoveel jongeren daar wat aan kunnen hebben.”
Dit avontuur heeft Rowan een boost gegeven in zijn carrière. We zien hem overal - en terecht. “Het is puur gekomen omdat ik mezelf laat zien aan iedereen”, zegt Rowan hierover.
Rowan en ik kennen elkaar omdat hij danser was (yes, he’s got it all) bij de performance van lokale drag queen ONA tijdens de editie van Explore the Playground die ik mocht cureren. Nu mag ik hem tijdens dit gesprek van alles vragen waar ik nieuwsgierig naar ben, from one artist to another. Rowan studeert aan dezelfde theateropleiding die ik heb afgerond, we zijn beide queer, beide artiest en groeiden beide op in Friesland.
'Mijn tip aan iedereen: Gewoon bij jezelf blijven. Dan bereik je het meest.'
Ik vraag Rowan hoe het is om als queer persoon op te groeien in het Friese dorp Garyp. “Dit was best vrij, men was er niet veel mee bezig”, antwoordt hij. Hij vertelt dat hij de enige donkere leerling in zijn klas was en dat hij daar wel moeite mee heeft gehad. Over zijn seksualiteit heeft hij nooit echt vervelende opmerkingen gekregen, zowel voor als na zijn coming out. “Garyp is echt een safe space.” Superfijn! Deze verhalen hoor ik graag vaker.
Eén ding is zeker: Rowan en ik zijn allebei trots op onze Friese identiteit. Zijn fans noemt hij daarom 'skotsjes'. "Mijn nummers schrijf ik vaak in het Fries, want dat staat dicht bij mezelf. Ik ben er ook trots op. Toen ik zeven maanden oud was ben ik geadopteerd vanuit Zuid-Afrika naar Friesland. Vanaf het moment dat ik kon beseffen dat ik geadopteerd was en andere biologische ouders heb ben ik meer gaan kijken naar wie ik ben. Ik kwam er toen ook heel snel achter dat ik trots ben dat ik zo in de Friese cultuur mee ga en de taal ook beheers. Het is ook een stuk van mij, mijn moedertaal. Daar wilde ik graag in zingen. Mijn nummer is van mezelf, over mezelf, met mezelf.”
Ik moet denken aan een prachtige foto die ik laatst voorbij zag komen. In samenwerking met Erikjan Koopmans en Saskia Wagenvoort ontstond een nieuwe interpretatie van ‘Meisje met de parel’ van Vermeer met Rowan als model. Een krachtig beeld. “Ik vind het zo vet dat ik zo’n oud schilderij een nieuw leven mocht geven. Ik heb een donkere huidskleur, ben queer, sta voor mezelf en weet wat ik wil. Dat ik dat zo mag neerzetten is niet alleen voor mij een overwinning maar ook voor zoveel andere mensen uit de black community en de queer community. Mensen kunnen er naar kijken en zien dat alles wat vroeger was, kan veranderen. Daar kunnen mensen in mee gaan en een open blik vormen. Ook voor de toekomst.”
De toekomst, dit maakt mij nieuwsgierig naar meer, ik vraag me af wat voor Rowan een belangrijke boodschap is in zijn werk nu en later. “Er zijn nog zoveel mensen die veel dingen voor anderen doen en niet voor zichzelf. Daar kun je jezelf snel in verliezen.” We delen de mening dat het goed is om jezelf af en toe de vraag te stellen waarom je doet wat je doet en waarom je het leuk vindt wat je doet. Soms heb je plekken waar je gevraagd wordt om te spelen, waar je vooraf van denkt: dit is geen match. Dit herken ik ook. Onlangs kreeg Rowan de vraag om presentator te zijn van een traditioneel boerenfestival. Het zou ruig volk zijn en van tevoren werd hij al gewaarschuwd dat het bier door de tent zou vliegen.
In eerste instantie voelde dit niet als een match, vertelt hij. “Ik heb er een nachtje over geslapen. Juist omdat ik niet zo ben, is het een goede plek waar we stappen kunnen zetten. With me doing that? Imma do that. I’m gonna throw myself out there. Desnoods sta ik in een blazer waarin je mijn halve kont kan zien, I don’t care. Zolang ik me er maar fijn bij voel. Ze willen me daar toch zien staan? Daarom wil ik meegeven aan iedereen; blijf bij jezelf. In welke omgeving je ook bent.” - werk!
Tot slot, voor alle queer kids in Friesland. Wat zou je tegen ze willen zeggen?
“Tegen alle queer kids wil ik zeggen: schaam je niet voor wat je voelt. Ik heb dat een hele tijd gedaan. Daarna ging ik mezelf onderdrukken en gunde ik mezelf minder. Je moet zelf best stevig in je schoenen staan en dat is lastig. Dit is niet alleen in Friesland zo, maar ook in Amsterdam. Wees niet te hard, blijf open en eerlijk naar jezelf. Mensen zijn hard voor zichzelf, vooral wanneer je alles aan het ontdekken bent. Doe rustig aan en gun jezelf zoveel mogelijk.”