De tweede dag van Crossing Border, met de acts van gisteren (Spoon!) nog flink in de benen, belooft het een mooie uitgebalanceerde festivaldag te worden. Met acts als BNQT (met speciale gast?), Tank and the Bangas maar ook Priests. Wij zijn met een volledige redactie aan het rondrennen op het festival. We schrijven recensies en houden dit liveblog bij.

Het liveblog voor zaterdag 4 november:

Dansbare wereldmuziek als afsluiter van wereldfestival

00:50 uur - Orchestra Baobab heeft dit jaar de eer om de jubileumeditie van Crossing Border af te sluiten. De band maakt wereldmuziek met Afro-Cubaanse invloeden en dit blijkt vooral erg dansbaar te zijn: na een nummer of twee is er geen paar voeten in de zaal meer te vinden dat zich niet door de drums mee laat slepen. Lees verder

Moet het hebben van elkaars werk

00:43 uur -Tijdens de aankondiging maakt presentatrice Laura Nijhuis de vergelijking met ‘supergroups’ als The Traveling Wilburys en Crosby, Stills, Nash and Young. De lat wordt dus direct hoog gelegd voor BNQT ..... Lees verder.

Krijgt de Lutherse Kerk volledig tot rust

00:44 uur - De laatste show in de Lutherse Kerk wordt getypeerd door de imponeerde presence van Melanie de Biasio..... Lees verder.

Intiem met tomeloze energie

00:42 uur - De vergelijking tussen Baloji en zijn Belgische collega Stromae is snel getrokkken. Net als Paul van Haver is Baloji een Belgische rapper/entertainer die in het Frans zijn teksten brengt op elektronische beats en ook zijn stemgeluid is vergelijkbaar.... Lees verder.

Een vroeg einde voor Priests

00:10 uur - Nadat Ali Bader vijftien minuten ongevraagd langer doorgaat met het vertellen van een vrij incoherent verhaal in matig Engels, krijgt het publiek erg de behoefte aan wat muziek om op te dansen. De Amerikaanse punkrockband Priests is er om deze wens in vervulling te brengen. Lees verder

Commotie bij Priests

23:43 uur - Er ging wat mis bij Priests, wat resulteerde in een vroegtijdig einde van het optreden. Zangeres Katie Alice Greer vertelde het publiek dat er nog twee nummers te spelen waren, waarop iemand zei "Play something to dance to!", waarop vervolgens iemand riep "fuck you!". Dat was genoeg voor Katie om het optreden te beëindigen, "goodnight." En daarmee sluit Priests abrupt hun Europese tour af op Crossing Border. 

Stuiterende soul door spectrum van emoties

23:39 uur - Als de sfeer er tot nu nog niet in zat, hebben Tank and the Bangas die er wel even flink ingeramd. Zodra de funk- en soulband uit New Orleans het podium betreedt, zijn de ogen op niets anders meer gericht. Zangeres Tarriona “Tank” Ball gebruikt de bühne alsof het een Broadway show betreft en weet het publiek te bespelen als een instrument.... Lees verder.

Tank & the Bangas just blew the roof off of Koorenhuis during #crossingborder #cb17 #tankandthebangas #bouncebouncebounce

Een bericht gedeeld door Stephan C. Kaffa (@stephkaffa) op

Festivaldirecteur Michel Behre

23:30 uur - De zaterdag is deze editie de favoriete dag van festivaldirecteur Michel Behre, onder andere vanwege Priests en Kamaal Williams. Hij is sowieso blij met deze editie omdat het festival door de banners bij de verschillende locaties een stuk vindbaarder is. Dat de zaterdag wat rustiger is dan de vrijdag maakt hem niet uit (‘het blijft geslaagd’), dat er dit jaar geen Haagse bandjes op het programma staan is volgens hem toeval. "We wilden er vanwege het 25-jarig jubileum een speciale editie van maken. We gaan altijd eerst op zoek naar internationale acts en toen we die rond hadden zat het programma eigenlijk al vol."

Chilling at #cb17

Een bericht gedeeld door Nicolas (@jipolas) op

Geïmproviseerd dansfeestje voor de die-hards

23:10 uur - ‘This is shit that makes your body move.’ Kamaal Williams laat er geen twijfel over bestaan: we zijn hier om te dansen. Dat zal ook de reden zijn dat de Engelse toetsenist een drummer heeft meegenomen die alleen maar fijne grooves van over de hele wereld lijkt te kunnen slaan, om over de bassist nog maar te zwijgen. Lees verder

Allan Rayman bewaakt eigen mysterie

23:00 uur - Het is even wachten op de volgende act als schrijver Abdelkader Benali iets uitloopt. Gelukkig doet zanger Allan Rayman het wachten snel vergeten. Vanaf de eerste noot weet hij het publiek in de Lutherse Kerk te boeien met zijn unieke stemgeluid... Lees verder.

Derf Backderf over zijn graphic novel

23:08 uur - Derf Backderf praat in The Grey Space in the Middle over de verfilming van zijn graphic novel ‘My Friend Dahmer’.

Ali Bader doet er wat langer over

22:45 uur - Priests zou om 22:30 beginnen maar om 22:45 is Ali Bader nog steeds bezig om zijn werk voor te lezen, vanaf zijn telefoon.

Gewelddadige jazz in Koorenhuis

22:23 uur - Terwijl Jamila Woods haar set afrondt in het Paard staan de vier heren van Robocobra Quartet al klaar. Frontman Chris Ryan breekt gelijk het ijs: “I recognize you there from the last show”. Vanaf het begin tot eind blijft het boeien. Het samenspel tussen de heren is onfeilbaar. Lees verder

Coely heerst over The Raven

22:11 uur - Wie had verwacht dat de Antwerpse Coely vandaag met live band op het podium van The Raven zou verschijnen, komt bedrogen uit, zij moeten het met een dj en bijbehorende laptop doen. Het is te merken dat Coely de afgelopen tijd behoorlijk wat podiumervaring heeft opgedaan. Lees verder

Adbelkader Benali als voorprogramma

21:59 uur - Abdelkader Benali draagt voor uit zijn bundel 'Wax Hollandais' als opener voor Allan Rayman in de Lutherse Kerk.

Covers en zwaarbeladen nummers

21:29 uur - Jamila Woods eindigt haar Europese tour in Den Haag. De Amerikaanse soul-zangeres zingt en schrijft over het leven als zwarte vrouw. In Heartbeat Hotel is nog genoeg plek als de band het podium betreedt. Lees verder.

Ondertussen bij Robocobra in het Koorenhuis

Robocobra is playing a great set #cb17 #robocobraquartet #koorenhuis

Een bericht gedeeld door Frank de Jong (@furankku) op

Swingend in de kerk

21:10 uur - Wat Elza Soares op late leeftijd deed met de samba doet Daymé Arocena, halverwege de 20, met Cubaanse muziek; ze combineert het met moderne jazz en soul en brengt het daarmee helemaal naar het heden..... Lees verder.

Presentaties in The Grey Space in the Middle

20:32 uur - Striptekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte presenteert vanavond in de 'Grey Space' enkele interviews met striptekenaars uit het Engelstalige tijdschrift 'Scratches II'.

Bij Daymé Arocena danst het publiek mee

#cb17 #daymearocena

Een bericht gedeeld door Marco Vlot (@vltmstr) op

Wie speelt straks mee met BNQT?

Daymé Arocena in Lutherse Kerk

19:13 uur - In de Lutherse Kerk is Daymé Arocena begonnen voor een goedgevulde zaal.

De Crossing Border interviews: