Nicolás Jaar maakt week lang muziek in Amsterdamse kerk

Chileense geluidskunstenaar gaat tijdens ADE18 werken aan locatiegebonden compositie

Van 15 tot 21 oktober strijkt Nicolás Jaar neer in de Amsterdamse Oude Kerk. De Chileens-New Yorkse geluidskunstenaar gaat daar werken aan een nieuwe compositie die op maat gemaakt wordt voor het oudste nog bestaande gebouw van de stad. Het onderzoek naar de akoestiek van het dertiende-eeuwse monument vindt plaats ter voorbereiding op het evenement Playing the Cathedral. Met een benefietgala trapt de Oude Kerk op 11 mei 2019 die nieuwe fase in zijn muziekbeleid af. Jaars compositie beleeft die dag zijn publieke première. Tijdens ADE sleutelt hij er achter gesloten deuren aan.

Tijdens zijn residentie wordt Jaar ondersteund door Children of the Light, een samenwerking tussen Amsterdammer Arnout Hulskamp en de Noorse kunstenaar Christopher Gabriel. Hulskamp en Gabriel zullen Jaar met name visueel ondersteunen bij de totstandkoming van zijn nieuwe compositie.

Met de composities van albums Space Is Only Noise en Sirens maakte de compromisloze Jaar vorig jaar nog indruk op Lowlands en Down The Rabbit Hole. Hij is het type producer dat zijn festivalpubliek het liefst plaagt met minutenlang glasgerinkel of zelf ingespeelde klarinetsolo's. Dit jaar nog bracht hij onder de naam Against All Logic een van zijn meest verfijnde projecten uit. Eerder was Jaar al betrokken bij de band Darkside en gaf hij een vijf uur durend improvisatieconcert in een expositieruimte van het New Yorkse MoMa. 

De Oude Kerk is voornemens in de nabije toekomst componisten en musici uit binnen- en buitenland uit te nodigen om in het monument nieuwe muziek te ontwikkelen. Op dit moment vinden elke eerste vrijdagmorgen van de maand al concerten in de Oude Kerk plaats onder de naam Silence. 

Meer over ADE lees je hier. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12