Dekmantel is het ultieme voorhoede-festival in de dancewereld, dus krijgen we in het Amsterdamse Bos steevast een kijkje in de toekomst. Dj's die hier opvallen, zien we komend jaar OVERAL. Met 3voor12 dansten we onze benen afgelopen dagen helemaal kapot, dit waren onze favoriete sets.

20. Batu

Hij is by far de meest leftfield headliner die Dekmantel in de afgelopen edities heeft gekend. Het loopt dan ook behoorlijk leeg tijdens zijn set, maar als je je over die teleurstelling heen kunt zetten is het een vrij indrukwekkende set.

Luister: Bassnectar - What

 

19. Herrensauna XXL

Het is wel duidelijk hoe groot Herrensauna wel niet is geworden, hoe gezichtsbepalend het Berlijnse queer collectief (vandaag met CEM, MCMLXXXV, Héctor Oaks en SPFDJ) is voor de keiharde, gure wind die nu door de technoscene waait.

Luister: YÅ - Turn Up The Bass

 

18. Interstellar Funk

In de appgroep is–ie inmiddels omgedoopt tot Olfje Weerwolfje, want hij staat te draaien alsof het volle maan is: hij heeft z’n tas vol met best wel duistere, hoekige four to the floor house, maar wel melodieus en toegankelijk. Hij wilde vandaag gaan voor een ‘euforisch, warm en een licht xtc-gevoel’, kondigde hij vooraf al aan, en dat weet-ie twee uur lang uitstekend vast te houden.

Luister: Jaco - Show Some Love

 

17. upsammy

Schijnbaar ging ze vol zelfvertrouwen haar Boiler Room in, en eigenlijk kun je zonder ook niet de platen die zij draait: zonder concessies en effectbejag. Ze draait haar kenmerkende, glasscherpe struikel-IDM en uiterst bevreemde bubbeltjes plastic-elektronica. Geen crowdpleasende set, wel eentje waardoor nog meer liefhebbers van spannende elektronica upsammy in hun harten gaan sluiten.

Kijk: de hele set

 

16. Overmono

Als sub-headliner nemen ze de tijd met een liveact vol uitgestrekte, spacey build-ups en melancholische IDM met jungle-invloeden. Gunk’ en ‘Baby’ worden met gejuich onthaald, en vormen een moment van uitbarsting in een liveset die verder vooral draait om de details.

Luister: Overmono - If U Ever

 

15. Antal & Hunee

Vrijwel iedereen op Dekmantel weet wat-ie kan verwachten van Hunee & Antal: keiharde feelgoodmuziek, zonnige disco en opzwepende house, en dan in veel gevallen juist de platen die niemand anders heeft. Heel sick, die tien minuten durende cover van ‘All Along The Watchtower’.

Luister: Affinity - All Along The Watchtower

 

14. DJ Plead & Phillip Jondo

Jondo is een Duitser uit de Salon des Amateurs-kliek die veel in Amsterdam te vinden is, DJ Plead is het type dj die zijn roots verraadt door Libanese volkszangers en Midden-Oosterse trommeltunes te parkeren tussen onorthodoxe UK bass.

Luister: Florentino - Latigo

 

13. Loraine James

De set van de Hyperdub-producer heeft het melancholische van IDM, iets glitcherigs, maar je kunt er zeker op dansen, zeker wanneer ze koerst op bass, ze laat alles verbrokkelen om opeens gepitchte samples uit popliedjes (‘Wannabe’ van de Spice Girls in ‘My Future’) op te laten doemen.

Luister: Loraine James - Glitch Bitch

 

12. Hessle Audio

De invloed van Pearson Sound, Pangaea en Ben UFO is niet te overschatten op Dekmantel, een heel bataljon aan dj’s volgde jarenlang alles wat dat label deed op de voet. Veel dj’s die zoveel stijlen door elkaar proberen te mixen, komen daarmee een beetje in de knel en raken hun publiek af en toe kwijt. Zo niet Hessle Audio, hun sets zijn altijd toegankelijk en fun, en dan voelt elke afslag logisch. Ze kronen zich meteen tot de koningen van nieuwe stage The Nest, die geheel is gewijd aan die moeilijk te definiëren melting pot van Britse techno, dubstep, 2step, garage, idm, breakbeats

Luister: Ruff Kru - T.H.C.

 

11. Objekt & Call Super

Het is de aller-aller-aller-laatste Boiler Room-set óóit op Dekmantel. Het festival wilde eens wat anders en neemt dit jaar afscheid van het toonaangevende streamingplatform dat dj-sets via YouTube meteen een giga-publiek meegeeft. En dat doen ze met een twee uur durende slotset van Objekt en Call Super, hele serieuze mixmeesters die ook gewoon ontzettend veel plezier uitstralen in hun platenkeuze: van een jungle-edit van ‘No Diggity’ tot een fucking psytrance-remix van Kylie Minogue!

Kijk: de hele set

10. JASSS

Terwijl het Herrensauna-collectief in de UFO I staat, draait die andere Herrensauna-resident in haar uppie in UFO II. Ze draait net zo snel, maar wel een stuk eclectischer. Ze mixt ook razendsnel door, en speelt met grote contrasten, en parkeert zomaar een cute acapella van ROSALÍA op een breakbeat tussen haar venijnige platen.

Luister: Rosalía - Candy

 

9. Uniiqu3

De Jersey club-sensatie die op WOO HAH! zo overrompelde dat ze het podium liet instorten. Als je haar zo bezig ziet, met haar paarse vissershoedje en shiny koptelefoon vol diamantjes, begrijp je dat totáál: haar jersey club-bommetjes zijn echte booty bounce-anthems, een mega high-energy samensmelting van miami bass met breakbeats en ghetto house.

Luister: TT The Artist & UNIIQU3 - Off The Chain]

 

8. Simo Cell

 

Een Fransoos die zijn weirdotechno vol gebroken beats uitbrengt via Livity Sound en Timedance. Ook behoorlijk UK-minded dus. Hij lijkt de soundsystem te willen slopen met een track die minutenlang non stop een ooooooorverdovende bas door de speakers laat blazen, maar durft ook gewoon opeens de boel plat te leggen met een engelachtige syntharpeggioplaat zonder beat, om daarna op baile funk en drill te mikken.

Luister: Benzz - Je M’appelle

 

7. Job Jobse

We kennen Job de laatste tijd van venijnige hardtrancesets, maar op de zaterdag blaast hij een grote roze wolk op bij de mainstage. Hij trommelt de ene na de andere zanger en zangeres op die van de daken schreeuwt hoe verliefd ze wel niet is. Hij draait regenboogkleurige stuiterballen die overstromen van de gelukzaligheid. Hij propt er speciaal voor de Britten UK garage-trance tussen (wij wisten ook niet dat die blend bestond). En richting het einde weet hij er ook nog een Kylie-track tussen te proppen uit de korte tijd dat ze eurohouse maakte. Echt een ontzettend leuke, sassy set.

Luister: Forse Mass Motion - Be There

 

6. Jameszoo

Ristretto-jazz voor nagelbijters. Bloednerveus word je ervan. Ze blijven nog geen minuut in de groove hangen bij een track als ‘Soup’, laten die dan uit elkaar brokkelen en toetsenist Niels Broos gaat lekker zitten fröbelen. Maar dat is nog niks vergeleken met de momenten dat opeens de piano midden op het podium begint te spelen. Keihard en razendsnel. Er zit niemand achter, en toch zien we die toetsen neerkomen. Die robotpiano is een echte mindfuck.

Luister: Jameszoo - Bugatti (édute)

 

We hielden bij welke fantastische platen we zoal hebben gehoord op Dekmantel 2022. Luister hieronder de volledige playlist met een dikke 130 tracks, in totaal meer dan honderdduizend uur aan muziek. 

Waarom de live- en dj-sets van deze Schot al een decennium lang compromisloos worden genoemd, terwijl hij best wel commerciële trance en popbangers draait? Omdat hij het vermengt met hele duistere hardcorekicks en strobes in duizend verschillende kleuren die non-stop op volle kracht staan te blazen terwijl de hele tent vol rook is gepompt.

Luister: Above & Beyond - Surrender

De echte conclusie van deze eerste dag Dekmantel? Dat Identied Patient in de nabije toekomst zou kunnen doorgroeien tot headliner van Dekmantel. Als afsluiter in de Greenhouse slaagt hij rijkelijk voor zijn auditie. Als-ie nog een klapper van een plaat op Dekmantel uitbrengt, dan zou hij zomaar de vleermuizen van het festival naar het hoofdpodium kunnen trekken.

Luister: crème solaire - Celui Qui Dit?

Sowieso spreekt het van vertrouwen dat Dekmantel mad miran op het schild heft als de afsluiter van de stage. Ze weet de Boiler Room te killen met rauwe electro, breaks en vooral een hele dwingende groove, als een echte rockster. ‘This is one dj you don’t wanna fuck with’, klinkt een bassline-track. Dit zou zomaar haar grote doorbraak kunnen zijn.

Kijk: de hele set

Het is niet zo gebruikelijk dat er dedicated drum 'n bass-dj's op Dekmantel staan. Of nou ja, dat wás niet zo gebruikelijk, want na de aardbevingopwekkende set van Coco Bryce en Sully zouden ze gek zijn niet vaker dit soort dj's neer te zetten. Grappig genoeg is Coco Bryce gewoon een gast uit Breda die we in Nederland nauwelijks kennen, maar in de UK al een behoorlijke following heeft. Die gaan we vaker terugzien!

Luister: Gella - Itch & Scratch

Al in 2019 brak ze door, met een viral Boiler Room op het snijvlak van footwork, jungle en drum ‘n bass, en sindsdien is ze eigenlijk alleen maar groter en groter geworden. Die amen breaks op 160+ bpm zijn de constante factor, en ze laat ze door de tent klapperen als een balletje door een flipperkast. Om uiteindelijk op de booth te klimmen, onder luid gejoel d’r shirt uit te trekken en die door de lucht de zwaaien alsof ze net het winnende doelpunt voor haar team heeft gescoord. Wat een winnaar!

Kijk: haar Boiler Room