Pinkpop is om de hoek! En dit zijn de tien acts waar we het meest naar uitkijken. De shows waar je eigenlijk echt bij moet zijn. Dit zijn de optredens waarover je al je vrienden gaat appen dat het zo sick was. Van een fonkelnieuwe indie-belofte tot de verrassing van de band van Iggy Pop, en ook wat Grootse Gezelligheid.

Volg Pinkpop via 3voor12

Vanzelfsprekend zijn we uitgebreid aanwezig op Pinkpop. We schrijven recensies, doen video-interviews en registreren natuurlijk ook heel veel shows. Vanaf zaterdag 3 juni 16.00 tot 00.30 de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 juni vindt je via NPO Cultura een non-stop livestream van Pinkpop. Op zondag 4 juni vanaf 23.00 en maandag 5 juni vanaf 19.30 is er een NPO 3-special voor de thuisblijvers. 3FM zendt dagelijks van 16.00 tot 24.00 uit vanuit Pinkpop.

1. Declan McKenna

Hij was onze absolute nummer 1 op Eurosonic en de leukste indiepopact op Pinkpop: Declan McKenna, een achttienjarig jochie uit Engeland, maar wel eentje met supergeëngageerde liedjes. Het springerige ‘Isombard’ – over xenofobie, buitensporig politiegeweld en drogredenen van rechtse tv-presentatoren – werd al 3FM Megahit. Wees niet bang, zijn liveshows zijn bepaald niet belerend, maar ontzettend leuk en veel feller dan je verwacht. Vaak eindigt hij crowdsurfend in het publiek.

2. Ronnie Flex & Deuxperience Band

Rappers die juist zo floreren op elektronische producties en met een band gaan spelen? Dat kan bijna niet goed gaan. Maar bij Ronnie Flex – de Nederlandse koning autotune – ligt dat anders. Het voelt het als een redelijk logische stap richting de festivals, en de Deuxperience Band voelt hem alsmaar beter aan. Nee, je hoeft geen funky versie van Drank & Drugs te verwachten – gelukkig maar! –, maar de lichtvoetige dancehall van hits als ‘Energie’ blijft overeind staan en wordt zelfs iets swingender met zo’n cool stel achtergrondzangeressen. Het is bijna zonde dat-ie op Stage 4 wordt weggestopt, hoewel je nu al kunt voorspellen dat die op zaterdag uitpuilt van de hyperenthousiaste kids.

3. Sean Paul

Ronnie Flex zal zelf ongetwijfeld ook even willen gaan kijken bij dancehall-held Sean Paul. Als eind-twintiger frons je misschien even: staat-ie nou echt op Pinkpop omdat hij vijftien jaar geleden hits scoorde met ‘Gimme the Light’, ‘Get Busy’ en ‘Temperature’? Nee joh, Sean Paul is heter dan ooit. Na een paar jaar in de luwte werd ‘No Lie’ met Dua Lipa nog een monsterhit, en Sean Paul werkte tussendoor ook nog met Major Lazer, Clean Bandit, Tory Lanez en Migos.

4. Biffy Clyro

Gisteren verzuchtte Jan Smeets nog in 3voor12 Radio dat hij ooit droomde het festival om te dopen tot PinkROCK, en het dit jaar wel een wat tegenvallende editie zal zijn voor rockliefhebbers. Is dat echt zo? Kings of Leon en Green Day zijn natuurlijk wat aan de softe kant, maar dan heb je Five Finger Death Punch, System of a Down en Prophets of Rage nog. Ja, en de Schotse act Biffy Clyro, die met iedere plaat weer verder uitgroeien tot grote klinkende Rock-naam. Meeslepende, emotionele samenzang, rock in een hoog tempo met post-hardcore-erupties en hohoho-refreinen die zelfs de grootste Belieber nog zullen willen meezingen.

5. Broederliefde

Vorig jaar werd Broederliefde op Pinkpop nog een beetje weggemoffeld op Stage 4 – en dan ook nog in een blokje van Encore. Wat bleek? Het was het allerleukste feestje van Pinkpop, voor het jongste en hipste publiek dat er in Landgraaf rondloopt. Sindsdien gaven ze de meest ambitieuze Nederlandse hiphopshow ooit in thuishaven Het Kasteel, en keerden ze de Bravo van Lowlands binnenstebuiten. Zou hun festivalshow op het hoofdpodium nu ook drie tandjes indrukwekkender worden?

6. Liam Gallagher

Over broederliefde gesproken: een Oasis-reünie hoeven we nooit meer te verwachten, beweren de gebroeders Gallagher stellig. Maar Liam komt wel weer met een soloplaat – vandaag verscheen het eerste nummer ‘Wall of Glass’, dat vanzelfsprekend over z’n broertje Noel gaat. Het is best een goeie britrocktune met een suizende mondharmonica en die gemeen raspende stem. Als we op de setlist van Liam Gallagher de laatste dagen afgaan, gaat-ie al veel nieuw materiaal spelen. Maar óók een boel Oasis-klassiekers, dus dat wordt meebrullen geblazen. ‘Toniiiiiiiiiiight I’m a rock ’n roll staaaaaar!'

7. Martin Garrix

Nooit eerder sloot een dj het hoofdpodium van Pinkpop af. Nu is het aan Neerlands grootste superster-dj Martin Garrix. Zou dat werken bij het ‘rockpubliek’? Nou, de EDM-shows van Garrix zijn van wereldniveau. Natuurlijk met bergen vlammenwerpers, kilo’s vuurwerk en meer confetti dan je je kunt voorstellen. Maar dan wel behoorlijk smaakvol, als een combinatie van Daft Punk, Justice en een overweldigende EDM-show. Zijn sets doorspekt hij met eigen edits van de grootste pophits, maar ook met verrassende zijsporen en veel hiphop. De grote vragen: zou-ie ook nog een gitaar ter hand pakken zoals hij de laatste tijd in de talkshows deed? En: trekt-ie z’n maatje Bieber misschien het podium wel op? 

8. Gutterdämmerung

Wist je dat Iggy Pop, Joshua Homme, Lemmy, Henry Rollins, Slash, Grace Jones, Tom Araya en Mark Lanegan ook allemaal op Pinkpop staan? Nou ja, niet live, maar ze spelen allemaal mee in de ‘meest luidruchtige stille film ooit’: Gutterdämmerung, van de Belgisch-Zweedse regisseur Björn Tagemose. De soundtrack wordt op het podium vertolkt door de band van Iggy met op zang ook de Nederlandse zangeres Kovacs.

9. Mø

De coolste popzangeres van Pinkpop 2017? Dat is De Deense Mø. Ze zette natuurlijk vooral haar handtekening onder de ultieme zomerhit van 2015, ‘Lean On’ met Major Lazer, maar scoorde vervolgens ook hits met ‘Don’t Leave’ (met Snakehips) en haar eigen songs ‘Final Song’ en ‘Kamikaze’. Live is ze knettergek en best wel wild: ze danst ongegeneerd heftig, trekt gekke bekken en buitelt gerust het publiek in.

10. Guus Meeuwis

Guus Meeuwis op 3voor12?! Ja echt? Ja echt. Gooi je goede smaak voor een keer overboord, want de show van Guus op Pinkpop wordt Groots en Gezellig met een zachte G. Misschien wel de leukste show van Landgraaf 2017? Hij heeft de hits, hij heeft een ontzettend doorgewinterde band en hij passeert dit jaar de grens van vijftig stadionconcerten. Geen enkele Nederlandse act doet hem dat na. Als hij het hoofdpodium op maandag niet kan inpakken?