Tank and the Bangas is een rhythm- en soulband uit New Orleans die in hun muziek ook invloeden uit hiphop, spoken word, rock, folk, gospel en funk opnemen. Eerder dit jaar is de groep met het nummer ‘Quick’ uitgeroepen als Winnaar van NPR’s Tiny Desks Contest waarbij ze 6000 deelnemers achter zich lieten. Afgelopen zomer was de zevenkoppige formatie al op verschillende festivals in Nederland te zien waaronder Lowlands en Noorderzon, maar begin november komt de band terug voor een optreden op Crossing Border.

Op een dinsdagavond spreken we de charismatische frontzangeres en poëet Tarriona ‘Tank’ Ball die zoals verwacht opgewekt en vrolijk klinkt. Zelfs de slechte telefoonverbinding kan de stemming niet drukken.

Het begin van een succesvolle samenwerking
Een aantal jaar geleden waren alle zeven groepsleden nog vreemden van elkaar, maar toch kruisten de paden op het juiste moment. “Wij hebben elkaar ontmoet in 2011 bij een open mic avond in een bar in New Orleans. Binnen no-time was het duidelijk dat wij met z’n allen een bijzondere muzikale connectie hadden.” Ondanks dat Tarriona’s bijnaam in de groepsnaam is verwerkt hebben de groepsleden haar bijnaam niet bedacht. “Mijn vader heeft mij de bijnaam ‘Tank’ gegeven. Toen ik klein was zag hij een bepaalde kracht in mij omdat ik met gedrevenheid op mijn doel, creativiteit en succes, afging. “A Tank does nothing but make noise and blow shit up.” Die naam heeft ze meer dan nageleefd.

"A tank does nothing but make noise and blow shit up"

Tiny Desk Contest
Eerder dit jaar heeft de band de Tiny Desk Contest gewonnen, een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door NPR’s Tiny Desk Concerts. Sinsdien kan niemand meer om hen heen. Hun deelname ging echter niet helemaal van een leien dakje. “Dat is inderdaad een apart verhaal,” lacht Tarriona. “In eerste instantie stonden wij niet te springen om mee te doen omdat we allemaal andere dingen te doen hadden. Gelukkig heeft onze manager ons uiteindelijk gepusht om het te doen. Op de laatste dag dat het mogelijk was om een video in te zenden, heeft onze manager ons er onder het mom van een optreden in geluisd. Wij zijn haar zo dankbaar dat zij genoeg in ons geloofde en bleef pushen.” Sindsdien is de carrière van het theatrale gezelschap in een stroomversnelling beland. “Het heeft voor ons zoveel deuren geopend. Zo konden we deze zomer bijvoorbeeld op een aantal festivals in Nederland optreden. We zijn heel blij dat we weer terug mogen komen, het land heeft een geweldige energie en we hebben toffe mensen ontmoet.”

Naast het winnen van Tiny Desk Contest hebben Tank en haar kornuiten nog andere prijzen en wedstrijden gewonnen (RAWards Best New Orleans Artist of the Year, Offbeat Magazine Emerging Artist Award en de Afropunk Festival Contest). “Ja, het is onwerkelijk. Elke award betekent veel voor ons als groep, waardering van invloedrijke mensen is het hoogst haalbare wat je kan bereiken als artiest. Maar dankzij NPR Tiny Desk gingen we viral en kregen we opeens internationale aandacht.”

"Dankzij NPR Tiny Desk gingen we viral en kregen we opeens internationale aandacht"

 

 

 

Inspiratie
Voordat Tank and the Bangas was opgericht was Tarriona al succesvol als slam-poet. Van jongs af aan is ze al aan het schrijven. “Mijn nicht gaf mij heel lang geleden op de trouwdag van haar ouders een gedicht genaamd ‘A Great Somebody’ door Adrienne Hardesty en dat heeft mijn hele wereld veranderd. Ik was toen een jaar of twaalf.” Naast dit gedicht is ze door andere artiesten geïnspireerd om haar woorden op te schrijven. “Ik ben vooral geraakt door poëten en zangeressen als Connie Sanderson, Joshua Bennett, iCom en Rachelle Ferrell. Zangeressen en poëten doen het echt voor mij. Ook het programma ‘Brave New Voices’ op HBO waar poëten van over de hele wereld aandacht krijgen, heeft mijn gedichten, mijn manier van schrijven en ook mijn leven gevormd.”

De teksten van Tank zijn behoorlijk open en persoonlijk. “Ja, ze gaan vooral over mijn eigen leven; het opschrijven van woorden is voor mij echt een manier om dingen van me af te zetten, maar dat is het niet altijd geweest. Ik begon met schrijven over de problemen van anderen. Op het gegeven moment schreef ik ook over de dingen waar ikzelf mee worstelde. Ik besloot het gewoon op te schrijven om het uit m’n systeem te krijgen. Schrijven en mezelf uiten is altijd een soort therapie voor me geweest. Ik schrijf over alles waar ik aan denk, waar ik mee zit of wat ik voel op dat moment.”

Voor veel mensen is het lastig om zich bloot te geven aan anderen, maar Tank heeft daar totaal geen moeite mee. “Het gaat me inderdaad vrij gemakkelijk af. Het is geweldig om je kwetsbaar op te stellen in een zaal vol met vreemden. Weet je, je vertelt iemand hoe je je voelt en je weet gewoon dat er één persoon in de zaal is die zich precies hetzelfde voelt. Het enige verschil tussen diegene en mij is dat ik de woorden heb gevonden om dat gevoel te beschrijven. De band met mensen wanneer iemand een klik heeft met een nummer is mooi, het maakt niet uit wie je bent qua kleur of seksualiteit, iedereen heeft gevoelens. Met haar teksten weet Tank veel los te maken in haar publiek. “Iedereen die ik ken en die ik door de tijd heen ontmoet, is geraakt door mijn muziek. Zij zeggen dat ik hun levensverhaal vertel, dat ze het gevoel hebben dat ik heel de nacht in hun dagboek heb zitten lezen,” grinnikt Tarriona. “Dat is het doel weet je.”

Nieuw materiaal
Het debuutalbum ‘Tink Tank’ is uitgekomen in 2013 en recent is nieuwe single ‘Quick’ gereleaset. Komt er nog meer? “Op dit moment werken we aan een nieuw album. Dat zal een mix zijn van wat we al hebben gedaan en nieuw geluid, want ik ben niet meer op dezelfde plek in mijn leven als vijf jaar geleden, ten tijde van het vorige album. Ik ben nog steeds heel open en nog steeds een poëet, maar er zijn ook dingen waarin ik ben gegroeid. Zelf ben ik ook heel benieuwd hoe het volgende album eruit komt te zien.” Vervolgens geint Tank: “Vraag me niet om een releasedatum, want ik heb echt nog geen idee.”

Tank and the Bangas veroveren als een wervelstorm de wereld met hun oprechte teksten en verrassend goede interactie met elkaar. Eerder zijn hun optredens al bestempeld als ‘magisch’, ‘kinderlijk’ en als ‘een ware ervaring’. Op 4 november zijn ze te zien in Paard op Crossing Border festival 2017.

"Schrijven en mezelf uiten is altijd een soort therapie voor me geweest. Ik schrijf over alles waar ik aan denk, waar ik mee zit of wat ik voel op dat moment"