Niks te doen tussen kerst en Oud & Nieuw? Zo gaar van je werk dat je écht geen zin hebt om van de bank af te komen? Of nog steeds geen kerstcadeaus gekocht? Geen zorgen, we've got you covered. In deze gigantische lijst hebben we alle coole films, podcasts en boeken voor de muziekliefhebber even voor je op een rijtje gezet.

Films

Moonage Daydream

Bioscoop

Zin om even op pad te gaan tijdens je vakantie? Da’s mooi, want de indrukwekkende Bowie documentaire Moonage Daydream is nog in de bioscoop te zien! De docu kreeg van zowel het AD als de Volkskrant vijf sterren, en dat is niet voor niets: Moonage Daydream is een groot spektakel met iconische maar ook nog nooit eerder vertoonde beelden van zowel Bowie's carrière als zijn persoonlijke leven. 

Trainwreck: Woodstock '99

Netflix

Bij het horen van ‘Woodstock’ denk je waarschijnlijk gelijk aan Woodstock '69, maar iedereen lijkt even te vergeten hoe gestoord Woodstock '99 was. Drugs, verdrukkingen, branden, doden: alles wat mis kon gaan, ging mis. In de Trainwreck: Woodstock '99 ontmoeten we onder andere beveiligers, vrijwilligers en organisatoren, en is Fatboy Slim aan het woord, die zijn set moest stoppen en moest evacueren door het dreigende gevaar.

Sticks: Het Mooiste Komt Nu

YouTube

‘Zo’n ego-document vind ik moeilijk’ geeft rapper Sticks al in de eerste minuten van zijn documentaire aan. Twee jaar lang volgde maker Matthijs van Camerijk de rapper, waarin hij niet alleen kwetsbaar is over het maken van de documentaire zelf, maar ook de lastige fases die komen kijken bij een lange carrière in de hiphop: hoe blijf je relevant? Hoe zorg je dat de uitdaging erin blijft? Op poëtische wijze neemt Sticks ons mee in zijn spoken-word gedachtenstroom.

Beatport: Off The Record with Nastia

YouTube

DJ Nastia werd, net als miljoenen anderen, van de ene op de andere dag vluchteling. Waar ze eerst nog een avond stond te draaien, zat ze vlak daarna 24 uur lang in de auto om vanuit Oekraïne te vluchten naar Amsterdam. De documentaire neemt je mee door haar carrière, maar ook door de frustratie van het moeten zoeken naar een nieuwe slaapplaats en emotionele momenten met haar moeder.

Tegenlicht: Rebranding Chaos

NPO Start

Leerzaam én mega entertaining: de spoedcursus sociologie van niemand minder dan Abel van Gijlswijk, frontman van punkband Hang Youth. In deze aflevering van Tegenlicht uit Abel, met af en toe een stukje van het Hang Youth-repertoire ertussen, als een echte anarchist zijn kritiek op het kapitalisme: ‘Ook dat is een construct. En ook dat kan KAPOT!’

jeen-yuhs: A Kanye Trilogy

Netflix

Te veel tijd om handen? Perfect, want met deze ben je wel even bezig: regisseursduo Coodie & Chike maakte een trilogie over Kanye, met zo'n 21 jaar aan verzameld beeldmateriaal van vriend Coodie. En die beelden zijn kwetsbaarder dan je Kanye ooit gezien hebt. Inmiddels is het wel bekend dat Ye graag de touwtjes in handen heeft, en het is duidelijk dat hij die controle hier niet had (hoewel hij die controle wel graag wilde). In jeen-yuhs leer je Kanye kennen als een vriend, wat een verfrissend perspectief oplevert, zeker als je juist niet zo'n Kanye-fan bent.

Love, Lizzo

Lizzo, de über-loveable popster (of Bop-ster, zoals ze zichzelf noemt) die altijd dansend, zingend, twerkend en fluitend door het leven lijkt te gaan. Songs als ‘Juice’ en ‘About Damn Time’ zijn zo aanstekelijk dat je soms even vergeet dat Lizzo ook maar een mens is met gevoelens. Dat is precies wat de artiest in haar documentaire Love, Lizzo laat zien. Ze schroomt niet om je mee te nemen naar hetgeen waar ze soms moeite mee heeft: het verlies van haar vader, het opgroeien als grote zwarte vrouw, onzekerheden in haar carrière. 

Nick Cave: This Much I Know To Be True

MUBI

In This Much I Know To Be True over Nick Cave wordt er weinig gesproken: we horen voornamelijk de muziek van zijn twee laatste albums. Soms lastig door te spitten als je geen echte Cave-fan bent, maar bepaalde stukken zijn zo hartverwarmend dat je blijft kijken. Zo laat Cave beeldjes zien die hij zelf heeft gemaakt tijdens de pandemie, en vertelt hij over zijn blog, die hij startte om met alle tijd en aandacht vragen van fans te beantwoorden. 

Zwarte Cross: Vaak Bu-J Te Bang

Videoland

Gewoon lekker crossen, een biertje drinken en muziek maken – dat is hoe Zwarte Cross begon. In Vaak Bu-J Te Bang kijken de oprichters van Achterhoeks festival Zwarte Cross terug op hoe het festival van een houtje-touwtjeconstructie uitgegroeid is tot een megafestival, en nemen ze je mee in alles voor en achter de schermen: van het maken (of juist niet maken) van de humoristische bordjes tot gesprekken met Londense investeerders tot het emotionele afscheid van festivalmascotte tante Rikie. 

Vice: De Nieuwe Gabbers

YouTube

Veronique Engel maakte voor Vice een documentaire over een nieuwe golf aan gabbers. Daarin portretteert ze liefdevol drie liefhebbers van hardcore anno 2022 op weg naar het festival Ground Zero. In de documentaire volgen we Earlyvenus, Gabbahontaz en DJ Dissoactive, voor wie het harde gedreun een rode draad en uitlaatklep in hun leven is geworden. 

 

Classic Albums

NPO Start

In Classic Albums wordt in elke aflevering een invloedrijk pop- of rockalbum behandeld. Afgelopen jaar waren er weer zes nieuwe afleveringen, waaronder over Morrison Hotel van The Doors, Coming Up van Suede en Club Classics Volume 1 van Soul II Soul.

The Playlist

Netflix

Er mag ook best even met de feiten gespeeld worden: dat is wat er gebeurt in Zweedse Netflix-serie The Playlist, over de beginselen van streamingdienst Spotify. Feit en fictie worden hier vermengd tot een serie over onder andere de strijd tussen Spotify en The Pirate Bay en de kritiek die Spotify nog altijd krijgt over de manier waarop ze omgaan met artiesten. 

Kendrick Lamar Live: The Big Steppers Tour

Prime Video

Geen zin in een docu? en toevallig ook geen kaartje weten te scoren voor Kendrick Lamar dit jaar? Niet getreurd, je kan zijn verbluffende liveshow in Parijs van The Big Steppers tour nu terugzien op Amazon Prime. 

Podcasts

The Legend of Zillion

StuBru

Een mooie podcast van onze Zuiderburen: het verhaal achter de meest beruchte Belgische nachtclub Zillion. De verhalen van fraude, porno, geweld en uitbundige trance zijn nu gevat in The Legend of Zillion. Extra fijn: het accent, uiteraard.

 

 

Blauwe M&M’s

NPO 3FM / VPRO

De artiest is foetsie, vertraagd of heeft gewoon schijt aan de mensen in de zaal. Wat ging er mis toen Drake niet kwam opdagen in de Ziggo Dome terwijl de zaal al vol zat? Wat doe je met notoire laatkomers als Madonna? En wat als de artiest die voor jou optreedt op het festival te laat komt? In de Blauwe M&M's podcast neemt 3voor12 je mee in de wereld achter de schermen van de showbizz.

Weird Hit Wonder

NPO Radio 2 / VPRO

Ringdingdingding… Nee, niet de deurbel, maar (natuurlijk) Crazy Frog! Hoe kon een irritante ringtone alle grote bands van de troon stoten? Waar ging Barbie Girl echt over? en hoe werd een liedje van Kabouter Plop een kroeghit? Je hoort het in de Weird Hit Wonder-podcast, waarin je alles te weten komt over de gekste hits. 

 

De Machine: De House-revolutie in Netflix sekslijnserie

NPO 3FM / VPRO

Netflix-serie Dirty Lines is een cowboyverhaal over sekslijnpioniers, tegen het decor van... de house-revolutie. De hoofdrolspelers lopen de deur van de RoXY plat, maar de schrijvers zijn creatief met de historische gebeurtenissen. Is dat ok? Verder in deze Machine: Phoebe Bridgers stoot door naar de grote zalen, Ticketmaster probeert Ticketswap te kapen en Bertus Distributie scoort dertig nieuwe vinylpersen.

De Machine: Pillen kopen in de xtc snoepwinkel

NPO 3FM / VPRO

Stel dat we in Nederland MDMA reguleren in plaats van verbieden. Hoe moet je dat dan doen? Met een Jamin-achtige snoepwinkel of een serieuze apotheek? Moet je je registeren? Kun je op de dansvloer een legaal pilletje kopen zoals je ook een pakje peuken of condooms kunt kopen? 3voor12 nam een kijkje in de fictieve xtc-winkel in Utrecht. 

 

Björk: Sonic Symbolism

Mailchimp

Oké, alleen voor het schattige accent zou je al moeten luisteren naar Björks podcast. In de podcast neemt Björk je in de afleveringen mee langs haar albums en spreekt ze met bevriende schrijvers en filosofen (die datzelfde zware Ijslandse accent hebben) over haar muziek en anekdotes uit haar leven. 

Nooit Meer Slapen: Philou Louzolo

NPO Radio 1 / VPRO

Philou Louzolo is voor 3voor12 zeker geen onbekende. Zijn debuutplaat werd dit jaar zelfs genomineerd voor de 3voor12 Award. In een aflevering van NPO Radio 1 podcast Nooit Meer Slapen gaat Pieter van der Wielen in gesprek met Philou over hoe hij van ‘sky high tot rock bottom’ ging.

Switched on Pop: Up late with Taylor Swift's 'Midnights'

Vulture

Eerder maakte Switched On Pop al een aflevering over Taylor Swift’s schrijfstijl door haar albums heen, nu is daar een nieuwe aflevering rondom haar nieuwste album Midnights. Hosts Nate en Charlie ontleden het album en zoeken antwoord op vragen als: hoe blijft Taylor Swift relevant in haar generatie popsterren? En zit er een verwijzing naar Stranger Things in ‘Anti-Hero’?

Switched on Pop: Invasion of the Vibe Snatchers

Vulture

In deze aflevering van Switched On Pop zoeken de presentatoren voor je uit waarom zoveel hits je heel bekend in de oren klinken. Ze leggen je alles uit over interpoleren en hoe dit  mini-trends start in muziek. Zo is ‘Betty’ van Yung Gravy (dat een TikTok-hit werd) een interpolatie van ‘Never Gonna Give You Up’ van Rick Astley.

Popcast: Can Harry Styles' Music Catch Up to His Fame?

New York Times

In welk hokje past de muziek van Harry Styles? En wat voor invloed heeft zijn One Direction-carrière gehad op zijn huidige status als artiest? Is zijn muziek overhyped? De presentatoren van de New York Times-podcast Popcast nemen je mee door Harry Styles’ album Harry’s House en geven antwoord op alle vragen die daar bij komen kijken.

Popcast: Kendrick Lamar's Anxiety-Era

New York Times

In deze aflevering gaan de presentatoren in gesprek met Jeff Izaha van Rolling Stone, Craig Jenkins van Vulture en Steve Kearse van The Nation over Kendrick Lamars lange pauze en de ontwikkeling van zijn schrijfstijl (er wordt zelfs een vergelijking met Eminem gemaakt!), en hoe hij als artiest omgaat met het verhaal dat zijn fans voor hem hebben uitgestippeld. 

De Mengtafel: Aniek de Rooij en Job Oberman

NPO Radio 4 / NTR

Liefhebber van een beetje klassiek in de kerstvakantie? Check dan de Mengtafel-podcast, gepresenteerd door Aniek de Rooij en sinds kort ook door Job Oberman aka Oceanic! Het duo neemt je mee in een wereld waar de grenzen tussen klassieke en elektronische muziek vervagen.

 

Doe Maar Normaal

NPO Radio 2 / NTR

In de kersverse Radio 2-podcast Doe Maar Normaal gaan presentatoren Mirthe van der Drift, Rose Heijen en Laurens ham op zoek naar de verhalen achter de grootste protestliederen van Nederlandse bodem. De eerste aflevering trapt gelijk af met onder andere Ernst Jansz en Boudewijn de Groot. Dat belooft een mooie serie te worden.

Studio Socrates

Jonne Seriese, Jasper Gottlieb en Daan Sutorius

Eentje voor de voetbalfans: Studio Socrates, een voetbalpodcast van Daan Sutorius, Jasper Gottlieb (Spangas!) en Jonne Seriese, waarin alle mooie dingen van de sport besproken, veelal onder het genot van een biertje of twee. Wat heeft dit met muziek te maken? Elias Mazian tipt in de podcast hele coole muziek (zoals dit!)

Not A Diving Podcast with Scuba

Scuba

De titel geeft het al weg, maar inderdaad, dit is geen suffe podcast over duiken. Nee, het is een podcast van Britse DJ Paul Rose, beter bekend als Scuba, die in gesprek gaat met mensen uit de elektronische muziekwereld, waaronder grootheden als A Guy Called Gerald (die het leukste liedje ooit maakte!), MJ Cole en DJ Spoony. 

Boeken

Kensington by Bart Heemskerk

Bart Heemskerk

Twaalf jaar lang fotografeerde fotograaf Bart Heemskerk Kensington, en maakte hij van dichtbij mee hoe de band van 3FM talent uitgroeide tot een band die zes keer de Ziggo Dome uitverkocht. Al die prachtige foto’s zijn gebundeld in dit boek. In het boek staan niet alleen prachtige foto's van de optredens, maar ook veel momenten die de band achter de schermen beleefde.

PUUR

Hef, Erik Jan Harmens

Puur – de titel zegt het al. In zijn autobiografie draagt rapper Hef zijn hart op de tong. Alles is zo goudeerlijk en direct opgeschreven, dat je ook zonder Hef te kennen binnen 3 hoofdstukken een beeld hebt van wie hij is. In korte alinea’s die lijken op passages uit een dagboek bespreekt Hef onder andere zijn moeilijke jeugd met veel verhuizingen en de torenhoge eisen die hij aan zichzelf stelt als artiest.

 

Surrender: 40 songs, One Story

Bono

In Surrender: 40 Songs, One Story neemt U2-zanger Bono je mee door de langlopende carrière van zijn band. En dan niet alleen de highlights, maar vooral ook dieptepunten: wat er niet scoorde, dat fans vonden dat ze te Amerikaans werden, maar bijvoorbeeld ook de veelbesproken iTunes-stunt in 2014, waarbij ze Songs Of Innocence voor iedere gebruiker in hun bibliotheek hadden laten zetten. 

 

Nineties Spirit: Music Caught On Camera

Paul Bergen

Al dik dertig jaar is Paul Bergen een van de hardst werkende muziekfotografen van Nederlandse bodem. En nog steeds. In het boek Nineties Spirit bundelt hij zijn mooiste beelden uit de jaren negentig, van Nirvana tot Miles Davis, van Red Hot Chili Peppers tot Daft Punk.

Lees hier ons interview met Paul Bergen.

 

Bijna Op De Radio: Over de band die nooit geschiedenis schreef

Nico Dijkshoorn

Een stukje fictie, voor de afwisseling: Bijna op de Radio van Nico Dijkshoorn. In 1985 vormen vier vrienden, die elkaar kennen van het bollenpellen, een bandje genaamd Tire Pressure. Gewoon een bandje zoals alle andere bandjes: de bassist is bijvoorbeeld bassist omdat er al een drummer en een zanger is, zoals dat altijd gaat. De band wordt geen succes, gaat uit elkaar en spreken elkaar niet meer, tot ze een paar decennia later een telefoontje krijgen. 

Let's Do It: The Birth of Pop

Bob Stanley

Eerder schreef journalist en muzikant Bob Stanley (St. Etienne) al een boek over de geschiedenis van de popmuziek getiteld Yeah Yeah Yeah. Dat boek ging vanaf ‘Rock Around The Clock’ tot ‘Crazy In Love’, maar daarmee was lang niet het hele verhaal verteld. Let’s Do It: The Birth of Pop is de prequel, die de oorsprong van de popmuziek veel verder uitdiept dan Elvis of The Beatles. Stanley neemt je mee vanaf begin 1900 tot 1950, met alles van ragtime tot Broadway, langs alle anekdotes en misverstanden in de geschiedenis van de moderne muziek.

The Number Ones: Twenty Chart-Topping Hits That Reveal the History of Pop Music

Tom Breihan

Waarom werd ‘Bad’ van Michael Jackson een nummer 1 hit? Wanneer is een nummer echt ‘pop’? En waarom werd ‘Dancing In The Dark’ van Bruce Springsteen juist geen nummer 1 hit? Al deze vragen beantwoordt stereogum-schrijver Tom Breihan aan de hand van 20 hits in zijn boek The Number Ones: Twenty Chart-Topping Hits That Reveal the History of Pop Music.

 

Everything I Need I Get from You: How Fangirls Created the Internet as We Know It

Kaitlyn Tiffany

Kaitlyn Tiffany schreef een boek over fandom-cultuur en de seksistische kijk daarop. Fangirls worden vaak vereenvoudigd tot simpele, gillende meiden. Dat gillen, ja, dat doen ze, maar ze hebben meer invloed op het internetlandschap dan er vaak gedacht wordt. Tiffany vergelijkt onder andere de bedroom culture uit de gendertheorie van de jaren 70 met sociale mediaplatforms als Tumblr en behandelt alles van fanfiction tot complottheorieën over One Direction-lid Louis Tomlinson’s ‘neppe’ baby.

 

Dilla Time: The Life and Afterlife of J Dilla, the Hip-Hop Producer Who Reinvented Rhythm

Dan Charnas

Vlak na zijn 32e verjaardag in 2006 overleed J Dilla aan de complicaties van lupus. Hij was een van de belangrijkste producers uit het hiphop-landschap die zichzelf constant opnieuw wist uit te vinden. Auteur Dan Charnas vertelt in Dilla Time het levensverhaal van de overleden beatmaker en de invloed die hij nog steeds op de huidige muziekwereld heeft, bij bijvoorbeeld artiesten als Kendrick Lamar.

This Woman’s Work: Essays on Music

Kim Gordon

Nog meer sociologisch leesvoer over vrouwen: Kim Gordon van Sonic Youth schreef samen met schrijfster Sinéad Gleeson This Woman’s Work – titel uiteraard geïnspireerd op Kate Bush. Het boek bestaat uit essays geschreven door zestien vrouwen, over hun persoonlijke ervaringen en andere vrouwelijke artiesten die het heft in eigen handen namen in een door mannen gedomineerde kunstwereld.