Esperanza Denswil, beter bekend als Pink Oculus, is al een tijdje een rijzende ster aan het firmament van de Nederlandse popscene. Met haar soulvolle invulling van hiphop maakte ze al menige muzikale meters. Zo kwam haar EP uit op het platenlabel TopNotch, jureerde ze voor de 3voor12 Award en stond ze afgelopen zomer op het Mekka van de muziekfestivals; Glastonbury. Dit weekend is Crossing Border aan de beurt, wij belden met haar om te vragen wat we kunnen verwachten.

"Ik vind het beoordelen van andermans muziek raar, echt heel vreemd. Dat komt omdat ik me altijd kapot erger aan mensen die me vragen hoe ik mijn muziek zou omschrijven, het zou niet in een hokje geplaatst moeten worden. Maar nu ben ik zelf een van de mensen die beoordeeld of andermans muziek 'goed genoeg' is." We spreken Esperanza vlak voor het juryberaad van de 3voor12 Awards. De rapper/zangeres is door Atze de Vrieze gevraagd om haar ongezouten mening te geven over de shortlist van Nederlandse releases. Zelf houdt de artieste er minder van als het met haar muziek gebeurt. "Wie ben ik om iets waarde te geven, het heeft namelijk al waarde, anders was de muziek niet uitgebracht." 

Op de vraag of Esperanza er van houdt als mensen over haar muziek schrijven is ze vrij duidelijk. "Eigenlijk hou ik helemaal niet van interviews, haha. Wanneer je in een interview iets zegt staat dat voor altijd op papier, waardoor het lijkt alsof dat altijd jouw mening is." 

Glastonbury
Esperanza is pas sinds 2013 bezig met het maken van muziek onder de naam Pink Oculus maar haar festivalzomer is al behoorlijk druk, met als hoogtepunt de show op Glastonbury. "Het was heel vreemd, ik had nooit gedacht dat ik zulke grote shows zou mogen doen. Al helemaal niet zo vroeg in mijn carrière. Ook omdat je er allemaal verwachtingen bij hebt. Maar ik heb het wel degelijk naar mijn zin gehad hoor, elke keer dat ik op het podium kan staan is een blessing."

Deze laatste uitspraak maakt ons toch nieuwsgierig naar of Denswil nog specifieke herinneringen heeft aan Den Haag, bijvoorbeeld aan de show op de afgelopen editie van Life I Live. "Van die show weet ik vooral nog dat het echt heel koud was. Ik had een outfit aan waarvan ik vond dat die gezien moest worden, maar toch heb ik een groot deel van de show een dikke jas aangehouden, haha," lacht de zangeres. "Maar ik vind het super mooi om veel op te treden. Zelfs de shows die minder goed gaan zijn geweldige ervaringen voor mij, het is mijn therapie."


(Tekst gaat door onder de video)

Pink Oculus @ The LIFE I LIVE 2017

In 2010 bracht de artieste een EP uit onder haar eigen naam, deze was gratis te downloaden. In 2013 kwam de single 'Sweat' uit, hiermee werd Denswil opgepikt door meerdere radiostations en werd ze uitgeroepen tot 3FM serious talent. Uiteindelijk kwam in 2016 de langverwachte EP Delicious uit op het Amsterdamse label Top Notch. "Ik heb de EP onder licentie bij Top Notch uitgebracht, dat was een leerzame ervaring voor mij aangezien ik weinig met bedrijven heb samengewerkt daarvoor. Ik vond het ook best wel eng, je koppelt jouw naam namelijk aan iemand anders en je weet niet hoe dat uitpakt of door het publiek opgepakt gaat worden. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gegaan en was het heel tof." Of er meer samenwerkingen met Top Notch aan zitten te komen weet Esperanza nog niet: "De tijd zal het leren, ik weet het zelf ook nog niet."

Badjekkah
Pink Oculus werkt al een poos samen met het muzikanten/producersduo Badjekkah. Deze samenwerking pakt op het podium erg goed uit en geeft de shows van Esperanza een extra lading. "Het zijn vrienden van mij uit de scene. De groep mensen die binnen het Nederlandse muzikantenwezen soortgelijke muziek maakt is niet zo groot, dus al gauw kom je in contact met gelijkgestemde geesten; in mijn geval Badjekkah." Live komt de muziek vooral van het duo bestaande uit Mano Yeah en Gino Cochise maar tijdens het studiotraject heeft Denswil zelf ook een flinke vinger in de pap. "Op een gegeven moment ben ik zelf ook beats gaan maken, wat weer een toevoeging gaf aan de muziek, een andere invalshoek als het ware." Voorlopig blijft Badjekkah een vaste waarde binnen de act maar over de verre toekomst is de zangeres nog onzeker. "Who knows of we altijd samen blijven werken. Ik heb zelf ook ambities om zelf te produceren zonder dat iemand anders daarbij betrokken is. Ik ben benieuwd hoe mensen op die muziek zouden reageren." 

 

(Tekst gaat door onder de foto)

Crossing Border en literatuur
Omdat Crossing Border niet alleen muziek is maar ook een literaire kant heeft, vroegen wij Pink Oculus om haar affiniteit met literatuur. "Mijn favoriete boek is ook van mijn favoriete schrijfster, Toni Morrison. Mijn favoriete boek van haar is 'Tar Baby', het eerste boek dat ik van haar gelezen heb," aldus de zangeres. "Eigenlijk is alles wat zij schrijft goed. Het mooie aan haar boeken vind ik dat zij echt schrijft over hoe het leven is. Personages worden bijvoorbeeld geïntroduceert maar je leert ze gaandeweg steeds beter kennen, ze verdiept ze constant. Dat realiseerde ik me tijdens het lezen, en toen was ik wel even geshocked," gaat ze verder over de nobelprijswinnares.

Wat betreft de show op Crossing Border is de artieste vrij resoluut. "De mensen moeten gewoon komen. Het wordt een vette show en ik ga het sowieso naar mijn zin hebben. Het publiek hopelijk ook."  Esperanza treedt de vrijdag op om half elf in de kleine zaal van PAARD, of zoals het tijdens het festival heet: The Heartbeat Hotel.

Crossing border vindt 2 tm 4 november plaats. Pink Oculus treedt op vrijdag 3 november op in PAARD) Tickets zijn hier beschikbaar.