In de grimmige videoclip van ‘De Pijp’ zwaaien de leden van rapformatie 73 De Pijp gretig met messen en wapens. Ze dragen bivakmutsen en maskers, maar het zijn overduidelijk jonge gasten. Een van de leden wordt gearresteerd, de rest rapt – voor zover hun teksten voor een buitenstaander te ontcijferen zijn – op een dreigende manier over geweld, geld en drugs. Over ‘shanks’ bijvoorbeeld, een Engels woord voor mes, maar ook over machetes. En in ‘De Pijp’ rijmt ‘zeven drie’ handig op ‘schroevendraaier in je knie’. Het nummer komt uit januari van dit jaar: de clip heeft ruim een miljoen views, de track twee miljoen streams.
73 De Pijp is de belangrijkste Nederlandse act op het gebied van drill, een agressieve een rapvorm die een jaar of tien geleden ontstond aan de zuidkant van Chicago, met Chief Keef als voornaamste exponent. Vervolgens waaide het genre met zijn monotone en duistere beats over naar Londen, dit jaar stak het ook de kop op in Amsterdam. In de hitparade van de Nederlandse mainstreamhiphop hoor je er nog weinig van terug, maar de cijfers van 73 De Pijp bewijzen wél dat er online een flinke groep jongeren is die drill weet te vinden. Het baart de Amsterdamse politie al een tijd zorgen. 'Er zijn meerdere groepen, die elkaar bedreigen via videoclips', vertelt woordvoerder Lex van Liebergen. 'Het gaat om rappers in bijvoorbeeld Zuidoost en West die deel uitmaken van een soort jeugdcultuur waarbij geweld en wapenbezit wordt verheerlijkt.'
Vorige maand kreeg drill voor het eerst aandacht in de landelijke media. In Amsterdam-Zuidoost werd de 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam – die als drillrapper actief was onder de namen RS en TrappyDemon – neergestoken. Een dag later overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. In Rotterdam werd ondertussen een 14-jarige jongen met een mes in zijn buik gestoken en vond een steekpartij plaats tussen twee groepen jongeren. Al snel werd een link gelegd tussen drill en de tragische incidenten: de ruzie die Grootfaam met het leven moest bekopen zou online begonnen zijn met uitdagende disstracks, waarin bedreigingen werden geuit aan het adres van specifieke personen, waaronder de Amsterdamse tiener. Daarna sloeg de ruzie over naar het echte leven, met fatale gevolgen. ‘Is drillmuziek de katalysator voor de recente geweldsgolf onder jongeren?’, vroeg de Volkskrant zich deze maand af. Ook in NTR’s De Nieuwe Maan werd alarm geslagen.
Drill zwengelt daarmee een discussie aan die zo oud is als de weg naar Rome: kun je een causaal verband leggen tussen muziek en geweld? En als dat verband er is, wat is dan oorzaak en wat is gevolg? Moedigde N.W.A. met zijn eigthies gangsta rap geweld tegen de politie aan of uitte het kritiek op de racistische behandeling van zwarte Amerikanen waar ook vóór die gangsta rap al sprake van was? Is drill de katalysator van een geweldsgolf of een muzikale weerspiegeling daarvan?
(tekst gaat verder onder de video)
Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?