Het is lente. Althans... In Friesland is het Friese Lente in de week van 3 t/m 9 april en dat betekent een week lang uitgebreide aandacht voor de popscene in de provincie. Voor de derde maal wordt er ter gelegenheid van de Friese Lente een magazine uitgebracht boordevol artikelen. Op de site van 3VOOR12/Friesland zullen we in de aanloop naar de Friese Lente de artikelen publiceren. In het volgende interview spreekt Bente Hout met Producer Ico Balt en artiesten Maya Maria, Qbeast, Alexander Moto en Arie over het tot stand komen van het debuutalbum van Wolfskers.

Wolfskers

Een jaar geleden werden vier talentvolle artiesten samengebracht om een nieuwe act te vormen. Producerscollectief Lake Woozoo, mede-initiatiefnemer naast triënnaal festival Arcadia, werkte maandenlang met de artiesten aan een debuutplaat. Op zaterdag 29 april staat de hiphop/alt-groep Wolfskers voor het eerst op het podium. In Neushoorn geven ze een dynamische, visueel prikkelende show. Producer Ico Balt en artiesten Maya Maria, Qbeast, Alexander Moto en Arie vertellen over de ontdekkingstocht die vorig jaar begon en leidde tot een veelbelovende plaat.

Ico Balt
“Wolfskers is voor Lake Woozoo het ultieme droomproject. Het concept om talenten samen te brengen in een nieuwe act is gebaseerd op een format wat al heel lang bestaat. Labels deden dit vroeger ook, zo zijn de Spice Girls en de Backstreet Boys bijvoorbeeld ontstaan. Het is een klassieke vorm van popmuziek ontwikkelen. Aan de talentontwikkelingsprojecten die we met Lake Woozoo in de afgelopen jaren coördineerden, waaronder Wurdspøken en Wisselstroom, namen veel hiphoptalenten deel. Hier scoutten we de vier artiesten die nu samen Wolfskers vormen.”

“Uitgangspunt van dit project was het bedenken van alter-ego’s, ter inspiratie voor de muziek, en in een later stadium de persoonlijkheden op het podium. Het idee was om een fantasiewereld te creëren op de plaat, waarin de alter-ego’s met elkaar interacteren. Zo’n 24 mensen werkten het afgelopen jaar mee aan de ontwikkeling van Wolfskers. Van fotografen tot videografen, van stylisten tot VJ’s en van technici tot marketeers. De samenwerking met Arcadia en Neushoorn, die oefenruimtes en zalen faciliteert om de show te ontwikkelen, zorgt ervoor dat veel mensen bij het project betrokken kunnen worden. Dat is essentieel geweest voor het resultaat wat we dit jaar gaan delen.”

Alexander Moto
“Toen ik benaderd werd om mee te doen aan Wolfskers, was ik meteen enthousiast. Ik had al aan eerdere projecten van Lake Woozoo meegedaan en merkte dat samenwerken met andere artiesten ervoor zorgde dat ik groeide als artiest. Het concept van een nieuwe act gebaseerd op alter-ego’s sprak me aan, omdat het de mogelijkheid gaf om breder te schrijven dan alleen over mezelf. Normaal doet men dat in hiphop niet perse, dus dit element bood me extra uitdaging. Overigens staan de alter-ego’s niet ver af van onze eigen persoonlijkheden, het zijn eerder uitvergrote versies ervan. Op de plaat kon iedereen z’n eigen stem kwijt. We zijn een hechte groep geworden, maar blijven ook vier op zichzelf staande persoonlijkheden, met onze eigen struggles, inzichten en eigenschappen. Onze persoonlijkheden komen samen op de plaat, doordat we veel teksten samen geschreven hebben en dialogen met elkaar voeren in de songs.”

“Het schrijfproces was veel intensiever dan wanneer ik alleen schrijf, door het vele herschrijven, polijsten, van flow switchen en de songs zo ver mogelijk uitkienen voor de luisteraar. We zijn echt de diepte in gedoken op de plaat en daardoor heb ik er op emotioneel gebied ook veel aan gehad. Het is een plaat geworden met veel rauwe eerlijkheid en door dat samen op te zoeken, kom je dichter tot elkaar. Dingen die in mijn eigen hoofd en in mijn eigen leven speelden, kon ik ontleden op deze plaat. Ik denk dat we allemaal erg gegroeid zijn, zowel persoonlijk als artistiek. Zo heb ik veel geleerd van Paul Maaswinkel, producer bij Lake Woozoo, die me heeft gecoacht op gebied van stemgebruik, intonatie en intentie. Ik ben door dit project een betere schrijver en vocalist geworden.”

Alexander Moto

Maya Maria

Maya Maria
“In eerste instantie had ik lichtelijk mijn twijfels bij of het project bij me zou passen. Puur omdat ik tot op dat moment nog nooit Nederlandstalige muziek had gemaakt of gezongen. Ik wist wel zeker dat ik graag met Lake Woozoo wilde samenwerken. Uiteindelijk gaf mijn vertrouwen in hen de doorslag om mee te doen. Dat, plus het feit dat ik kansen zag voor persoonlijke en artistieke groei, en in het bewandelen van nieuwe paden. Achteraf heeft het project veel gedaan voor mijn zelfvertrouwen. Ik ben buiten mijn comfortzone getreden. Met de andere artiesten had ik vanaf dag één al diepgaande gesprekken, die weer leidden tot de uiteindelijke songs. Van nature complementeren onze persoonlijkheden elkaar en dat is terug te horen op de plaat.”

“Omdat het de eerste keer was dat ik in het Nederlands zong, was het even aftasten qua stemgebruik en teksten. In het begin struggelde ik daar best mee, maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat als ik er niet teveel over nadacht, de taal toch meer ‘mij’ is dan ik van tevoren gedacht had. Nu voelt de Nederlandstalige Maya Maria als een soort jongere versie van mezelf. Ik ben ook vanuit dat perspectief gaan schrijven, wat helende teksten opleverde. Ik heb meer vertrouwen gekregen in mijn skills als artiest, maar ook geleerd hoe ik mijn perfectionisme los kan laten. In wat ik maak en in wie ik ben. Ik dacht dat ik de perfecte versie van mezelf moest tonen, om professioneel over te komen. Wolfskers heeft me geleerd hoe de eerlijke versie van mezelf juist voor meer ‘echte’ muziek en connecties zorgt. Dat is voor mij for sure de meest waardevolle les die ik dit jaar heb geleerd.”

Arie
“Ik deed mee aan Wurdspøken en merkte dat ik toe was aan meer. Binnen dat project heb ik een grote artistieke ontwikkeling doorgemaakt, mede dankzij Sjoerd Vriesema van Lake Woozoo, die me daarbij begeleidde. De uitnodiging voor Wolfskers kwam op een perfect moment voor mij, zowel als mens als artiest, omdat ik mijn ontwikkeling graag wilde voortzetten. Ik heb voorgesteld om de alter-ego’s voor Wolfskers te laten ontstaan vanuit tarotkaarten die ik destijds trok. Elke artiest kreeg zijn eigen kaart, die ook inzage gaf in de wereld waarin het alter-ego zou kunnen leven. In de tijd die volgde zijn de alter-ego’s echt deel geworden van onze eigen persoonlijkheden. We zijn allevier einzelgängers, ieder op hun eigen manier, en gevoelsmensen. De realiteit kan soms best hard binnenkomen. Soms voelt het daardoor bijna als een noodzaak om je af te sluiten van de realiteit. Onze alter-ego’s leven in hun eigen wereld, maar staan ook met één been in de realiteit. Zo ervaren wij dat in onze persoonlijke levens ook vaak.’

‘Onze samenwerking voelde al snel heel natuurlijk. We zijn allemaal het type dat de ander in zijn waarde laat en de ruimte gunt om zichzelf te kunnen zijn. We waren ons gedurende het maakproces heel bewust van elkaars kwaliteiten. Dat maakte het makkelijker om artistieke keuzes te maken. Als artiest heb ik geleerd om minder snel content te zijn met mijn lyrics en vocalen. Ik heb tijdens het maakproces een nieuwe maatstaf voor mijzelf ontwikkeld en streef nu nog meer naar het beste resultaat.”

Arie

Qbeast

Qbeast
“Ik vond Moto, Arie en Maya Maria toffe mensen en dope artiesten en wilde graag met ze samenwerken. Ik werd gevraagd om mee te doen aan Wolfskers als singer-songwriter. Normaal ben ik voornamelijk producer en maak ik mijn eigen beats, dus het leek me een mooie uitdaging. Naast een artistiek project, werd Wolfskers ook een heel persoonlijk project. We hebben ons regelmatig samen verdiept in onze karakters tijdens het maakproces. Ik ben bewuster gaan nadenken over de stappen die ik zet en heb mezelf weer wat meer gevonden, doordat er ook confronterende momenten waren. Inmiddels vind ik het makkelijker om bepaalde emoties of verhalen onder woorden te brengen. Ik ben heel trots op de plaat die we met z’n allen hebben gecreëerd.”