Volgende week is het zover: Amsterdam Dance Event. Zo ongeveer de hele internationale dance-scene strijkt neer in onze hoofdstad om panels vol te praten, te schmoozen op de conferentie, en om te dansen natuurlijk. Vijf dagen lang is er 24/7 in alle kieren van Amsterdam wel een feest te vinden. Uit dat kolossale aanbod hebben wij de allerbeste feestjes geselecteerd.

Woensdag 17 oktober

ADE Live

o.a. Róisín Murphy, Agar Agar, Eefje de Visser en Red Axes live, woensdag en donderdag in Paradiso, Melkweg en Sugarfactory (19.00 uur - 23.30 uur)
Onder de naam ADE Live vegen Paradiso, Melkweg en Sugar Factory alle elektronische live acts samen die afgelopen jaar op verschillende manieren indruk maakten. En dan krijg je dus een heel mooi programma van twee dagen, met o.a. Róisín Murphy, LYZZA, Dam-Funk, Red Axes en Agar Agar.

Lezen: Róisín Murphy: 'Ik had een grote popster kunnen zijn'
Luisteren: Agar Agar live op Lowlands 2018

SOPHIE

SOPHIE, Danny L Harle, Torus en Dinamarca in Tolhuistuin (22.00 uur – 3.00 uur)
SOPHIE is een fenomeen geworden met haar producties als gesmolten plastic: elementen uit bubblegumpop, onherkenbaar vervormd en doorsneden met vlijmscherp gepiep en oorverdovend geknars. Op het podium weet je nooit precies wat ze gaat doen, maar als het weer zo’n venijnige hybride set wordt als ze op Lowlands speelde, in latexjurk en op naaldhakken, is het sowieso spectaculair. Ze neemt vanavond haar PC Music-collega Danny L Harle mee, en ook de Haagse Torus is erbij.

Lezen: Profiel: ‘Sophie can show you the world’
Luisteren: album Oil of Every Pearl’s Un-Insides

DJ Stingray invites

DJ Stingray, DJ Nobu, Inga Mauer en meer in Noorderling (23.00 uur - 7.00 uur)
Het splinternieuwe Noorderschip heet inmiddels Noorderling, maar het programma maakt nog steeds even nieuwsgierig. Eigenlijk kan je elke avond tijdens ADE blind binnen lopen op het voormalige Veronicaschip, aangezien o.a. Call Super, Or:La, I-F, en Optimo op het programma staan. Op dag een van ADE knallen ze het hardst erin en mogen Stingray, DJ Nobu en Inga Mauer de stalen buitenwanden op de proef stellen met gemene electro.

Lezen: Een flink interview met DJ Stingray
Luisteren: Stingray op Dekmantel 2016

 

Colin Benders & Metropole Orkest

Colin Benders en het Metropole Orkest in de Melkweg (18.30 uur - 21.15 uur)
Weet je nog hoe vorig jaar Jameszoo en het Metropole Orkest een bizarre combinatie leek en het uiteindelijk fantastisch bleek? Dit jaar doet het orkest nog een tandje erbij op: Colin Benders mag het met zijn modulaire synthesizers opnemen tegen het orkest.

Lezen: Colin Benders: 'Ik heb al twee jaar geen trompet meer aangeraakt'
Luisteren: Colin Benders live op ADE 2016

 

Donderdag 18 oktober

Reaktor & DVS1

O.a. Volvox, Marcel Dettman en DVS1 in Warehouse Elementenstraat (22.00 - 8.00 uur)
Geen techno lin-up die deze ADE zo compleet en veelzijdig is als die van Reaktor. Of je nou voor het avontuur gaat bij Jasss, de zekerheid van Marcel Dettman of het verwoestende van Parrish Smith en de grofheid van DVS1: alles komt langs in de twee zalen. 

Lezen: De kunst van de dj met DVS1
Luisteren: Jasss - Boiler Room

Disco Biscuits

David Vunk, Prins Thomas en HUGS in Disco Dolly (23.00 uur - 6.00 uur)
De Dolly is een goede plek als je even niet echt clubben, maar wel heel hard wil dansen. Zo klein dat je al snel in de oksel van je buurman staat te praten, zo warm dat dat niet echt een pretje is. En dus is dansen al snel de enige optie. David Vunk komt de boel in de fik steken met ongetwijfeld wat hysterische italo, en met een beetje geluk koelt Prins Thomas het juist weer met wat onderkoelde disco af.

Lezen: Na 25 jaar breekt David Vunk eindelijk door
Luisteren: Prins Thomas Boiler Room

Spielraum x Bassiani

O.a. Zitto, NDRX, Polly F in Radion (23.00 uur - 7.00 uur)
Als Is Burning je net iets te housy of glitterig is, dan is Spielraum de plek. Net zo queer, maar dan met meer harde techno, wat zweteriger en een tikkie meer kinky. Deze ADE slaat de organisatie in Radion de handen ineen met Bassiani: de Georgische club die al eens gesloten werd door de regering omdat het er allemaal te vrij aan toe ging, en door steeds meer dj’s genoemd wordt als de beste club van het moment.

Lezen: Hoe techno het geluid van protest werd in Georgië
Luisteren: Zitto Boiler Room

Giant Steps x RLR

Orpheu the Wizard en Calypso Steve in Cinetol (17.00 uur - 01.00 uur)
Wil je eens níét vol op het gaspedaal? In de Cinetol worden drie avonden georganiseerd met het rondreizende hi-fi-soundsystem Giant Steps (het schijnt echt heel goed te klinken), en de dj’s krijgen er de opdracht om wat dieper in hun platentas te graaien. Geen perfect gebeatmatchte avond op 120 a 130 BPM waar je continu met je vuist in de lucht staat, maar non-stop verrassingen en gekke tempo- en genrewendingen. Laat dat maar aan Red Light Radio-opperhoofd Orpheu the Wizard over, die in staat is je te laten dansen op de raarste platen.


Lezen: Orpheu The Wizard en de magie van het net-niet-misgaan
Luisteren: Orpheu the Wizard op Dekmantel 2017

Vrijdag 19 oktober

Into The Woods

O.a. Optimo, Paula Temple, Red Axes, KiNK op de NDSM-werf (12.00 uur – 23.00 uur)
Het immer kleurrijke festival Into The Woods strijkt neer op het ruwe, grijze NDSM-terrein. Maar laat het maar aan ITW over om zelfs daar iets vrolijks van te maken. Als we de aanwijzingen op het Facebook-event mogen geloven is het thema ‘zeevaart’, dus verwacht tussen de elfjes en de kabouters ook een boel boten en magische matrozen. Op de vrijdag staan de mannen van Optimo op de line-up, speelt KiNK zijn enige solo liveset van het hele weekend, en zijn ook Paula Temple, Prins Thomas en Red Axes van de partij.

Lezen: Zo was Into The Woods 2018
Luisteren: KiNK Boiler Room liveset

Awakenings x Maceo Plex presents Mosaic

O.a. Maceo Plex, Floating Points, Helena Hauff, Job Jobse in de Gashouder (22.00 uur - 8.00 uur)
Titels voor clubavonden zijn handig, maar zeggen vaak niet zo veel. In dit geval wel: niet vaak zie je een programmering die zo gefragmenteerd aan voelt. Maceo Plex heeft namelijk Young Marco, Floating Points, Helena Hauff en  Architectural in de Gashouder uitgenodigd. Dus voor je het weet sta je onder de vlammenwerpers en lasers te dansen op obscure Braziliaanse singletjes die overgaan in bombastische arenatechno, gierende jungle, een verdwaalde dubsteptrack, wave en dan weer wat Italiaanse rammelhouse.

Lezen: De kunst van de dj met Helena Hauff
Luisteren: Maceo Plex op ADE16

Audio Obscura x Charlotte de Witte

Charlotte de Witte in Centraal Station (22.00 uur - 5.00 uur)
Joris Voorn trapt de bijzondere reeks avonden in de passage onder het Centraal Station af op donderdag, maar toch zijn we het meest benieuwd naar Charlotte de Witte. De Belgische dj is onderweg een superster in de big room technohoek te worden, en draaide zelden nog een hele avond in haar eentje in Nederland. En dan helemaal niet op zo’n bijzondere plek.

Lezen: Charlotte de Witte wilde helemaal geen dj worden
Luisteren: Charlotte de Witte op ADE 2016

Het Weekend @ De School

O.a. Marcel Dettmann, LYZZA, Carista, upsammy in De School, vrijdag t/m zondag (23.00 uur - 06.00 uur)
De School gaat net als vorig jaar pas op vrijdagavond open, maar gaat dan wel meteen tot maandagochtend door. Je kan er dus gerust op elk moment binnenlopen. Maar die vrijdag is meteen al misschien de beste nacht. Carista, Batu, Octa Octa, Lyzza: zomaar meteen vier artiesten die het in zich hebben om het hoogtepunt van heel ADE te worden.

Lezen: LYZZA zaait graag verwarring op de dansvloer
Luisteren: Carista Sunday Snooze zondagochtendmix

Salon des Amateurs x Garage Noord

Vladimir Ivkovic, Lena Willikens, Merel, Rabih Beaini in Garage Noord (23.00 uur - 7.00 uur)
Salon des Amateurs, dat is toch die gekke club in Düsseldorf waar kraut zijn meest venijnige en rammelende reïncarnatie begonnen is? Zeker: precies die club doet een avond in zijn Amsterdamse evenknie, Garage Noord. Vast Dekmantelhoogtepunt Lena Willikens komt langs, Vladimir Ivkovic neemt vast wat vertraagde goatrance mee, upcoming Merel laat zien dat ze er in Amsterdam ook wel wat van kunnen.

Lezen: 'In Salon des Amateurs is het niet erg als het fout gaat'
Luisteren: Lena Willikens op Dekmantel 2018

Zaterdag 20 oktober

Semantica

O.a. Oscar Mulero, Surgeon, DJ Nobu in Shelter (9.00 uur - 19.00 uur)
Stel dat het de zaterdag van ADE stralend mooi weer is. Gezellig zonnetje, vrolijk fluitende toeristen op de grachten en ach kom, een verliefd stelletje dat zingend om elkaar heen tortelt. En stel nou dat je daar effe helemaal geen zin in hebt. Dan kan je terecht in Shelter, waar vanaf negen uur 's ochtends tot vroeg op de avond Surgeon, Oscar Mulero en DJ Nobu alle frisse lucht weghalen. IJskoude techno tien meter onder kade van het IJ, op een plek waar de zon nooit schijnt.

Lezen: Nobu ontwikkelde zich van dub en hiphop tot de nietsontziende techno-vaandeldrager van Japan
Luisteren: Boiler Room DJ Nobu

Jon Hopkins

Jon Hopkins live in de Paradiso 19.30 uur - 22.00 uur)
Jon Hopkins liet dit jaar op zijn tweede album en zijn steengoede show op DTRH horen dat-ie nog weer wat beter geworden is in veellagige house die climaxen en emotionele punches. En nog steeds blijft hij knap weg bij clichés en kitsch.

Lezen: Jon Hopkins ziet muziek als een organische trip
Luisteren: album Singularity

Audio Obscura x Nina Kraviz presents Tрип

Nina Kraviz e.a. in de Bijlmerbajes (22.00 uur - 06.00 uur)
De meest tot de verbeelding sprekende locatie tijdens Amsterdam Dance Event, dat is ongetwijfeld de Bijlmerbajes. Terwijl de sloop van de oude gevangenis al is begonnen, kun je er nog drie nachten uit je dak gaan achter de tralies met nachten gecureerd door Seth Troxler, Rødhåd en Nina Kraviz. Wij gaan naar die laatste, omdat Kraviz weliswaar techno als startpunt neemt, maar gerust uit de bocht vliegt met drum ’n bass, trance en ghetto house. 

Lezen: Nina Kraviz en I-F op intergalactische frequenties
Luisteren: Nina Kraviz draait een uurlang trip-platen

Zondag 21 oktober

Cartel x Paradiso

O.a. Motor City Drum Ensemble, Hunee, Beesmunt Soundsystem in Paradiso (22.00 uur - 5.00 uur)
De grote discogolf die door de clubs ging is gelukkig alweer opgedroogd, maar als ze bij Paradiso op zondag een discobal ophangen kan het maar zo een van de meest euforische avonden van de week worden. Hunee en Motor City Drum Ensemble stuwen de grote zaal vast naar een hoogtepunt met hun eindeloos diepe platentassen. En in de kleine zaal gaan David Vunk en Beesmunt Soundsystem ongetwijfeld hits klappen.

Lezen: Een lesje italo van David Vunk
Luisteren: Hunee Boiler Room

Draaimolen

Bundle of Joy (Barnt & Superpitcher) in HoogtIJ (12.00 uur - 22.00 uur)
Bundle of Joy, dat doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Ons eigenlijk ook niet. Maar dat is dus de naam die Barnt en Superpitcher zichzelf hebben gegeven als ze samen draaien. Op een groen dak ergens in Noord gaan de twee tien uur lang draaien voor maar 150 gelukkigen. Uitverkocht natuurlijk, maar hey, er zijn altijd trucs te verzinnen om alsnog binnen te komen.

Lezen: de DJ Shortlist van Barnt
Luisteren: een psychedelische mix van Superpitcher