Wereldwijd werd de sound gehyped! Er klonk gqom in de soundtrack van de megapopulaire Marvel-film Black Panther! En zelfs Beyoncé sprong op de hype! Maar ja, toch stond er maar twintig man en een paardenkop in de Melkweg toen de Zuid-Afrikaanse gqom-ster DJ Lag er in 2019 optrad. ‘Dat was wel een beetje een teleurstelling’, bromt de Nederlandse dj Wesley Texel alias Waxfiend. Tegelijkertijd was de timing van de DJ Lag-show natuurlijk totaal onhandig, snapt hij: op de dinsdagnacht vóór ADE, ver na middernacht. Maar ja, het was het enige moment dat DJ Lag beschikbaar was, en zo’n kans laat je niet zomaar langs je heen gaan.
‘Deze sound gaat huge worden’, dacht Waxfiend namelijk al een tijdje, ’en dit kan ook in Nederland gaan werken.’ Hij is een van Neerlands meest invloedrijke dj’s, zit achter de superpopulaire Encore-clubnachten in de Melkweg, is tegenwoordig programmeur bij Paradiso, en maakt zich ook al jaren hard voor de dancehall-culture in Nederland. En de afgelopen jaren doet hij dat ook voor een heel scala aan Zuid-Afrikaanse dance-genres.
Dat zullen we weten ook, want op de zondag van Amsterdam Dance Event staat heel Paradiso in het teken van Afrikaanse elektronische riddims op de ‘futuristische clubavond’ Tribes (een samenwerking tussen het Amsterdamse Ziongate en Rotterdamse feestorganisatie Cloud 8). Daar mag DJ Lag op herkansing komen, maar ook de grote afrohouse-ster Culoe De Song (als Black Coffee de Tiësto van het genre is, dan is hij de Armin van Buuren) en de superpopulaire amapiano-tweeling Major League DJz zijn geboekt. Zo’n groot feest was er voor deze genres nog niet in Nederland, terwijl de sound in potentie voor een giga-publiek geschikt is. Kijk maar naar Engeland! Op festivals als Dekmantel en Lente Kabinet kwam al af en toe een gqom-plaat voorbij, Waxfiend zelf deed gqom-sets op Best Kept Secret en Amsterdam Open Air (‘twee totaal verschillende soorten publiek, maar ze gingen er allemaal los op’) en recent nog hoorden we wat amapiano op Draaimolen, maar dit evenement zou een bredere doorbraak kunnen betekenen in Nederland.