De top 50 van SXSW 2016

Anderson. Paak zegeviert 19 keer, Charli XCX & Sophie scoren met anti-popverbond en Kehlani is R&B-sensatie in wording

Timo Pisart, Roosmarijn Reijmer, Atze de Vrieze en Christiaan Walraven ,

3voor12 zag de afgelopen week hoe een paar honderd acts zich op showcasefestival SXSW presenteerden voor de wereldwijde muziekindustrie. Wat zijn de nieuwe namen die ’t het beste deden en zich verzekeren van een volle zomer-agenda? Welke grootheden stegen er boven zichzelf uit? Wie moet je dit jaar zeker gaan kijken? De top 50 van SXSW 2016, met als onbetwiste koning de rapper Anderson .Paak, die onontkoombaar was en topshow na topshow gaf. En als bonus de flop 5, met acts die door het ijs zijn gezakt.

1. Anderson .Paak
De protégé van Dr. Dre geeft een kleine twintig shows in een week, en elke keer geeft hij alles. De doorbraak van het festival, die je overal wil en gaat terugzien. 

2. Charli XCX & Sophie
Zij is geen poptrutje, maar een mainstream artiest die risico durft te nemen. Hij schept er een genoegen in om catchy tunes te maken en ze vervolgens de nek om te draaien. Samen sluiten ze een anti-popverbond waarmee ze flirten met en schoppen tegen alle regels. 

3. Kehlani
Iedereen valt voor de betoverende glimlach van de jonge R&B-ster in wording Kehlani. Met een Grammy-genomineerde mixtape onder de arm geeft ze een uurlange show die al goed begon en alleen maar beter werd. 

4. Whitney
Twee ex-leden van The Smiths Westerns maken nu wonderlijk mooie en folky indie-soul met veel ruimte voor blazers. Pas één tune hebben ze uit, maar in Austin laten ze zien er nog veel meer moois in het verschiet te hebben.

5. Methyl Ethel
Met stadsgenoten Tame Impala deelt Methyl Ethyl een liefde voor festivalstampers geboren uit de psychpop, maar dan met een likje chillwave en een androgyne stem.

6. Thee Oh Sees
John Dwyer en de zijnen fungeren als huisband van rammelrockhemel Hotel Vegas, en geven op de slotdag van SXSW een krankzinnig vurige set waar de stagedivers over elkaar buitelden.  

7. Stormzy
De Britse rapper Stormzy geeft zijn allereerste shows op Amerikaanse bodem, en gaat met zijn grime de hele wereld veroveren. 

8. Lil Dicky
Lil Dicky houdt de hiphopcultuur een lachspiegel voor. Hij is wat je krijgt als je Vjeze Fur mixt met Flight of the Conchords in het Amerikaanse hiphoplandschap, en de schaamteloosheid waarmee hij zichzelf voor schut zet is uiterst charmant. 

9. Protomartyr
Een hand in de zak, in de andere een blik bier van een halve liter: zanger Joe Casey is de intrigerende blikvanger van Protomartyr, maar laten we de rest van de band niet vergeten die gretige postpunk speelt met een heerlijk noisesausje. 

10. Vince Staples
Weinig rappers zo rauw en bitter als Vince Staples, die de schaduwkant van het straatleven verpakt in kale, vlijmscherpe tracks en een dito show. 

11. Empress Of
Empress Of is de koningin van de nacht. Kennelijk stond ze nog nooit zo laat geprogrammeerd als op SXSW, maar dat gaat hierna veel vaker gebeuren, want in die late uurtjes komt haar dansbare en dromerige R&B het best tot zijn recht. 

12. Mothers
Indie-folk-zangeres met pathos zingt over krankzinnig rauwe, mathematische en omhooggepitchte gitaarriffs a la Battles. Het klinkt als een onmogelijke combinatie, maar Mothers doet het wonderlijk mooi. 

13. Jamie xx
Misschien is het wel revolutionair wat Jamie xx doet: hij brengt de successtrategie van EDM-dj’s naar het alternatieve circuit, door een set te draaien waar hij telkens naar zijn eigen tracks toewerkt. 

14. Sheer Mag
Stevige seventies rock met een nog betere chick. 

15. Young Thug
Wat maakte Atlanta-fenomeen Young Thug zich er een paar maanden geleden in Amsterdam nog vanaf, maar in Austin laat hij zijn karakteristieke zangerige flow volop horen en zorgt hij met een scherpe show zowaar voor verbroedering. 

16. Iggy Pop
Met Josh Homme, Dean Fertita (QOTSA) en Matt Helders (Arctic Monkeys) in zijn band liet Iggy Pop zien nog niet klaar te zijn met het leven. Lust for life in optima forma, en stiekem ook een ode aan zijn overleden vriend David Bowie. 

17. Twin Peaks
Gitaarband Twin Peaks geeft een flinke muzikale klap in het gezicht en als een van de weinige acts deze week óók nog een politiek statement: “Fuck Donald Trump!”

18. Blood Orange
Blood Orange treedt niet veel op, en wanneer hij dat doet maakt hij er iets speciaals van. Chairlift, Porches en Kindness doen mee, maar het is de Amsterdamse BEA1991 die met een featuring op een nieuwe song de meeste indruk maakt. 

19. Chairlift
Zelden een zangeres met zo’n uitgelaten enthousiasme zien dansen als Caroline Polachek van Chairlift. Het is heerlijk heupwiegen op de indie-disco waarmee ze extatische verliefdheid vieren. 

20. Chvrches
De pittige synthpop van CHVRCHES heeft inmiddels een enorme power gekregen die gemakkelijk tot achteraan het veld reikt. 

21. Car Seat Headrest
Nog geen vijfentwintig is het geesteswonder van Car Seat Headrest en toch bracht hij al een stuk of tien albums uit vol lo-fi indierock. Nog een beetje wisselvallig, maar als de band goed speelt, zijn ze ook écht goed.

22. Julien Baker
Troubadours die nog een akoestische gitaar bespelen in plaats van een laptop zijn op SXSW in de minderheid, maar de jonge zangeres Julien Baker weet nog hoe het moet, betoveren met niets dan gitaar, prachtige stem en folky liedjes. 

23. Miguel
Miguel is een superster die SEKS met hoofdletters uitstraalt, een geweldige zanger bovendien met een flink stel toptracks in het repertoire.  

24. Kacey Musgraves
Kacey Musgraves maakt country voor de FOMO-feest-generatie, over jezelf lens zuipen en zoenen met zo veel mogelijk jongens (of meisjes, het is maar net waar je zin in hebt). Heel wat progressiever dan je verwacht, bovendien, en met een stel ontroerend goede songs.

25. The Moonlandingz
De Fat White Family-spinoff klinkt op papier wat chaotisch, maar op zijn beste momenten heeft de band rondom het ongeleide projectiel Lias Saoudi een super goeie punky-krautgroove te pakken. Maar helaas is Sean Lennon nergens te bekennen. 

26. Margo Price
Margo Price had de kleindochter van Dolly Parton kunnen zijn en wil met haar country de wereld veroveren. Dankzij een platendeal bij Jack White’s Third Man Records zou dat nog kunnen lukken, ook.

27. Downtown Boys
De Downtown Boys zijn in werkelijkheid 3/5 vrouw, waaronder een woest punkpredikende frontvrouw en een zeer stoere saxofoniste in stijlvolle cocktailjurk die een hoognodige trap geven tegen het status quo. 

28. Beach Slang
Beach Slang klinkt op plaat als indierock-shoegaze, maar geeft live een high energy-punkshow waarmee ze worden onthaald als helden. En dat terwijl ze al 60 uur dronken zijn.

29. Daniel Romano
Z’n sadmachine heeft ie thuisgelaten en zijn snik verruilde hij voor een grom: de Canadese cowboy Daniel Romano zit in een gemene rock-groove-fase waar wij onze hoed voor afnemen.

30. Tory Lanez
“This is one of the greatest classics of all time”, zegt Tory Lanez over z’n hit Say It. Dat is een beetje overdreven, maar het is echt wel een tune, hoor, een hele coole combi van R&B en rap die noch soft nog keihard is, maar van allebei het beste pakt.

31. Jack Garratt
Van alle elektronische troubadours op SXSW is Jack Garratt bij ons al het meest bekend, en hij blijkt ook op SXSW weer een geoliede machine met de absolute gunfactor. 

32. Lukas Graham
Lukas Graham is een popster in normcore-kleding. Een popsouljongen als Ed Sheeran en een monsterhit die hem zomaar naar Pinkpop en de HMH zou kunnen brengen.

33. The Range
Producer The Range verminkt YouTube-sterretjes voor zijn melodische left-wing hiphopbeats. Dat ziet er fantastisch uit, klinkt als een klok en is superdansbaar.

34. Bombino
Wat een groove, wat een goeie songs en wat een heerlijke gitarist. De woestijnblues van Bombino is heerlijk vrij, zeker wanneer vergezeld met vloeistofdia’s.  

35. Tacocat
Van alle girl-punk-acts op SXSW is Tacocat de allerleukste, met veel okselhaar, een heerlijke fuck-you-attitude en liedjes over Scully van The X-Files, paardenmeisjes en een kat genaamd Frances.

36. Kelela
R&B-zangeres Kelela mag haar hart wel vaker breken, want het levert uitstekende songs op met hypermoderne producties, vol ratelende hi-hats en goedgeplaatste gunshots.

37. Troye Sivan
Bijna vier miljoen abonnees heeft deze twintigjarige Australiër op YouTube, en een heel gelikte maar vernieuwende sound waarmee hij superster kan worden. 

38. Marlon Williams
De Nieuw-Zeelandse songwriter Marlon Williams gebruikt traditionele country zoals Gram Parsons het maakte als startpunt, onverbiddelijk, traditioneel en donker. Van daaruit neemt ie mee in een doolhof aan stijlen. Welk genre ook, het is absoluut vakmanschap.

39. Apache
Een van de hoogtepunten van Burgermania, de jaarlijks terugkerende revu waar meer dan vijftig vuig spelende gitaarbands bij elkaar gepropt staan. Dit was een rock ’n roll show zoals het moet, met wild meezingende gasten op het podium en een spontane drumstel crash als slotakkoord. 

40. Mick Jenkins
Zat rappers waar een voorliefde voor wiet de show kan verpesten, maar bij Mick Jenkins lijkt het gelukkig geen invloed te hebben. Niet in negatieve zin, in ieder geval. Zijn band speelt in indierocktraditie en Jenkins zelf rapt strak en soepel.

41. Jahkoy
Als je in het Drake-tijdperk uit Toronto komt en zingt en rapt, zijn alle ogen op je gericht. Naast Tory Lanez geldt dat ook voor Jahkoy, die de kruisbestuiving met de dance zoekt. Het komt er nog niet helemaal uit, maar het zit er wel in.

42. D∆WN
Geen half werk bij R&B-zangeres D∆WN, die groots uitpakt met twee extreem afgetrainde dansers met net-shirts en housey R&B.

43. Sofi Tukker
Nog een dreamhouse-act met live-show. Tukker’s choreografieën zien er in de middagzon aanvankelijk wat overdreven uit, maar de aanhouder wint. 

44. Pumarosa
Gloomy indiepop, ideaal om voorzichtig mee in te dansen, rondom een rijzige blondine in glitterjurk met handige adidas-sneakers eronder. 

45. DJ Paypal
Het is perfect hardlopen op de gestoorde footwork van DJ Paypal, met hyperactieve kicks, exotische percussie en een saxofoon die manisch toonladders op en af jakkert. Maar laat de Taiwanese schreeuwlelijk Aristophanes voortaan maar thuis.

46. The Kills
Er is weinig over van de band waar we begin vorig decennium verliefd op werden. Wat er overblijft? Een zeer goede rockband, die wel wat smoel mist.

47. Timmy Thomas
De dik veertig jaar oude-sample van Hotline Bling brengt soulzanger Timmy Thomas naar… het kleinste zaaltje van Austin, waar hij een emotionele tirade tegen vuurwapengebruik brengt. 

48. Erykah Badu
Nu-soul-ster Erykah Badu laat véél te lang op zich wachten en gooit haar eigen ruiten in, maar geeft een fenomenaal voorproefje van een supersoepele nachtclubshow. 

49. Guerilla Toss
Tien jaar geleden was Guerilla Toss perfect gevallen in de furieuze punkfunk-revival rond LCD Soundsystem en The Rapture, nu bestaat de band een beetje in een vacuüm. Maar cool, hysterisch en groovy is het zeker. 

50. Desiigner
Slechts één track heeft Desiigner uit, maar die track Panda is wel meteen geleend door Kanye West. Hij speelt hem met maniakale energie en een gast in pandapak, waarvoor het letterlijk geld gaat regenen.

FLOP 5:

1. Crystal Castles 
SXSW hád de comeback van Crystal Castles kunnen betekenen, nadat zangeres Alice Glass vorig jaar met slaande deuren vertrok. Hoe kan zó’n belangrijke show vervolgens stuklopen op technische mankementen? 

2 . DJ Khaled
Snapchat-koning DJ Khaled zien we liever op de loopband, over het water razend met z’n jetski of desnoods in zijn tuin met de leeuwen, maar liever niet meer op het podium. En dat ondanks gastartiesten 2 Chainz, Nas en Wyclef Jean.

3. Yo Gotti
Zijn laatste album stond op 1 in de VS en Down in the DM is een monsterhit op de hiphop-stations. Daarmee stond Yo Gotti uit Memphis al bekend om zijn vierkante flow, onwrikbaar en niet bepaald elegant. Op het podium is het mogelijk nog erger: zijn dj tovert meer gunshots en misthoorns uit zijn apparatuur dan beats, en rapt bovendien meer dan de rapper zelf. Deze man mogen ze best in Amerika houden.

4. Metro Boomin
Ook als je nooit van z’n naam hebt gehoord, ken je zijn muziek ongetwijfeld: Kanye, Drake, Future en Nicki Minaj werkten al met de 22-jarige producer. In zijn dj-set wordt er niets gemixt, maar gewoon de ene na de andere hit. Een zeer saaie performance. 

5. Bleached
Hun pop-punky liedjes zijn hartstikke leuk, maar krijgen live zo’n fletse en vreugdeloze uitvoering dat je er een beetje depressief van kunt worden. De bleke meisjes zien er helaas ook niet uit alsof ze ooit wél goede shows gaan geven.