“Het publiek reageert euforisch op die plaat”, aldus Nuno dos Santos, resident van TrouwAmsterdam en oprichter van label Something Happening Somewhere. Hij draaide het nummer veelvuldig: “Iedereen krijgt een glimlach van de plaat. Vooral die tekst blijft er als een soort hypnotiserend refrein onder hangen, dat maakt het zo spannend. Daaroverheen worden lagen strings en synths gegooid, die in drie stukken zijn te verdelen. Er zit een opbouw in, waarmee je er langzaam in wordt gezogen. Dan wordt hij grootser en grootser. Het is een hele goede uitzwaaitrack, episch en heel klein tegelijk. Maar eerlijk: wanneer je hem ook draait, hij werkt altijd.”
Wondelijke ervaringen van spelen voor massa's
Caribou is het alterego van de Canadese muzikant Dan Snaith. Na jarenlang in de marge krautrock en psychedelische folkplaten te maken, brak hij in 2010 plotsklaps met het album Swim door naar een breed publiek. Odessa en Sun werden bescheiden bloghits en de band tourde zich een slag in de rondte. Ook Thom Yorke en Radiohead verklaarden zich fan en namen Caribou als voorprogramma mee op wereldtour. “Plotsklaps stonden we voor grote menigten die grootse collectieve momenten deelden, met hun armen in de lucht”, vertelt Snaith. “Toen ik thuiskwam van het touren, ging ik met die wonderlijke ervaringen in het achterhoofd nieuwe muziek schrijven.”
The Bigger Picture: Can’t Do Without You is dé festivalhit van 2014
Nuno dos Santos, Roosmarijn en Caribou zelf over de onwaarschijnlijke groeibriljant
Dit weekend op Amsterdam Dance Event werd ons vermoeden bevestigd: Can’t Do Without You van Caribou is dé festivalhit van het jaar. Het kreeg prominente plekken in de sets van o.a. Four Tet en DJ Koze. Eerder dit seizoen vormde het langzame groeibriljantje al de climaxen van sets door o.a. Mano Le Tough, Tale of Us, Job Jobse, Nuno Dos Santos en Daphni (het dj-alterego van Caribou) zelf. En telkens knijpen meisjes elkaar in de handen, vallen jongens elkaar gebroederlijk in de armen en vouwen we allemaal onze vingers tot hartjes uit euforie. Maar schreef Dan Snaith alias Caribou het nummer ook als festivalhit? Waarom werkt het niet op de radio? En wat maakt Can’t Do Without You toch zo’n bijzonder melancholisch nummer? 3voor12 Radio zoekt het uit in The Bigger Picture. “Hij werkt altijd.”
Zo ontstond het jongste album Our Love, dat eerder deze maand het levenslicht zag, met lead single Can’t Do Without You. “De minuut dat ik de synthesizer-loop had gemaakt en de vocals had opgenomen, zag ik al voor me hoe we het op grote festivals zouden spelen als band, in de zomer, wanneer de zon langzaam achter de horizon zakt. Ik stelde het me niet zozeer in de dj-sets van anderen voor, er zit geen stampende kick of bassdrum in, maar de atmosfeer klopt.” Het nummer is euforisch, en tegelijk weerklinkt er een melancholische hunkering in door. Misschien dat het daarom zo goed werkt, denkt Snaith. “Alle muziek die ik mooi vind, heeft een mix van nostalgie en verheffing. Die crescendo en het sentiment van de tekst geven het mee.” De albumversie is vrij kort “en eindigt precies waar je verwacht dat het aftrapt”, in de clubs worden vooral de ‘extended version’ en de remix door Mano le Tough & Tale Of Us gedraaid. “Die laten het nog meer ademen, het wordt nóg ruimtelijker. Hij werkt heel goed aan het einde van de set.”
Nooit een radiohit geworden
Helaas is Can’t Do Without You in Nederland nooit een bona fide radiohit geworden. Het heeft geen echte refreintjes, geen keiharde drop en geen ander muzikaal effectbejag. “Misschien is het nooit een radiohit geworden omdat je het nummer echt sámen moet luisteren”, denkt Snaith. “Het is gebaseerd op de liefde voor en connectie met anderen. Als je in je eentje thuis of in de auto radio luistert, dat voelt gewoon onlogisch.”
Wie is die 'you'?
Avond aan avond speelt Snaith het nummer, en toch blijven de reacties hem ontroeren. Maar waar gaat het nummer voor hemzelf over? “Het is een microcosmos van alle liefde die ik op het album heb gebundeld. Sowieso slaat ‘you’ op mijn publiek dat het nummer telkens leven blijft inblazen. Ook gaat het over mijn kleine dochtertje en haar afhankelijkheid naar mij toe. Het gaat over mijn vrouw, over de vrienden waar ik niet zonder kan. Het is een heel universeel gevoel dat ik probeer te bezingen.” Waarschijnlijk dat het dáárom zo’n breedgedragen festivalhit is: iedere jongen, ieder meisje en elke bezoeker van een festival heeft wel iemand die hij of zij niet kan missen, zonder wie we het niet kunnen. Vorm een hartje met je handen voor Can’t Do Without You, dé festivalhit van 2014.