Robocobra Quartet klinkt als een act die alleen voor muzikanten interessant is. Toch is de band alles behalve voorspelbaar. Robocobra combineert namelijk de experimentatie van jazz met de eigenzinnigheid van vroege post-hardcore. Denk aan een mengelmoesje van La Dispute en GoGo Penguin. Dit jaar speelt de groep met vier man op het Crossing Border festival. We spraken met frontman Chris terwijl hij in het regenachtige Belfast zit.

“Ik denk dat het beter wordt naarmate je vaker oefent.” Chris Ryan is naast bandleider degene die zowel drums als zang op zich neemt. Dat klinkt ingewikkeld, maar volgens hem is het niet ongrijpbaar. Als je Robocobra online opzoekt, zie je veel meer (dan vier) bandleden staan. Bij de debuutplaat Music For All Occasions staat zelfs een enorme lijst met meewerkende muzikanten vermeld. Hoe zit dat precies? Is het Robocobra of Robocobra Quartet? “Tijdens de tour is de groep definitief een kwartet, maar tijdens het schrijfproces zijn het soms tien tot vijftien mensen die aan de muziek werken. Het is niet van tevoren vastgesteld.” Echter de bandnaam staat wel degelijk vast: Robocobra Quartet.

Het optreden tijdens Crossing Border wordt het tweede optreden in Nederland. Hun vorige bezoek was gedenkwaardig, niet alleen omdat Chris erg te spreken was over het festival. Tijdens Into The Great Wide Open ontstond er namelijk tijdens het optreden een wall of death. “Ik praat veel met het publiek, gezien het feit dat iedereen op een stoel zat en de sfeer vrij rustig was vroeg ik of iemand wist wat een wall of death was. Een aantal aarzelende handen gingen omhoog. Dus ik grapte vervolgens: ok, dan zijn jullie nu de teamleiders. En die wall of death kregen ze nog voor elkaar ook”.

Wanneer we vragen wat nou precies de reden is waarom Chris muziek maakt, schiet er een interessante quote van Ian Mackaye (Fugazi/Minor Threat) te binnen. Die zei: “You have no choice. What else is there to do?” Toch ligt het antwoord wat dichterbij huis. “We studeerden muziek in Belfast, (Sonic Arts Research Center) Daar hebben wij elkaar ontmoet.” Hierdoor leerden de bandleden hoe muziek in elkaar zat. Dit werd vervolgens verwerkt in de muziek. “Je neemt wat je nodig hebt."

Bewustwording

Dan maakt Chris een sprong naar bewustwording. Bewust zijn van je omgeving en de muziek die je maakt is erg belangrijk. Denk maar aan de stress die bands krijgen wanneer ze bezig zijn met het maken van een tweede album. Hoe zouden de fans hierop reageren? Dat soort gedachtegangen hebben invloed op de muziek. “Het publiek heeft effect op de muziek die je maakt, maar dat wil niet zeggen dat je daar iets aan kunt doen.”

Robocobra heeft lyrics die wat weg hebben van een potpourri van bekende opvattingen, popteksten of gezegdes. Dit vermengt Chris weer met zijn eigen insteek. Dat is om het spannend en origineel te houden, in tegenstelling tot andere genres: “Bij popmuziek staat voor honderd procent vast wat je gaat horen. De akkoorden en teksten zijn voorspelbaar. Maar bij moderne klassieke stukken is het precies het tegenovergestelde, wat het lastig maakt om het volledig te begrijpen. Ik zoek het liever op in het midden." Verwarren is prima, maar het moet niet onbegrijpelijk te worden of juist te bedacht. “Ik denk dat mensen over het algemeen niet graag willen horen wat ze al kennen.”

“Ik denk dat mensen over het algemeen niet graag willen horen wat ze al kennen.”

 

 

 

Literatuur

En dan over Crossing Border, de frontman heeft wel wat met literatuur, echter kan hij zich vaak maar één boek permitteren. Dit boek wordt dan gedurende een lange periode volledig ondersteboven gehaald. Als voorbeeld geeft hij Moby Dick, waar de beste man drie á vier jaar over heeft gedaan om uit te lezen. Als je zo lang met een boek bezig bent dan wordt het deel van je dagelijkse denken. Het is dan ook niet zo gek dat Moby Dick voorkomt in de teksten van Robocobra. Sterker nog, volgens de Ierse muzikant komt er in elke track wel iets van het boek boven water.

Volgens de Chris wordt er alweer gewerkt aan het tweede album. “Het is nog een voortgaand proces. We weten nog niet wanneer het uitkomt, wanneer het af is of wat voor vorm het zal aannemen. Toch zijn we alvast aan het opnemen. Chris noemt het nog een experimentele fase. Er is nog geen vastgestelde datum: “Misschien ergens volgend jaar?” Laten we hopen dat er tijdens Crossing Border toch wat nieuws te horen valt.

Robocobra Quartet speelt zaterdag 4 november in PAARD tijdens Crossing Border 2017. Kaarten zijn verkrijgbaar voor €31 (dagkaart) of €51 (passe-partout). Klik hier voor meer informatie over het festival.