Initiatiefnemer van de open brief is universitair docent en statisticus Caspar van Lissa (UU). Hij benadrukt niet tegen onderzoek naar het heropenen van de maatschappij te zijn. Sterker nog, daar is hij een groot voorstander van, maar hij heeft grote vraagtekens bij de manier waarop Fieldlab dat doet. Zijn alarmbellen gingen af bij de opschalingsfase van het project. ‘Ik hoorde dat er een testevenement voor 10.000 bezoekers zou plaatsvinden. Op basis van het gemiddeld aantal vals-negatieve tests rekende ik op mijn boerenfluitjes uit dat er onvermijdelijk besmette personen op zo’n evenement rondlopen. Toen dacht ik: hoe zit het dan met het onderzoeksprotocol? Dat bleek niet te kloppen.’
De kritiek van Van Lissa en zijn medestanders leunt op twee belangrijke peilers: de gebrekkige ethische toetsing en het ontbreken van goede peer review. Oftewel: wordt er zorgvuldig omgegaan met de proefpersonen en de risico’s die zij lopen, en hebben collega-wetenschappers voldoende inzicht in het onderzoek?
Om bij dat eerste te beginnen: een belangrijke factor is dat de Fieldlabs geen medisch onderzoek zijn, maar een gedragsonderzoek.’ De ethische kant van een onderzoek wordt beoordeeld met een combi van wettelijke voorwaarden en gewoontes’, zegt Van Lissa. ‘Omdat het officieel geen medisch onderzoek is, is het onderzoek misschien niet WMO-plichtig, het hoeft niet aan de regels van medisch onderzoek getoetst te worden. Maar dan nog is het gebruikelijk dat onderzoek door een andere commissie getoetst wordt. Als statisticus moet je bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel mensen je nodig hebt voor zo’n onderzoek. Je moet natuurlijk genoeg proefpersonen hebben om tot representatieve resultaten te komen, maar ook weer niet te veel. Maar omdat de onderzoeksvragen niet duidelijk zijn, kun je ook moeilijk uitrekenen hoeveel proefpersonen je nodig hebt. ‘Ach, mensen hebben een hartstikke leuke dag gehad’, zei Hugo de Jonge daarover. Maar dat is niet het argument om een uitzondering te maken op de coronaregels.
Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?