Genomineerd voor de 3voor12 Award: Philou Louzolo

Rotterdamse dj/producer mijnt het Afrikaanse goud

Al langer borrelt het in Nederland rond Afrikaanse dansvloergenres als afrohouse, afrotech en amapiano, ondertussen kunnen we wel spreken van een brede doorbraak. Zagen we op Amsterdam Dance Event 2021 al dat Nederland snakte naar die sounds, dan zette Lowlands dit jaar volop in op amapiano, streek er dit weekend voor de eerste keer een gigantisch amapiano-event neer in de AFAS Live (!) en zijn er een paar Nederlandse dj's die zich hebben ontwikkeld tot vurige pleitbezorgers van die genres. En een van de vurigste, zo zagen we dit jaar veelvuldig, dat is toch zeker Philou Louzolo.

African Gold, het debuutalbum dat de Rotterdamse dj/producer dit jaar afleverde, is zijn missie-statement: een viering van zijn roots (in Sierra Leone, Congo en Nigeria), een ode aan het Afrikaanse continent en de muziek die er vandaan komt: van zwoele afropop met de blik op Burna Boy (één van zijn grote helden) tot amapiano, van afrotech en afrohouse tot Innervisions-achtige house (maar dan een tikkeltje meer tribal) en de bescheiden dansvloerhit 'Senegal', een tribal technoplaat met acid en opzwepende vocalchants.

Daardoor voelt het af en toe ook als een compilatie-album: hij werkte samen met 18 (!) producers/vocalisten uit de Afrikaanse diaspora, verspreid over alle hoeken van de wereld, van de Portugese kuduro-producer DJ Danifox tot afrohouse-hype AMÉMÉ uit Benin. Er is een broeierige afrotech-tune met Kususa, een duo uit Zuid-Afrika, en hij verliest zich in warmbloedige deephouse met MoMaReady, een producer uit de geboortestad van de Paradise Garage. Want ook dat is African Gold: een album dat de zwarte roots van de dance viert en house en techno gerust rekent tot het Afrikaanse goud.

Weet je wat erachter zit? Dan begrijp je dat African Gold een bijzonder ambitieuze plaat is, die hij ook nog eens schreef in een periode waarin hij zwaar worstelde met drank- en drugsgebruik, zo vertelde hij uitvoerig in dit openhartige interview. Sindsdien is hij herrezen, als enthousiaste pleitbezorger van de afrosound, en als dj met een hoger doel, eentje die amapiano naar de grote stages van Nederland wil brengen, en de Innervisions-crowds ervan kan overtuigen dat de diepe sound van afrotech heus niet zo ver afligt van het bloedserieuze techno van dat label. Luister naar African Gold en je begrijpt al die dwarsverbanden totaal.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12