Nadat Playboi Carti vrijdag een stukje van zijn ziel als Gruzielement op WOO HAH! achterliet, gaat dag twee van start. Een dag vol supersterren, strakke shows en alle hits van Jack Harlow.

De grootste ster van WOO HAH? Dat is natuurlijk het publiek. Zo jong, fris en kleurrijk ga je het nergens vinden. Het zijn onuitputtelijke stofhappers en pitduikers, die de Paris Fashion Week naar Hilvarenbeek brengen en zelfs de meest luie artiesten belonen met gigantische moshpits. Luister dan hoe ze de naam van Headie One scanderen, de Britse grime-ster die zaterdag de Forest Stage pakt. Met zijn diamanten chains en knoeperts van ringen lijkt hij net Gucci Mane in volledig geëvolueerde vorm. Ook zijn show vertoont overeenkomsten: te laat komen, tracks van tape spelen met een hypeman (en meteen daarna je geld pinnen). Niet dat het publiek het wat uitmaakt. ze zijn wel iets gewend en strijden zorgeloos verder in de pit!

Nee, dan DIKKE, de Belgische rapper wiens tunes klinken als liefdesbabies van Notorious B.I.G. en Boef. Het is de perfecte cocktail voor deze zonovergoten WOO HAH! dag. DIKKE ownt de stage met presence, charisma en keiharde barz, en wanneer dat shirt uitgaat weet je dat het menens wordt. Gisteren gaf zijn landgenoot Zwangere Guy ook al zo’n vlammende show, en het is prachtig om te zien hoe de Belgische rap dit weekend wordt omarmd.

En dan is er nog de charmante show van nieuwkomer Albi X, een piepjonge Duitse artiest met Congolese roots, die in zijn tracks vol Afrikaanse percussie een mengsel van Frans, Engels en Lingala schenkt. ‘Vroeger kocht ik een kaartje voor dit festival, nu sta ik hier met mijn hele familie!,’ zegt hij trots terwijl hij naar zijn entourage wijst. Hij heeft een eigen sound en het is erg lief om te zien hoe hij over het podium springt, stuitert en karatekickt. En dan is er nog die hele crew op het podium met de gezamenlijke TikTok-dansjes. Te leuk om te haten! Meer dan terecht dat de tent vandaag steeds voller stroomt.

Energie en spontaniteit, het zijn twee woorden die WOO HAH!-shows karakteriseren. Toch zijn het zaterdag juist de geraffineerde shows van artiesten met een duidelijke plan die imponeren. Neem Roddy Ricch, die in de ochtend twee (!) uur staat te soundchecken en minipodia op het hoofdpodium laat bouwen voor zijn drummer en toetsenist. Zijn hit ‘The Box’ uit 2019 katapulteerde hem naar superfaam en vandaag blijkt hij ook een super solid live-act met échte liverap te zijn. In de spanningsboog ook verschillende rustmomentjes en een emotionele climax in 'Die Young' in de vorm van een eerbetoon aan te jong overleden rappers. ‘The Box’ bewaart hij voor het laatst en het is fantastisch om die na twee jaar corona eindelijk op WOO HAH! te zien landen. 

Ook geraffineerd is de show van Baby Keem, de strak in het pak gestoken neef van Kendrick Lamar. In 2021 brak hij door met ‘Family Ties’ - met wat hulp van zijn neef, en met zijn melodische trap album Melodic Blue. Af en toe neemt hij vandaag wat gas terug en geeft zo een gecontroleerde performance waarin hij superstrak meerapt. De serieuze, sobere show zonder entourage en visuals is een duidelijke stijlkeuze. Niet eentje om de energie op het veld te ontketenen, maar wel een die de aandacht afdwingt door de imposante precisie van zijn flow. En het publiek krijgt met zijn Donda tune 'Praise God' toch nog een beetje die Travis Scott-energie. Iedereen blij. 

Nog zo’n succesvolle speler is Jack Harlow, de rapper uit Kentucky die megahits scoorde met ‘Nail Tech’, ‘First Class’ en natuurlijk TikTok-tune ‘INDUSTRY BABY’. Hij wordt wel eens de volgende Drake genoemd en hoewel zijn laatste album niet genoeg hits leverde, zou hij inderdaad zomaar een superster kunnen worden. Hij rapt alles live, zet een supergefocuste show neer, heeft de gun-factor en - niet onbelangrijk - heeft de babyface die alle chicks op het festival trekt. Hij maakt - als een soort eenmansboyband, flink wat gegil los. ‘Ik had echt géén idee dat ik zoveel fans in Nederland had,’ zegt hij een beetje verlegen.‘IEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!’ Geconcentreerd en vakkundig werkt hij zijn show af en lijkt vanuit de Forest Stage al stiekem naar de Main te kijken. Hij was in ieder geval keurig op tijd. WOO HAH! kan hem met een gerust hart nog een keer boeken. 

Maar de shows met de grootste ambitie? Die zijn van Dave, de 24-jarige Zuid Londenaar die doorbrak met stijlvolle, introspectieve hiphop en met twee uitstekende albums op dezelfde hoogte als Stormzy. Vandaag treedt hij aan in een gelikt Stone Island-glitterjasje. 

Zijn show staat als een huis: projecties, licht, vuurwerk. Dave trekt alles uit de kast maar blijft altijd zelf de grootste eyecatcher. Dan weer achter de piano, dan weer met een gitaar. Het is indrukwekkend hoe de jonge artiest er in slaagt zoiets bijzonders neer te zetten. Vandaag Thiago Silva zonder superfan Alex in een voetbalshirt op het podium (maar dat YouTube-filmpje is inmiddels zo legendarisch dat een vervolg alleen maar kan tegenvallen). Dat weet Dave en dus doet hij het niet. Ondanks de spreekkoren uit het publiek.  

Hij heeft ook nog een gitarist mee die geweldig kan scheuren en al zeven maanden Dave's gitaarleraar is. 'Starlight' slaat in als een bom. En ook 'Location', zijn samenwerking met Burna Boy, kan rekenen op een warm onthaal. De laatste vuurpijlen gaan de lucht in en zijn dure jas verdwijnt in het publiek. Dave salueert WOO HAH! en WOO HAH! salueert Dave. Chapeau.  

Ons verslag van alle Nederlandse shows volgt na het weekend. Kijk hier onze WOO HAH!-livestream.