Over een dikke week begint Lowlands 2022, de eerste editie in drie (!) jaar. Ja, tuurlijk wil je Stromae, The Opposites en Arctic Monkeys zien, en Goldband en Froukje mag je ook niet missen. Maar wat moet je verder gaan checken? We gidsen je door het programma met een dikke 19 tips.

Wet Leg

Vrijdag 13.20 in de Heineken

Inmiddels weet je wel dat Weg Leg dé UK gitaarsensatie van het moment is, die qua hype aan de begindagen van Franz Ferdinand en Arctic Monkeys kan tippen. Hun liedjes zitten barstensvol lol (en dat is precies waarvoor ze de band oprichtten), en dat weten ze live op het podium ook heel goed over te brengen.

Lees: ‘Het voelde alsof ik in een toxic relatie was beland, waaruit ik niet kon ontsnappen’

Joe & The Shitboys

Vrijdag 14.35 in de X-Ray

Onze eerste kennismaking met de veganistische regenboogpunkers Joe & The Shitboys was via de Eurosonic livestream. Maar liefst negen liedjes wisten ze in een klein kwartiertje te proppen, stuk voor stuk knalvuurwerkbommetjes die zo hard exploderen dat ze eigenlijk illegaal zouden moeten zijn. Ze komen vanuit de nogal conservatieve Faeröer Eilanden, en hun liedjes zijn een vrij expliciete reactie op die omgeving. Ben je vrijdagmiddag al ready voor een loeiharde circlepit? Wij wel!

Charlotte Adigéry & Boris Pupul

Vrijdag 17.05 in de India

Onder de vleugels van de Soulwax-broers werkten Charlotte Adigéry en Bolis Pupul toe naar hun debuutalbum. Daarop bewijzen ze dat je serieuze onderwerpen kunt bepreken op de dansvloer, en dat je daar nog bij mag lachen ook. Maar het is vooral ook schandalig dansbaar wat ze doen.

Lees: ‘Ze waren voor mij geen afstandelijke Gentse iconen, maar eerder muzikale nonkels’

Koreless

Vrijdag 21.45 in de X-Ray

Tien jaar geleden maakte de Welshe producer Koreless met post-dubstep-singles naam als een grote belofte, maar zijn debuutalbum liet iets langer op zich wachten dan verwacht. Na jaren obsessief schaven verscheen vorig jaar éíndelijk de prachtige plaat Agor waarop UK dance, klassiek en ambient elkaar ontmoeten. De ongelooflijke banger ‘Joy Squad’ werd toen al jaren gedraaid door de Four Tets van deze wereld, nu kunnen we hem eindelijk live van de bron ervaren.

Lees: ‘Ik hou van geluiden die klinken alsof ze in een lab zijn geweekt’

Eefje de Visser

Vrijdag 21.50 in de Heineken

Altijd al was Eefje de Visser een artiest die mooie platen maakte en die nog veel mooier naar de podia vertaalde. Bitterzoet bleek vorig jaar haar magnum opus, en op Pinkpop laat Eefje zien dat de bijbehorende festivalshow een baanbrekende, oogverblindend mooi geregisseerde show is die zijn gelijke niet kent. Zeker met die megalomane spiegel van Nick Verstand erbij, en het schijnt dat Eefje op Lowlands nóg meer gaat uitpakken. Kortom: niet te missen!

Lees: ‘Ik vind dat mijn stem mooier is geworden’

Go_A

Vrijdag 23.00 in de Lima

Huh, wie staat daar opeens in een kiertje van het Lowlands-programma? Jazeker, het is de Oekraïense band Go_A, die via het Songfestival vorig jaar uitgroeide tot een cultsensatie (en gewoon van Måneskin had moeten winnen, duh). Ze zingen steevast in eigen taal en beschermen de Oekraïense cultuur middels hun muziek, en dat is vandaag de dag belangrijker dan ooit.

Lees: ‘Het liedje “Shum” is geïnspireerd op een expeditie naar de regio Chernobyl’

Hang Youth

Vrijdag 00.00 in de Heineken

De show van Hang Youth is bij voorbaat al historisch: nooit eerder speelde een liveband nog na middernacht op een van de grote officiële Lowlands-podia. Het wordt natuurlijk totale mayhem: via spraakmakende interviews via Vrij Nederland, de Volkskrant en Tegenlicht heeft inmiddels heel Nederland kennis mogen maken met woelgeest Abel, maar in niets zijn hij en zijn Hang Youth-kompanen zo goed als het volk mennen (en tussendoor de ogen openen).

Kijk: de Bagagedrager met Abel

Remi Wolf

Zaterdag 13.30 in de Heineken

De friste nieuwe popster van het Lowlands-programma is waarschijnlijk Remi Wolf, een kleurrijk figuur dat de Californische zon laat doorschijnen in funky, soulvolle slaapkamerpop-pareltjes.

Sad Night Dynamite

Zaterdag 18.40 in de X-Ray

Josh Greacen en Archie Blagden groeiden op aan de rand van Glastonbury en zagen als kind al wat er goed was op het podium en vooral wat er nog beter kon. FKA twigs en Damon Albarn verklaarden zich al fan van hun mix van dance, hiphop en rock, en ze vielen ook al op op Best Kept Secret en Motel Mozaique.

Kijk: Sagid spreekt Sad Night Dynamite

Jack Harlow

Zaterdag 19.15 in de Bravo

Jack Harlow wordt wel eens de volgende Drake genoemd. De rapper uit Kentucky scoorde grote megahits met ‘Nail Tech’, ‘First Class’ en natuurlijk TikTok-tune ‘INDUSTRY BABY’, en hij zou inderdaad zomaar een superster kunnen worden. We zagen al op WOO HAH!: hij rapt alles live, zet een supergefocuste show neer, heeft de gunfactor en - niet onbelangrijk - heeft de babyface die alle chicks op het festival trekt.

Luister: Sagid spreekt Jack Harlow

Fred again..

Zaterdag 19.40 in de Heineken

Dat Fred again dé hitproducer van het moment is, dat wist je waarschijnlijk al: tunes als ‘We’ve Lost Dancing’ worden van links tot rechts op dansvloeren en radiostations keihard ontvangen als HITS. Maar hoe breng je zoiets live? Onhandig aan knopjes draaien, bleu, een beetje saai? Hoeft niet, hoor. De Boiler Room-set van Fred is werkelijk sensationeel, met zoveel levensvreugde staat hij op zijn samplers, drumcomputers en CDJ’s te rammen.

Lees: een lekker nerdy gesprek over clubben, iPhone-opnames en het gospelkoor van Brian Eno
Luister: twee uur lang co-host bij Sagid

Sinead O’Brien

Zaterdag 20.15 in de X-Ray

Postpunkpoëet, zo wordt deze Ierse ook wel genoemd, vanwege haar venijnige spraakzang en dichterlijke teksten. Ze werkte voor haar uitstekende debuutalbum samen met producer Dan Carey (o.a. Fontaines D.C. en black midi), en dan spitsen de liefhebbers van de weerbarstige gitaarmuziek direct hun oren. Cool detail: er zit ook een snufje LCD Soundsystem in haar muziek.

tramhaus

Zaterdag 21.45 in de X-Ray

De allercoolste Nederlandse indieband die in coronatijd is ontstaan heet tramhaus: een Rotterdams vijftal dat bijtende, stuurse gitaarliedjes maakt. Veel van die postpunkparels zijn verrassend traag, en toch… toch leiden ze altijd tot totale gekte. Op Best Kept Secret zagen we de Casbah ontploffen, en laat die loods nou net een kleinere versie van de X-Ray zijn. Geheid gekkenhuis. Neem pleisters mee!

Kijk: 3voor12 introduceert tramhaus

Geese

Zondag 15.55 in de X-Ray

Weet je nog, Dan Carey? Nou, die produceerde ook het debuut van deze vier snotjochies uit Brooklyn die ongetwijfeld de platen van Television, Talking Heads, Parquet Courts en The Strokes hebben grijsgedraaid. In hun eigen muziek hebben ze net effe wat meer explosieve wendingen ingebouwd.

Tkay Maidza

Zondag 17.25 in de X-Ray

Sinds 2018 maakt de Australische weirdpopzangeres Tkay Maidza mixtapes met de naam Last Year Was Weird, en die titel werd… steeds toepasselijker. Ze is zo’n genreoverstijgend type dat hiphop, house, neosoul en pop in de blender gooit. Oh ja, en ze nam ook nog een hele sicke Pixies-cover op. Lowlands wordt haar eerste show in Nederland. We can’t wait!

Kijk: Sagid spreekt met Tkay Maidza

Yard Act

Zondag 18.00 in de India

Nog een Britse postpunksensatie? Ja, maar eentje als Yard Act, onze nummer één op showcasefestival Eurosonic, die was er nog niet. Hun noise-wave is super dansbaar, hun politieke teksten zijn droogkomisch en nihilistisch. Als een stand-up comedy set van Kae Tempest. Gegarandeerde festivalsensatie!

Lees: ‘Zonder humor zou ik niet in het donker kunnen leven

Daði Freyr

Zondag 19.00 in de Heineken

Nóg een Songfestivalact?! Ja, nog een Songfestivalact! Daði Freyr, dat zijn die IJslandse nerds met malle truien, en wij sloten hun vrolijke indiepop al in 2020 in het hart. Inclusief het instrument der instrumenten: de keytar! En inclusief hele olijke, slungelige dansjes. Vergeet die niet in te studeren voor Lowlands.

Lees: Think About Things, het IJslandse anthem voor quarantainejaar 2020

slowthai

Zondag 20.30 in de Bravo

De shows van de Britse rapper slowthai zijn…. nogal licht ontvlambaar. Zijn show op Down The Rabbit Hole 2019 was een mega-opwindende storm van circle pits, grootse gebroederlijke hug-momenten en… gejodel?! Voor zijn tweede plaat – waarin hij van de hel naar de hemel probeert op te klimmen – werkte hij met A$AP Rocky, Skepta en James Blake, en daarmee is hij gepromoveerd naar de allermooiste slot in de Bravo.

Lees: ‘Hoe lang kun je een klootzak blijven?

Kills Birds

Zondag 22.00 in de X-Ray

Foo Fighter Dave Growl is groot fan van Kills Birds. Maar écht groot fan: hij houdt niet over ze op in radio-interviews, droeg hun shirt voor een Rolling Stone-feature en nodigde de band uit om een hele tour het voorprogramma te komen verzorgen, om vervolgens hun tweede plaat op te nemen. Begrijpelijk wel: dit trio uit Los Angeles tapt uit het specifieke vaatje van nineties-grunge, punk en noiserock dat ook door Dave’s aderen stroomt.