Nog een klein weekje, en dan begint Lowlands 2023 weer. Dat je reikhalzend uitkijkt naar Billie Eilish en acts als Charlotte de Witte, Florence + The Machine en Underworld niet wil missen, is geen hele grote verrassing, maar wat is er nog meer te zien in Biddinghuizen? Om je te helpen zetten wij vast 23 tips op een rij.

Joost

Vrijdag 14.00 in de Alpha

Oh, die Joost. De Fries wurmde zich de laatste jaren in de harten van velen met zijn prettig gestoorde mengelmoes van gabber, hyperpop en hiphop, en ‘Friesenjung’ werd zelfs een monsterhit in Duitsland. Achter alle mafheid en onvoorspelbaarheid schuilt namelijk een goudeerlijke jongen die zijn trauma’s en demonen met zich meedraagt. Op Pinkpop vorig jaar kreeg Joost het hele veld zowel aan het moshen als keihard aan het janken, en dat lijkt ook weer de bedoeling te zijn voor zijn eerste Lowlands-optreden sinds 2019.

Lees: 'De eerste veertig luisterbeurten moest ik alleen maar huilen'

Nusantara Beat

Vrijdag 14.15 in de Lima

Nog maar twee singles zijn er uit, maar de hype rondom Nusantara Beat is énorm. De supergroep, bestaande uit leden van o.a. Altin Gün, Jungle By Night en EUT, gooide hoge ogen op Eurosonic Noorderslag en Motel Mozaïque dit jaar met funky songs waarmee het zestal hun Indonesische roots verkent. Traditionele krontjong en gamelan maken hier kennis met psychedelische seventies rock. Het resultaat? Een groovy, eigenzinnig geheel waarmee Nusantara Beat je geheid aan het dansen krijgt.

Nabihah Iqbal

Vrijdag 14.35 in de X-Ray

Oef, het is niet makkelijk om Nabihah Iqbal in een hokje te plaatsen. De Brits-Pakistaanse schrijfster, radiohost en muzikant giet elementen van shoegaze, dreampop, elektronica en grimmige Londense postpunk samen, zoals op haar nieuwste plaat DREAMER. Een tikkeltje ongrijpbaar en onvoorspelbaar, maar juist daarom zo intrigerend.

The Haunted Youth

Vrijdag 15.00 in de Bravo

Toen we ze in januari aan het werk zagen op Eurosonic, wisten we het zeker: The Haunted Youth is onbetwist de beste Belgische band sinds Balthazar. De band bevestigde dit sentiment alleen maar op Pinkpop met hun sprankelende synths en dromerige gitaren, en dat gaat de melancholische indierockformatie rondom Joachim Liebens vast weer laten zien op Lowlands. 

Video: The Haunted Youth vindt nieuwe familie van freaks

Jessie Ware

Vrijdag 17.00 in de Bravo

Jessie Ware is herboren! Na struggles met het moederschap, de muziekwereld en zichzelf besloot ze zichzelf opnieuw uit te vinden. Hoe dan? Nou, als een supersexy discokoningin. De Londense voelt zich bevrijd, bijna als een heel ander iemand, en is klaar om haar nieuw gevonden stem te laten horen in de Bravo.

Amyl and The Sniffers

Vrijdag 22.00 in de Heineken

Moddervette, vingervlugge riffs, een flinke dosis bravoure en agressie, matjes en een frontvrouw met zoveel charisma dat je gewoon niet weg kán kijken: dat is Amyl and The Sniffers. De Australische punkers komen naar Biddinghuizen om de Heineken helemaal op stelten te zetten. Moshpits en klotsende oksels gegarandeerd!

Lees: 'Hoe kun je het leven beter vieren dan dansen op een stel dooien?' 

John Coffey

Vrijdag 23.45 in de Heineken

Na een afwezigheid van zeven jaar (!) kondigde John Coffey in maart dan éindelijk hun langverwachte comeback aan. De Utrechtse punkrockers staan op de openingsdag van Lowlands voor het eerst in Biddinghuizen sinds 2016, en brengen diezelfde dag hun vierde album FOUR uit. Een terugkeer van jewelste dus. Wellicht dat er weer een biertje gevangen kan worden tijdens een crowdsurf?

boygenius

Zaterdag 15.00 in de Bravo

Neem je tissues maar mee naar de Bravo op zaterdag, want de kans dat je het droog houdt bij boygenius, is niet heel groot. De indie-supergroep met Julien Baker, Lucy Dacus en Phoebe Bridgers bracht eerder dit jaar éindelijk een debuutalbum uit –– een hartverscheurende maar hoopvolle plaat over liefde en vriendschap. Na een tour door de Verenigde Staten, maken de sad girls ook voor het eerst als boygenius een stop in Nederland.

Wende

Zaterdag 15.30 in de Heineken

Wende’s laatste album mag dan wel dateren van 2018, maar dat betekent niet dat ze stil heeft gezeten. Met haar show De Wildernis deed de theatrale, muzikale, filosofische alleskunner tientallen shows, en ze werkte met o.a. Froukje, S10 en Sim Fane aan haar nieuwe plaat Sterrenlopen. Die komt in september uit, maar Wende stelt ‘m vast aan je voor in de Heineken.

L’Impératrice

Zaterdag 17.00 in de Bravo

We zeiden het begin 2022 al: L’Impératrice is een festivalhit in wording. De vrolijke Franse discoband maakte de verwachtingen dubbel en dwars waar op Down The Rabbit Hole vorig jaar, en is van plan de Bravo te transformeren in een hippe Parijse club vol glitters met hun funky, catchy songs.

Avalon Emerson & The Charm

Zaterdag 18.30 in de X-Ray

Avalon Emerson vond zichzelf onlangs helemaal opnieuw uit. De Amerikaanse profileerde zichzelf als dj met quirky, melodische elektronica en parkeerde geregeld indieliedjes of een popremix tussen haar leftfield houseplaten. Draaien zal ze in de nacht van vrijdag op zaterdag doen in de Bravo, maar zaterdagavond staat ze met haar band The Charm in de X-Ray. Dit jaar bracht ze samen met die band namelijk een mooi, dromerig indiealbum uit. Met bitterzoete songs die een vlaag van nostalgie oproepen toonde ze zich van een hele nieuwe kant.

Loyle Carner

Zaterdag 19.15 in de Bravo

Met hugo had Loyle Carner afgelopen jaar goud in handen. Een ontzettend persoonlijk hiphopplaat over vaderschap, intergenerationeel trauma en een gemixte achtergrond hebben, eentje waarmee hij prompt op allerlei eindejaarslijstjes belandde én in januari drie keer (!) Paradiso voltrok. En hoe, want veel bezoekers stelden achteraf dat het voor hun het beste concert óóit was.. De charismatische Brit maakt in de Bravo na een afwezigheid van vier jaar zijn rentree in Biddinghuizen.

070 Shake

Zaterdag 21.00 in de India

Kippenvel kregen we van 070 Shake op Down The Rabbit Hole dit jaar. IJskoud begon ze, voorzichtig de spanning opbouwen, om vervolgens uit het volledige niets álles in vuur en vlam te zetten. Nee, wij verwachten niets anders dan weer omver geblazen te worden door de Amerikaanse ijskoningin (én voormalig Kanye-protegé) met haar sicke, synth-gedreven en moody alternatieve rap in de India.

Dorian Electra

Zaterdag 21.45 in de X-Ray

Hyperpopliefhebbers kunnen aan hun trekken komen in de X-Ray zaterdag, want daar staat een van de helden van het genre. Dorian Electra breekt hardhandig met traditionele gendernormen, en daagt continu de muzikale status quo uit met hun eclectische, excentrieke en geflipte mengelmoes aan genres. Een goed voorproefje van hun nieuwe album Fanfare dat in oktober verschijnt.

sor + sorkest

Zondag 12.30 in de Bravo

Geen tijd om uit te slapen zondag, want vroeg op de middag staat sor voor het eerst op Lowlands, samen met een volledig orkest (!). Of nou ja, het sorkest, bedoelen we dan. De rapper verenigt hiphop met klassiek op zijn ambitieuze driedelige album Bae Doven (en oh ja, hij won ook nog dirigentenwedstrijd Maestro). Een mooie, verrassend goede botsing tussen het heden en verleden.

Elias Mazian

Zondag 16.00 in de India

In het clubcircuit maakte Elias Mazian naam voor zichzelf als dj, maar bij het bredere publiek heeft de Amsterdammer zichzelf op de kaart gezet met dromerige, kwetsbare synthpopliedjes om bij weg te zwijmelen. Afgelopen juni bracht de Amsterdammer een mooie plaat uit over de moeilijke kunst van het loslaten.

Lees: 'DJ-zijn is een continue existentiële crisis' 

Rema

Zondag 16.40 in de Bravo

‘Ik ben het nieuwe gezicht van afropop, en de komende 20 jaar gaan jullie me overal zien!’ kondigde Rema vol overgave aan op Rolling Loud afgelopen juli. Aan zelfvertrouwen dus geen gebrek bij de jonge Nigeriaanse superster-in-spé, die met ‘Calm Down’ in 2022 een gigahit scoorde, en in Rotterdam al liet zien een excentrieke podiumpersoonlijkheid te zijn.

RAYE

Zondag 17.00 in de Heineken

Nee, RAYE heeft het niet makkelijk gehad. De Britse soulpopster met een dijk van een stem tekende als tiener bij een groot label waar ze werd uitgebuit en nooit de kans kreeg een album te maken. Ze rukte zich los van de ketens van dat label, en bracht als onafhankelijke artiest eerder dit jaar éindelijk haar ijzersterke, langverwachte debuut My 21st Century Blues uit, waar TikTok-hit ‘Escapism.’ ook op staat. Gaat RAYE op Lowlands de hype rondom haar verzilveren?

Lees: 'There's so much fun to be had!' 

Turnstile

Zondag 18.45 in de Bravo

Oké, je hebt er op zondagavond misschien niet héél veel zin meer in, maar voor Turnstile wil je nog wel een laatste keer keihard moshen. De punkers uit Baltimore zijn langzaam maar zeker aan het uitgroeien tot graag geziene gasten op de festivalpodia met sterke shows op Pinkpop en Rock Werchter (wegens ziekte bij Greta Van Fleet, daar zelfs op de Main Stage!). Nu dus tijd om de Bravo helemaal plat te spelen.

Fever Ray

Zondag 19.00 in de Heineken

Een beetje creepy, een beetje verwarrend, maar wel in de goede zin van het woord: dat is misschien wel de beste samenvatting van Fever Ray’s optreden in de Melkweg afgelopen april. De experimentele, avant-gardistische popster uit Zweden is geen vreemde voor Lowlands: als Fever Ray stond die al eerder in Biddinghuizen, en als gezicht van The Knife speelde die het festival al vaker plat met hun broer Olof Dreijer. In maart bracht Fever Ray een nieuwe plaat Radical Romance uit, die centraal staat in de Heineken zondag.

Lees: 'De maatschappij is claustrofobisch'

Mandy, Indiana

Zondag 20.00 in de X-Ray

Er is werkelijk geen touw vast te knopen aan Mandy, Indiana. De band is gevestigd in Manchester, maar heeft leden uit zowel Manchester als Berlijn en een Franse zangeres die alles lekker in het Frans doet. Ze zijn misschien het best te omschrijven als een industrial noiseband met een debuutplaat waarop grommige techno, dance en postpunk gecombineerd werden. Soms chaotisch, soms beangstigend, maar altijd boeiend.

Heilung

Zondag 21.00 in de Heineken

Ze zingen in verschillende eeuwenoude talen, zijn gekleed in prehistorische traditionele Scandinavische klederdracht en noemen hun act geen shows, maar rituelen. Nee, Heilung is verre van een typische folkband, maar juist dat maakt ze zo intrigerend. Deze Vikings transporteren je met hun dreigende, betoverende tracks van de Heineken zo naar een Game Of Thrones-aflevering!

clipping.

Zondag 21.45 in de X-Ray

Op Le Guess Who? vorig jaar gaf het experimentele hiphopcollectief clipping. dé show van het festival. Niet met een feelgoodshow, maar een pijnlijke herinnering dat de wereld een vreselijke plek is. Oef. Acteur/rapper Daveed Diggs staat in het middelpunt van dit drietal met verontrustende, duistere tracks die perfect passen in een doodenge horrorfilm waarvan je weet dat die slecht afloopt. Én toch is het een film die je wil afkijken, want wow, wat gaat clipping. hard.

VPRO op Lowlands 2023

TV, online en een livestream van 75 uur

Lowlands op NPO 3
Eva Koreman, Sagid Carter en Roel Maalderink laten muzikale hoogtepunten, nieuwe ontdekkingen en het ongeremde festivalleven zien in twee tv-uitzendingen op NPO 3. Dit jaar presenteert het festival grote artiesten als Billie Eilish, Florence & The Machine, Nothing But Thieves en Underworld naast Nederlandse sterren als De Jeugd van Tegenwoordig, John Coffey en S10.

Lowlands bij 3voor12
3voor12 Radio (elke vrijdagavond, 22:00 – 01:00 uur op NPO 3FM) warmt luisteraars in augustus op richting Lowlands 2023 met Lowlands-nieuws, tracks van optredende artiesten, tips, sessies en reportages. Ook op deze site besteedt 3voor12 deze maand dagelijks aandacht aan het festival, met interviews met optredende artiesten, tiplijsten, video’s en achtergrondartikelen. Check #ll23.

Lowlands livestream op 3voor12
3voor12, het muziekplatform van de VPRO, neemt thuisblijvers mee naar Lowlands 2023 middels de livestream met hoogtepunten van de belangrijkste podia, concertvideo’s, sfeerverslagen en recensies. Vanaf vrijdag 18 augustus is de livestream te volgen, hier en op NPO 2 Extra. De livestream start op vrijdagmiddag om 14:00 uur en eindigt maandag om 17:00 uur: in totaal 75 uur Lowlands!

VPRO Tegenlicht op Lowlands
VPRO Tegenlicht is drie dagen lang in de Echo tent op Lowlands in gesprek met inspirerende gasten over de toekomst van drie verschillende thema's: kunstmatige intelligentie, voedsel en de natuur. Naderhand zijn deze gesprekken terug te zien op het YouTube-kanaal van Tegenlicht en te beluisteren als podcast. Met o.a. digideskundige Laurens Vreekamp, voedselwetenschapper Sigrid Wertheim-Heck en Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg.

Lowlands Festival: zaterdag 19 augustus, 22.05 uur en zondag 20 augustus, 21.10 uur op NPO 3 en live te volgen op NPO 2 Extra en de online kanalen van 3voor12.