De Staat wil "Staatopia" stichten in oude Doornroosje

Torre Florim solliciteert naar sleutel van gesloten poppodium voor oefenruimtes en studio

Timo Pisart ,

Eergisteren sloot Nijmeegs poptempel Doornroosje voorgoed haar deuren aan de Groenewoudseweg, en wat vertelden Torre Florim (De Staat) en programmeur Robert Meijerink gisteren in 3voor12 Radio? Rockband De Staat hoopt van het pand een creatieve broedplaats met oefenruimtes en studio te maken, in navolging van Kytopia. "We zijn er serieus over in gesprek, maar het is nog onduidelijk of het überhaupt mogelijk is."

Het oude pand van Doornroosje aan de Groenewoudseweg sloot afgelopen zondagnacht, na op de dag af 44 jaar, voorgoed voor het publiek. In september opent het poppodium in een gloednieuw pand tegenover het centraal station van Nijmegen, en ondertussen wordt onderzocht welke bestemming het oude schoolgebouw krijgt. "Er zijn diverse ideeën die op het bord liggen van de gemeente Nijmegen", zo vertelde programmeur Robert Meijerink gisteravond in 3voor12 Radio op 3FM. Ook Torre Florim van De Staat heeft een plan ingediend. Een soort Staatopia? Florim: "Als Doornroosje leegkomt, kunnen wij er dan geen oefenruimtes creëren? En mijn studio? Er zijn heel veel Nijmeegse bands die we graag bij elkaar zouden zetten, omdat het inspirerend is en goed zou kunnen werken. We zijn er serieus over in gesprek, het ligt in de week bij de decisionmakers, maar er is nog niets rond. Het lijkt mij in ieder geval heel erg tof."

Florim kent het pand als geen andere Nijmeegse muzikant: hij ging er als 15-jarige jongen voor het eerst dansen op de Jungle Galaxy drum 'n bass-feestjes, speelde er zeven of acht keer. De eerste keer was met Puta, de voorganger van De Staat, in de Schoolband a Go Go-wedstrijd. Ze wonnen nota bene van Go Back To The Zoo, aldus Florim.

De Staat naar Doornroosje zou een logische spiegeling zijn van de situatie met het Utrechtse Kytopia, de creatieve broedplaats van Kyteman die afgelopen week de sleutel kreeg van het onlangs gesloten poppodium Tivoli Oudegracht. Daar worden onder andere de studio's van Kyteman zelf, DJ DNA, Simon Akkermans en Arts the Beatdoctor gevestigd, naast legio aan andere Utrechtse muzikanten. Of De Staat inderdaad kan verhuizen naar het oude Doornroosje is nog onduidelijk. De gemeente wil er ook kunstenaars vestigen, en het pand is intern nogal gehorig. Meijerink: "Een definitieve beslissing zal een dezer maanden worden gemaakt."