Gefeliciteerd! Je hebt de juiste keuze gemaakt om naar Den Haag te verhuizen, voor je studie maar misschien heeft de muziek je onbewust ook naar de hofstad geleid. Uiteraard moet je je beste beentje voor zetten op school maar zo nu en dan (lees elk weekend) moet je je neus ook uit de studieboeken halen om je hoofd leeg te maken. Er is dan maar een oplossing en dat is op je fietsje stappen en de muziekwereld van Den Haag ontdekken. Maar waar begin je? Niet getreurd, wij nemen je aan de hand en vertellen waar je moet zijn en welke feestjes je niet mag missen.

Studie, boeken en rock and roll?

Rockliefhebbers kunnen hun hart ophalen want er ligt veel muziekgeschiedenis in de stad achter de duinen. Wist je bijvoorbeeld dat één van de bekendste rockcafés van Nederland in Den Haag te vinden is? Muziekcafé De Paap heeft artiesten als Anouk, Kane en DI-RECT groot zien worden. Hoewel het podium op het moment meestal door kleinere coverbands bezet wordt (onmogelijke geluidslimieten), blijft het een leuke kroeg om onder het genot van een biertje lekker te dansen. Twee huizen verderop in de straat – en een trapje naar beneden –  is Hoppzak te vinden. Deze plek staat vooral bekend om bluesy jamsessies die er plaatsvinden.

Het ‘alternatieve’ centrum van Den Haag ligt op en rond de Grote Markt (samen met het Paard ook wel het Popdistrict genoemd). Zomers vinden hier heel veel festivals plaats en elk weekend staan er in café De Zwarte Ruiter goede bandjes uit het binnen- en buitenland te spelen.

Ietwat buiten het centrum vinden wij Musicon en het Haags Pop Centrum. Deze podia (en oefencentra) binden zich niet aan één genre; van reggae tot pop en van metal tot rock, alles is er welkom.

Magnacult @ Musicon

De Grote Markt

Getting Jazzy

Is jazz meer je ding? Vlakbij de Grote Markt ligt de De Gekke Geit, een kleine en gemoedelijke bar (en hostel) waar bijna dagelijks jazz wordt gespeeld. Ook in de Regentenkamer kun je van jamsessies en optredens genieten, als je wilt zelfs onder het genot van een hapje eten. Entree in de Regentenkamer is helaas niet altijd gratis, maar als student krijg je wel 50% korting. Dat is dan weer mooi meegenomen.

De Ierse pub Murphy’s Law serveert niet alleen de lekkerste Ierse biertjes op de tap, er wordt ook bijna elke avond live muziek geserveerd. Liever even uitwaaien? Op het strand van Scheveningen heeft elke zondag jazz de overhand in strandpaviljoen De Fuut. Vanaf vijf uur wordt hier wekelijks een artiest of artiestengroep in het zonnetje gezet. Overigens wordt er elk jaar in augustus het Jazz in de Gracht festival gehouden, op en rond de Bierkade. 

Festival Fever

Natuurlijk ken je het Bevrijdingsfestival en Parkpop al, maar (regio) Den Haag kent meer, veel meer festivals. De één noemt het wildgroei, de ander levendig, wat vast staat is dat er ’s zomers is er bijna elk weekend wel een festival te bezoeken is. Denk aan het kattige Sniester (alternatieve acts ontdekken), Life I Live (vroeger de Koninginnenach), Werfpop (in Leiden), Schollenpop (op het strand), Zeeheldenfestival (uit de hand gelopen buurtfeest), Westerpop (Delft), The Crave Festival (Techno), SuBmarine Festival (Underground), Waterpop (Wateringen) en Kaderock (bij Musicon op de Kade). Daarnaast heeft Den Haag een aantal hoog aangeschreven festivals zoals TodaysArt en Rewire. En, als student natuurlijk al wel bekend: Oh Oh Intro, de festivalweek voor nieuwe Haagse studenten. 

Ook in het najaar hoef je niet bang te zijn dat je binnen moet blijven. In het eerste weekend van je schooljaar kan je de studiespanningen al van je afschudden bij het Embassy Festival dat plaats vindt op het Lange Voorhout. Het Embassy festival, met acts uit 25 landen van over de hele wereld, gaat ’s avonds over in het Uit festival. Diezelfde vrijdagavond, 31 augustus, is er ook een festival in het Paard, Paard van Stal met genoeg bands waarmee je kennis kunt maken. De bands die deze avond op het podium staan, zijn vaak te vinden op de verschillende Haagse podia dus zie deze avond als een voorstelrondje van het huidige muziekassortiment. Eind september vindt het Just Peace Festival plaats, met naast kunst, theater en lezingen ook heel veel muziek.

Een ander groots evenement in september is Clubhopping. Op zaterdag 1 september kun je van club naar club in Den Haag en op elke plek staat je weer wat nieuws te wachten. In elke club een ander feestje, het is duidelijk dat je deze avond niet mag missen.

Blijf in de herfstvakantie ook vooral plakken in Den Haag. Dan is namelijk de Haagse Popweek, een week lang popmuziek op verschillende plaatsen in de stad. 

Crossing Border is een grote naam in de lange lijst Haagse festivals. Het literatuur- en muziekfestival in november focust zich op de grote en kleine alternatieve muziek, zowel nationaal als internationaal. Op het festival – dat plaatsvindt in het eerder genoemde Popdistrict – staan vaak bands die later erg bekend worden.

Luwten @ Sniester 2018

DeWolff @ parkpop 2018

Faka @ Rewire 2018

Pete Philly @ The LIFE I LIVE 2018

Flowers @ Submarine 2018

De Likt @ Kaderock 2018

Scheveningen

Om echt even te ontsnappen aan alle studiestress, pak je de fiets naar Scheveningen. Ook daar is namelijk genoeg te beleven. Wat dacht je van de legendarische feestjes bij de strandclubs als Indigo of Whoosah op het Zwarte Pad? Voor een meer laidback avond kun je vanaf de zomermaanden op woensdagen terecht bij De Maatschappij in de Keizerstraat waar elke week live muziek in intieme setting wordt gespeeld.

The Shore is een van de nieuwere strandtenten aan de kant van de haven. Eigenaar Geert Verhoeff was de oprichter van het legendarische FAST Surfdorp en de muziek en feestjes lijken weer langzaam op te bloeien bij The Shore. Het eerste festival is 15 september, het Scheveningen Surf Festival. Een strandtent om in de gaten te houden want er worden regelmatig feestjes en optredens georganiseerd.

Magic Moon @ Indigo

Dance

Heb je zin om flink los te gaan op de dansvloer? Dan heeft het centrum van Den Haag genoeg leuke spots waar je met de voetjes van de vloer kunt. Op de Grote Markt vind je bijvoorbeeld Club Zèta, waar wekelijks verschillende DJ’s het avondprogramma verzorgen. Ook De Boterwaag, die je schuin tegenover de Zeta vindt, staat ’s nachts vaak in het teken van muziek. Hier kun je terecht voor een 80s of 90s feestje, of voor een Silent Disco – sta niet verbaasd te kijken als je hier en daar een tune van de Backstreet Boys voorbij hoort komen.

Om de hoek bij de Grote Markt vind je Rootz, een bierrestaurant by day en een club by night. Naast het showen van je dansmoves kun je hier op zondagavond ook genieten van jamsessies van (opkomende) bandjes, met een speciaalbiertje in je hand. De rustieke uitstraling van het café-restaurant zorgt voor een huiselijke en relaxte sfeer - een ideale venue voor een goed feestje.  

Niet alleen de Grote Markt is ’s avonds een walhalla voor feestende studenten, ook op het Plein vind je een overvloed aan leuke hangouts. Op nog geen vijfhonderd meter uit elkaar liggen de clubs Millers, Cloos, De Tijd, De Haagsche Kluis en De Danzig, waar je elke avond in het weekendterecht kunt. Op donderdagavond is het studentenavond, maar ook op andere avonden is het altijd een feestje op het Plein.

F'or de Sier @ Rootz

Port of Call @ Zeta

PIP

Als je op Lowlands was dit jaar, komt PIP misschien al bekend voor. De club sloot zaterdagnacht Sexyland af en is gedurende het jaar te vinden op de Binckhorstlaan, tussen het Centraal Station en Station Holland Spoor. Je kunt hier niet alleen terecht voor underground feesten, ook grote namen passeren hier vaak de revue. PIP is echter niet alleen bedoeld om te dansen – als (startend) muzikant of organisator kun je hier ook je eigen evenementen en workshops organiseren.

Het Magazijn

Vorig jaar was daar ineens Het Magazijn, deze club vind je naast de Grote Markt. In de kelder van Bleyenburg kunnen liefhebbers van elektronische muziek terecht voor avonden tot in de kleine uurtjes. Bleyenberg is overigens een horecaconcept in het voormalige pand van de Kwantum (tegenover de Grote Markt). In dit pand vind je naast de club ook een restaurant, vergaderruimtes, een cocktail bar én een rooftop bar met ongelofelijk uitzicht over “je nieuwe stadje”.

Paard

Op de Prinsengracht, een paar minuutjes lopen vanaf de Grote Markt, zit Het Paard (ook wel Het Paard van Troje) eens een meisjespensionaat maar nu hét poppodium van Den Haag. Muziekliefhebbers kunnen hier hun lol op, want er vinden in het Paard wekelijks concerten en feesten plaats. Menig artiest uit Den Haag en omgeving is groot geworden dankzij het Paard. Het poppodium staat ook bekend om de grote namen die er gespeeld hebben (Prince, U2, Pearl Jam of Mick Jagger om er maar een paar te noemen). Dit is je uitvalsbasis!

Ook in het Paardcafé, dat grenst aan het Paard, staan er van donderdag tot en met zaterdag DJ’s te draaien (na 23.00 uur). Er staan regelmatig (jonge) bands te spelen, zoals op onze ‘eigen’ Club 3voor12 Den Haag avonden die om de twee maanden worden gehouden. En dat je het weet, de eerstvolgende Clubavond is 29 september, zet dat even in je telefoon zodat je het niet vergeet.

Dat het Paard zich niet beperkt tot muziek van een bepaald genre is, naast de uiteenlopende artiesten en bands die er optreden, ook te merken aan de verschillende feesten die er jaarlijks worden gegeven. Zo is er Rasta Nation, 80’s 90’s en Nullies, maar ook Lovumba (een avond voor rumbalovers), Love Sensez en Purge – voor alle hardstyle fans - zijn populaire terugkerende evenementen.

Bazart @ Paard

Son Mieux @ Paard

Spreekuur Clubcafe#53

Tot slot

Genoeg te doen dus in dit uit de kluiten gewassen dorp. En dan hebben we nog heel veel clubs, podia en plekken overgeslagen (de verschillende kroegen verstopt in het centrum, de festivals, enzovoorts). Maar niet getreurd! Bij 3voor12 Den Haag doen wij dagelijks verslag over muzieknieuws, festivals, optredens, bandjes en feesten. We zijn hèt platform voor muziek in Den Haag. Volgs ons op Facebook, twitter en Instagram.

Wil jij ook schrijven over de Haagse muziekscene? Fotograferen? Interviewen? Organiseren? Ervaring opdoen in de journalistiek of media? Gratis optredens en festivals bezoeken? Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde redactieleden

Zelf popnieuws te melden? Mail naar Nieuws@3voor12denhaag.nl