Toen het kabinet in februari groen licht gaf voor de Fieldlabs, was van kritiek nauwelijks sprake. De Tweede Kamer stemde massaal in en ook in de media overheerste nieuwsgierigheid. De eerste evenementen waren dan ook kleinschalig, bedoeld als test waar iedereen wat aan zou kunnen hebben.
Tags
Het begon allemaal in het Beatrix Theater in Utrecht, met een business event en een cabaretvoorstelling van Guido Weijers, allebei bezocht door 500 mensen. Bezoekers kregen allemaal tags om de nek waarmee bewegingen en contacten onderzocht konden worden. Want hoeveel 'serieus' contact heb je nu eigenlijk met andere bezoekers tijdens zo'n evenement? Ook werd mensen gevraagd zich aan verschillende maatregelen te houden, waaronder routing in de zaal, een coronatest vooraf en al dan niet het dragen van een mondkapje. De vermaledijde 1,5 meter afstand kon daarmee achterwege blijven. De experimenten die volgden werden steeds groter, met voetbalwedstrijden bij NEC Nijmegen en Almere City, twee avonden in Ziggo Dome en twee festivaldagen in Biddinghuizen.
Nuttig en beheersbaar
De eerste reeks experimenten voelde voor veel mensen nog wel nuttig en beheersbaar. Sterker nog: de tests werden onthaald als licht aan het eind van de tunnel. Maar met het opschalen begint de weerstand. Terwijl horeca en winkels nog altijd wachten op heropening, kondigde het kabinet een grote lijst nieuwe 'tests' aan. Naast het 538 Oranjefeest zijn dat onder meer een marathon in Enschede, de Mud Run in Hoofddorp, een concert van Racoon voor 3.500 mensen en natuurlijk het Eurovisie Songfestival. Stuk voor stuk grotere evenementen dan de eerste Fieldlabs. En dat zorgt voor jaloezie en vooral zorgen over meer besmettingen.
Toch is Fieldlab nog altijd veilig, stelt hoofdonderzoeker Andreas Voss in de Volkskrant. Hij wijst erop dat weliswaar per evenement een aantal mensen positief wordt getest (16 in twee dagen Biddinghuizen, bijvoorbeeld), maar dat die gevallen weggestreept kunnen worden tegen de mensen die aan de voorkant worden onderschept. ‘Met onze toegangstests sporen we vóór de evenementen besmette mensen op die dat niet van zichzelf wisten, en die dus bijdroegen aan de verspreiding van het virus in de maatschappij. Tot nu toe zijn dat er veel meer dan de besmettingen die achteraf ontstaan.'