Natuurlijk stal Radiohead vandaag de show. Maar we zagen vandaag heel wat toppers voorbij komen. Soulwax stelde niet teleur. Junun was een tropische verrassing en Kikagaku Moyo is een echte belofte. Tijd voor de dagtop-5.

1. Radiohead

Heb je het ooit zo stil gehoord op een festival als tijdens het concert van Radiohead op Best Kept Secret? In Hilvarenbeek speelden ze niet alleen een van hun meest kleinschalige festivalshows in lange tijd, maar ook een van hun meest introverte.

2. Soulwax

Soulwax heeft onder andere Igor Cavalera (die van Sepultura inderdaad) in de gelederen die tijdens een compacte solo nog even zo razendsnel en -strak ramt dat hij elke drumcomputer met pensioen stuurt. Telkens, in een hoog tempo, komt Soulwax weer met een nieuwe rake impuls. Met heldere electronica of de drie drummers die elkaars roffel opeens vloeiend overnemen. Het ging maar door, het hield maar niet op.

3. Kamaal Williams Experience

Voorovergebogen houden alle vier de muzikanten elkaar in de gaten. De drummer staart de toetsenist aan, de bassist vanuit zijn ooghoeken naar allebei en de saxofonist op zijn sopraan trekt ogenschijnlijk zijn eigen plan. Maar die moet ook bij de helft van de nummers weer van het podium af.

4. Junun

Het is gewoon cool om Jonny Greenwood tussen dit odd couple te zien. Er drijft ook subtiele electronica van dit continent doorheen dat, vooruit, een keer even lekker stampt. Dan danst de hele tent.

5. Kikagaku Moyo

Grote kans dat je nog nooit van de Japanse act Kikagaku Moyo hebt gehoord, maar je oren gaan direct klapperen als je hun cv hoort: ze maakten drie platen, een split met Moon Duo, brachten een cassette uit via Burger Records en stonden eerder al op Eindhoven Psych Lab. 

Meer Best Kept Secret 2017?

Lees alles over Best Kept Secret in het dossier.