Het ongemak. Het ongemak van twee geliefden die hun relatie even op pauze zetten, maar ondertussen de hele tijd aan elkaar denken. Het ongemak van een feestje waar je schichtig kijkt naar die ene persoon en hoopt dat-ie je niet vroegtijdig ziet vertrekken. Of juist wel, maar dat je dan de indruk kunt wekken nog iets heel belangrijks te moeten doen. Het ongemak van een eerste romance als je de liefde tot nu toe alleen uit liedjes kende. Dat ongemak is nog altijd te horen in het derde album van The xx. Het is kleurrijker, maar nog altijd schuchter.

Het is altijd al het werkterrein geweest van The xx, de meesters van de schuchterheid. Maar hun grootste geheim is misschien nog wel dat ze hun onzekerheden verpakken in sensuele liedjes. R&B, waar de drie heel erg door geïnspireerd zijn, is vaak het terrein van hele extraverte performers, en dat zijn zij nou net totaal niet, all kruipen ze muzikaal gezien stilletjes wel steeds verder uit hun schulp. Natuurlijk neemt Jamie xx daarin het voortouw. Hij staat per slot van rekening elk weekend in de club en weet hoe je een menigte mensen moet bespelen. Hij is het die met slimme samples de plaat open trekt. Kies de 70s softpop van Hall & Oates en de Alessi Brothers en je weet dat de warmte als een tsunami naar binnen gutst. Om nog maar te zwijgen over de engelachtige koorzang van David Lang die Jamie gebruikt in Lips.

Die samples werken vaak als contrast met de nog steeds wat afstandelijke zang van Romy en Oliver, een truc die de producer perfect onder de knie kreeg op zijn solo-album In Colour (2015). Horen we die plaat terug in deze? Absoluut! I See You is een heel stuk kleurrijker dan de minimalistische sensualiteit van de eerste twee albums. Probeer maar eens niet te dansen (of nou ja, voorzichtig te bewegen) op 'On Hold', de eerste single. Hetzelfde geldt voor de fantastische album-opener 'Dangerous' en het heerlijke disco-pop-liedje 'I Dare You', de meest uitnodigende song die The xx tot nu toe maakte. En toch is I See You het zeker geen dansplaat. Logisch ook, want die had Jamie xx nou net al gemaakt. Het is wel een heel dynamisch album, van heel klein in 'Performance' (een solo-moment voor Romy met theatrale strijkers) tot voorzichtig ontploffend in 'A Violent Noise'.

Zo hebben we meteen al in het begin van het jaar een van de smaakmakers van 2017 te pakken. Want reken maar dat The xx met dit album op zak een prominente plek op Lowlands zal krijgen. Een headlinespot? Waarom niet, Jamie xx wist het als underdog ook waar te maken op Best Kept Secret. Het jaar krijgt hier een fonkelende start.

Makkelijk op de hoogte blijven van alle nieuwe muziek? Abonneer je op de 3voor12 #NIEUWEMUZIEK playlist op Spotify. Nog meer #nieuwemuziek vind je in ons dossier.