Het is een wat verwarrend gezicht: van buitenaf is het oude schoolgebouw aan de Groenewoudseweg in een Nijmeegse woonwijk nagenoeg onveranderd sinds het begin juli vorig jaar de deuren sloot. Goed, dagelijks staan er wel weer mensen - ook vandaag - om de graffiti op de muren te verversen, maar het gebouw doet nog bijzonder veel denken aan poppodium Doornroosje, dat hier 44 jaar lang was gevestigd.
The Bigger Picture: De Staat toverde het oude Doornroosje om tot studio
Nijmeegse rockband werkt aan vierde studioalbum in voormalig poptempel/toekomstig creatieve broedplaats
Een dik jaar geleden sloot Nijmeegs poptempel Doornroosje voorgoed haar deuren aan de Groenewoudseweg. Inmiddels heeft rockband De Staat het pand betrokken en omgebouwd tot een creatieve broedplaats én studio, waar ze nu hun vierde studioalbum opnemen. 3voor12 wipte eens langs voor een rondleiding. “Dit is onze speeltuin.”
Wanneer Torre Florim, frontman van De Staat, de sleutel omdraait en de deuren naar de voormalig ‘kleine zaal’ opent, vervliegen die herinneringen direct. Deze ruimte doet in niets meer denken aan de nachten dat het zweet van het plafond droop tijdens Planet Rose of Jungle Galaxy. Aan de muren hangen gitaren, drumvellen, popprijzen en een landkaart, overal staan (plastic!) planten en comfortabele Chesterfield-stoelen. De kleine zaal is inmiddels omgetoverd tot het hoofdkantoor van De Staat, de meest eigenzinnige grote rockband van Nederland. “Eind 2014 trokken we erin”, aldus drummer Tim van Delft. Hij grinnikt: “In november stond ik hier schimmel van de muren te schrobben. Het slotfeest duurde 24 uur, daarna ging de ventilatie uit. Toen we er een paar maanden later binnen kwamen, was het pand redelijk ‘rijp’. Maar goed: na al dat klussen voelt het pand wel meer van óns.”
Verder met de rondleiding: een klein trappetje op liggen kasten vol De Staat-boekhouding en een soldeerhoekje van bassist Jop van Summeren. In de grote zaal repeteert af en toe een band, wordt een vergadering gehouden of hout gezaagd voor podia van de Vierdaagse. In het oude kantoor op de eerste verdieping woont nu Rocco Hueting van De Staat (Torre: “Laten we zo eens kijken of hij al wakker is, het is immers al vijf uur ’s middags.), in de kelder zijn nog eens een flink stel repetitieruimtes. Buiten heeft een zwerver zijn tentje opgezet. Af en toe stookt hij er een vuurtje. Jop: “Hij kan nergens anders heen en ik vind niet dat het onze zaak is hem terecht te wijzen, dus we laten hem het liefst gewoon zijn gang gaan.”
Album nummer vier
De Staat werkt hier as we speak aan het vierde album, een opvolger van de kleurrijke langspeler I_CON en de Vinticious Versions-EP. Inhoudelijk wil de band er nog niet op ingaan, maar er zijn al stuk of zes nummers opgenomen én een paar zelfs al afgemixt, naast nog een flinke handvol opzetjes voor tracks. Torre: “Het is heel luxe én intens om alles van begin tot eind hier te kunnen doen. Hopelijk is het resultaat dat je een heel dúídelijk album krijgt. Voorheen waren we vaak tijdenlang aan het repeteren in een vervelend hok, dan ga je daarna tien dagen de studio in om het op te nemen.” Jop: “Precies: voorheen schetsten we maandenlang om een heel mooi plaatje te maken, en vervolgens heb je één week om met hele dure verf en prijzige kwast dat plaatje opnieuw tekenen. Nu kunnen we gelijk het eindproduct maken in de ‘ontwikkelfase’.”
Een creatieve broedplaats in wording
Uiteindelijk moet het ‘oude’ Doornroosje meer dan een studio van De Staat worden. Het liefst zien ze dit veranderen in een creatieve broedplaats à la bijvoorbeeld ook Kytopia, het bolwerk van Kyteman dat nu huisvest in het voormalige Tivoli Oudegracht. Die ambitie sprak Florim dik een jaar geleden al uit, maar het lijkt er nu echt van te komen. “We willen hier permanent zitten, mijn hoop is dat hier over vijf jaar allemaal artiesten, producers en muzikanten kunnen zitten werken. Het genre? Dat maakt niet uit. Bands moeten vaak van hot naar her verhuizen omdat de meeste ruimtes waar je terecht kan, verlaten plekken zijn waar mensen geen last van je hebben. Wij zijn heel vaak van anti-kraak-pand naar anti-kraak-pand verhuist, nu is het de tijd om ergens te kunnen blijven.”
Ook nu zit De Staat met een anti-kraak-constructie in Doornroosje, maar dan om te onderzoeken of stichting SLAK - dat leegstaande ruimtes in regio Arnhem-Nijmegen beheert en verhuurt aan kunstenaars - het pand kan aankopen of voor langere termijn huren. Allerlei mensen in de muzikale sector werken samen met De Staat aan dat plan. Waar het nu nog op hangt? Torre: “Het is nu een financiële zaak: het dak lekt, de kozijnen moeten vernieuwd worden. Het is een oud, gaar pand, maar de gemeente staat er positief tegenover. We gaan het zien!”