Afgelopen zaterdag was de eerste van de maand augustus en dus tijd voor een editie van Schollenpop. De aanloop naar het festival stond in het teken van onzekerheid over het weer, een weggewaaid podium en wat vragen op facebook over het gemis van een metalpodium. Maar wat zaterdag overheerste, een heerlijke stranddag met een gevarieerd muziekprogramma. Wij kwamen aanwaaien voor een sfeerverslag.

De dag begint met lokaal talent. Vers vanuit de schoolbanken is het aan 509 van de Popschool Den Haag om het publiek op te warmen met basriffs, drums en zang. Nou ja, publiek, rond 13u was er een handje vol mensen naar het strand afgestruind maar ook daar moet voor gespeeld worden. Daarna is het de beurt aan BAD News, een heel jong bandje uit de poel van YMCA dat op het grote podium mag staan. De gitaren zijn misschien ietwat te groot voor de kleine mannen maar dat mag de pret niet drukken. De derde band komt uit de ‘Ready 2 Play’ vijver: Fredemption. Ze gooien er covers in van Coldplay en Paulo Nutini en eindigen met eigen nummers.

Bad News @ Schollenpop 2017

De bandjes die volgen, putten uit bronnen van het verleden G.O.D. speelt speedrock met bluesinvloeden zoals in de jaren 70 werd gedaan door bands als Motörhead. De band heeft de vaart er lekker inzitten en zorgt ervoor dat we even vergeten dat er dit jaar geen metalpodium is waar dit soort muziek het best tot haar recht komt. Tijdens dit optreden kun je twee dingen doen. Je kunt naast de die hard fans op de eerste rij mee headbangen, of je kunt iets verder van het podium je radslag oefenen met kleine kindjes.

Om weer even te aarden, gaan we van de speedbluesrock terug naar de jaren ‘60 met The Stangs. De Haagse band zet een goede show neer op de Local Stage en hier en daar wordt al voorzichtig mee gedanst. Met Look into the Sun doen de mannen hun best de zon weer naar het strand te zingen.Vlak voor het podium zit een olijk duo in kleine klapstoeltjes als een waar mini V.I.P.-deck recht voor het podium. Tussen de optredens door verplaatsen ze zich voor goed zicht. Het bizarre tafereel zorgt voor wat gegniffel en er worden de nodige instagram-stories van gemaakt, maar op Schollenpop mag alles.

The Stangs @ Schollenpop 2017

509 @ Schollenpop 2017

Call It Off laat horen dat goede poppunk maken best lastig is. Met alleen een actieve podiumact en vlotte drums ben je er nog niet. Catchy, zuivere zanglijnen zouden deze band bijvoorbeeld wat beter te behappen maken. Ondanks dit euvel heeft de band toch wat trouwe fans die een half uur voor de speeltijd al een mooi plekje voor het podium bemachtigd hebben. Voorbij de helft van het strand liggen gezinnen te chillen op grote lakens en handdoeken. Meer richting de zee genieten groepjes mensen van de surfers met livemuziek op de achtergrond.

The Great Communicators begint enthousiast aan de set maar er mist al direct een van hun grote krachten, namelijk de samenzang van man en vrouw. Als na drie nummers de fotografen de fotopit moeten verlaten, wilt zangeres Shawnee een nummer inzetten en merkt ze dat ze nog steeds niet te horen is. Dit is gelukkig vrij vlot opgelost en de band speelt de tijd die nog over is vol overgave en mét zang hun set af. 

The Great Communicators @ Schollenpop 2017

Achter op het strand blijft het gezellig druk. Het is uitkijken dat je niet struikelt want er liggen zelfs nog wat mensen te zonnen. Richting de podiums is het overdag wat minder druk. Dit is een beetje Schollenpop eigen zo midden op de dag. Het zorgt wel voor een ongedwongen sfeer. De zon schijnt. De zee lig er prachtig bij. Kleine kinderen lopen het terrein op en zingen luidkeels ‘Kind van de duivel’. Meeuwen vliegen over, op zoek naar gevallen patatjes. Wat wil je nog meer. 

Als een klein blond meisje het grote podium betreedt met de aankondiging ‘we gaan lekker hakken’ dan weet je wel hoe laat het is. JeBroer brengt een dosis hardstyle die ervoor zorgt dat de kids al hun energie kwijt kunnen zodat ouders er de rest van de dag geen aandacht meer aan hoeven te besteden. Dat de rapper één van de populairste acts van de dag is, blijkt wel wanneer het publiek in grote getalen na het optreden weer het strand verlaat. Zonde, want door al die hakkende kids is het zand goed opgewarmd voor de vrolijke spaanse liedjes van Tentempiés. Als je bij  dit optreden goed oplet, zie je zelfs een Jett Rebel de heupjes losgooien in het publiek.  

JeBroer @ Schollenpop 2017

JeBroer @ Schollenpop 2017

Terwijl ‘supergroep’ MaYaN, iets later, een respectabele bak symfonische metal neerzet wordt er bezorgd naar de lucht boven zee gekeken. Een wolkenfront dat enkel regen kan betekenen komt met rasse schreden naderbij. Een blik op de buienradar verraad dat het inderdaad guur gaat worden en dat er in heel korte tijd een wolkbreuk van het
kaliber zondvloed aan gaat komen. Terwijl een deel van de festivalgangers met de staart tussen de benen aftaait en naar huis trekt, een ander deel tracht te schuilen bij barretjes en andere afdakjes wordt het programma tijdelijk stilgelegd.
 

Na de bui die een eeuwigheid lijkt te duren wordt de schade voorzichtig opgenomen. Is alles nog heel? Hoeveel vertraging hebben we opgelopen? Is het nog de moeite waard door te gaan? Een korte blik op de locals and talents stage (het podium dat de weergoden al eerder moesten hebben deze week) bevestigd waar men al bang voor was, er kan niet meer op gespeeld worden. Tot verdriet van menig muziekliefhebber gaan de optredens van AVI ON FIRE en Playground Zer0 niet meer door. In plaats daarvan moet het publiek genoegen nemen met de, om logische redenen vertraagde, rockabillyset van Danny Vera. De slicke zanger die bekend is van de voetbalgerelateerde equivalent van koffietijd, tourt al menig jaar stad en land af met dezelfde ingrediënten; vetkuiven, mooie gitaren en strakke maar niet heel prikkelende bluesrock. Doordat Vera een bekende kop is komt er toch nog aardig wat publiek op de show af. Helaas is het niet zo druk als dat het was voor de regenbui, maar desalniettemin komt de sfeer toch nog aardig terug.

Schollenpop 2017

MaYan @ Schollenpop 2017

MaYan @ Schollenpop 2017

Als Danny Vera zijn set heeft afgesloten, rest het publiek enkel nog te wachten op de grande finale. Jett Rebel is bij uitstek de grootste naam van de dag en zoals een superster betaamd komt er een heel grote groep fans op het optreden af. In spanning wordt er gewacht op Jelte terwijl een DJ een greatest hits set draait.

Dan is het moment daar, de getalenteerde multi-instrumentalist betreedt het podium en vanaf het eerste moment is zijn enthousiasme uitermate goed merkbaar. Spelen kan de geboren Hagenaar ook als de beste, gitaar, toetsen en zang wisselt hij moeiteloos af en in zekere zin redt hij het festival dat bijna in het water leek te vallen. Ook blijkt Rebel een buitengewoon goede publieksmenner te zijn, als ware hij Eddy Vedder klimt hij in de stellages, hij vraagt het publiek of ze willen skinny dippen en hij benadrukt  dat Den Haag toch voor altijd in zijn hart zit. Het mooiste moment van de set komt als de zanger een shout-out doet naar Avi On Fire. De band die als eerste gecanceld werd, wordt door Jett in het zonnetje gezet omdat Jelte het een erg leuke band vindt. De set mag uitlopen van de organisatie en tot middernacht vermaakt de band het publiek met een ellenlange solo, op een gegeven moment begint deze wel te vervelen en krijgt het optreden een heus kijk-mij-nou-getalenteerd-zijn-moment, jammer want verder gaf Jett  Rebel een Schollenpop-waardige show. Schollenpop 2017 zal de boeken ingaan als een editie met een aantal flinke namen en een flinke portie weer pechn. Het paradepaardje van muzikaal Scheveningen bevestigd elke verwachting die men bij het festival heeft; een geweldige sfeer, veel jong talent, een relaxte sfeer en een gemêleerd publiek dat zich ongeacht welke band er speelt uitstekend vermaakt.

Schollenpop 2017

Jett Rebel @ Schollenpop 2017