5 vragen bij 10 jaar 3voor12 Den Haag 5 vragen bij 10 jaar 3voor12 Den Haag

Eerste 3voor12 Lokaalsite bestaat 10 jaar!

, Ingmar Griffioen

5 vragen bij 10 jaar 3voor12 Den Haag

Eerste 3voor12 Lokaalsite bestaat 10 jaar!

Ingmar Griffioen ,

Het is feest in Den Haag, waar de lokale 3voor12 tak deze maand precies 10 jaar in de lucht is. In oktober 2003 kreeg een nieuw 3voor12 initiatief, 3voor12 Lokaal, gestalte middels een ferm startschot in de Hofstad. De pilot van een landelijk vertakt netwerk van lokale/regionale 3voor12-vestigingen leidde (i.s.m. Haags Pop Centrum en Paard van Troje) tot 3voor12 Den Haag. Er zijn nu veertien 3voor12 Lokaalsites in de lucht en de eerste lokale site is nog altijd de meest productieve en best gelezen van het stel. Vrijdag vieren ze dat met een jubileumfeest in PIP met liefst 27 acts op vier podia! Maar wat heeft een decennium 3voor12 Den Haag nu eigenlijk opgeleverd? En hoe hangt de vlag er nu bij?

10 jaar 3voor12 Den Haag vrijdag 18 oktober vanaf 20.00 uur in Pip

Meer informatie in het artikel hieronder en inluisteren doe je via de Luisterpaalplaat ernaast!

Op zoek naar hart, ziel, historie en profetieën van 3voor12 Den Haag aan de hand van vijf kernvragen aan de redactie:

Wat is er nu aan de hand?
- Peisam Tsang (kernredacteur, fotoredactie): "Door het bezuinigen op cultuur, zijn er hele mooie initiatieven weggevallen, maar dat heeft ook weer plaats gemaakt voor samenwerkingen, dan wel nieuwe initiatieven. Een van de spijtige initiatieven is dan toch het doorzetten van het Spuiforum en het valt nog duurder uit ook. Dit kan men ook op een andere manier in de cultuur steken. Ik vind het wel goed dat er nog zoiets blijft bestaan als THME (The Hague Music Export). Haagse bands krijgen de kans om buiten de stad te treden en ook internationaal een voet aan de grond te zetten."
- Lilianne Laan (tekstredactie, eindredactie): "Behalve dat Den Haag ongeveer overal opgebroken dan wel verbouwd wordt, timmeren er gelukkig veel interessante nieuwe bands aan de weg, waardoor we bij 3voor12DH nooit om werk verlegen zitten. En de Pier is dicht, misschien moesten we daar maar de nieuwe 3voor12DH Headquarter van maken annex rocktempel en lukt het dan om de Stones nog een keer naar Scheveningen te halen."
- Lennard Torbijn (eindredactie): "Spuiforum is een mooi antwoord, omdat het nogal wat teweegbrengt in de Haagse muziekscene. Juist in tijden van bezuinigingen etc. De Bazart is natuurlijk gesloten. En wat ik zelf nogal kenmerkend vind voor de Haagse muziekscene is het hele kroegencircuit waar elk bandje zo nu en dan wel eens op de lijst staat: van de kleine kroegjes als de Oude Mol, het Hoekpandje, De Vinger tot het Paard-cafe of de Supermarkt. Elk Haags bandje gaat deze kroegen nog wel eens af en zo zie je steeds bekende gezichten. Dat heeft iets ontzettend knus."
- Vera de Jonckheere (tekstredactie): "Dit kenmerkt de algehele sfeer in Den Haag: de kwestie van de Russische diplomaat Borodin en de wijze waarop burgemeester Van Aartsen zich vierkant opstelde áchter de Haagse politieagenten die - tegen alle regels van diplomatieke immuniteit en/of onschendbaarheid in - de zatte Borodin in de kraag vatten toen hij zijn kinderen mishandelde. Mooi ook dat minister Timmermans weliswaar formeel zijn excuses aanbood, maar in dezelfde ademtocht zijn begrip uitsprak voor de Haagse handelwijze. De agenten zijn tegen de wensen van Poetin in niet bestraft. Tekenend voor het Haagse karakter: Eigenzinnig, met een door rechtvaardigheid gedreven verantwoordelijkheidsgevoel, en wars van iedere apparatsjik-flauwekul. Daardoor biedt Den Haag ook een voortreffelijke voedingsbodem voor bijzonder en eigenzinnig talent, dat zich buiten de mainstream wil en kan ontwikkelen." (Vera de Jonckheere)

Wat is het hoogtepunt uit 10 jaar 3voor12 Den Haag?
- "De Eindejaarssessies zijn bijzonder door de samenwerking met de bands, de festivalverslaggeving door de samenwerking tussen schrijvers, fotografen, videoteam en eindredactie en 'Selecteert' waar nieuwe Haagse groeibriljanten in de schijnwerpers komen te staan." (Lilianne Laan)
- Niels van den Bergh (videoredactie): "Opzetten videoteam en videoverslagen eindejaarssessies 2012."
- "Er valt niet één hoogtepunt te noemen, want er is sprake van een lange vloeiende lijn die zich in ijlings tempo van het ene naar het andere hoogtepunt omhoog beweegt. Met als resultaat: een veel geciteerde, vaak aangeroepen 3voor12 Den Haag, waarbij iedereen zich betrokken voelt. Een stevig in de samenleving gevestigde Haagse bron van informatie, signalering, stimulering en vooral: plezier!" (Vera de Jonckheere)
- "Na een verschrikkelijke gebeurtenis, heb ik enorm veel hulp gehad (o.a. Henk Koorn van Hallo Venray en Louis Behre van Crossing Border) uit de Haagse popscene. Dit is iets wat ik nooit zal vergeten."
Daarnaast vind ik het geweldig dat ik al twee jaar achter elkaar mee mag naar Sziget om fotoverslag te doen van Jam de la Crème. Je ontmoet veel nieuwe, mooie, warme mensen, het geeft een gevoel dat ik niet uit kan drukken in woorden." (Peisam Tsang)

Wat zou iedereen over Den Haag moeten weten?
- "De meesten hebben een grote bek en een klein hartje. Laat je niet afschrikken door die grote bek en het Haagse accent. Mensen staan hier open voor allerlei collaboraties, ook muzikaal gezien. En dat is mooi." (Peisam Tsang)
- "Als voormalig Amsterdammer zie ik het verschil: Haags publiek uit zijn waardering niet door uitbundig te dansen, maar door in bewondering met de armen over elkaar naar het podium te staren. Dit kan door artiesten van buiten de stad nog wel eens verkeerd geïnterpreteerd worden. Tip voor hen: als mensen meeknikken, gaat het goed, en let op het applaus." (Lilianne Laan)
- "Dat de OPCW in Den Haag de Nobelprijs voor vrede heeft gekregen." (Niels van den Bergh)
- "Dat de mensen uit Oh Oh Cherso niet representatief zijn voor Den Haag. En ook niet voor Hagenezen. Duindorp heeft een eigen cultuurtje." (Lennard Torbijn)
- "De Haagse eigenzinnigheid en nuchterheid zijn pijlers van jewelste voor een sterke culturele sector. Waar Amsterdam het graag breed laat hangen en geneigd is zichzelf over-the-top op de borst te kloppen, vaart Den Haag er wel bij dat niemand hier ooit de gebraden haan zal uithangen. Van kapsones houden we hier niet, van een beetje valsige-maar-o-zo-leuke humor wel. Bescheidenheid en elkaar in die zin bewaken, tekent ook de vele open, oprechte en prettige gesprekken die (3voor12-) journalisten al vele jaren met Haagse musici en bands mogen hebben." (Vera de Jonckheere)

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
"Zuiderpark tijdens Parkpop" (Niels van den Bergh)
"Mijn favoriete plekken zijn het F.A.S.T. surfdorp waar in de zomer elk weekend iets te beleven is met een heel leuk buitenpodium, Het Paard tijdens State-X omdat er dan om iedere hoek een nieuwe surrealistische ervaring schuilt (een stofzuigend paard bijvoorbeeld of een groepje Japanners die aerobics doen), de SuperMarkt tijdens en na een goed optreden en de rookruimte van de Pijpela als je echt nog niet naar huis wil. En op maandagochtend op weg naar je werk even luisteren bij Chuck Deely, die bij het Centraal Station als een Don Quichotte 'Heart of Gold' van Neil Young tegen de chagrijnige stroom forenzen in zingt." (Lilianne Laan)
"Mijn favoriete plek is thuis en op het strand. Lekker rustig om bij te komen als je oren teveel aan muziek zijn blootgesteld, door bijvoorbeeld uit te slapen of met een groep vrienden op het strand te zitten." (Peisam Tsang)
"Iedere kroeg waar een heerlijke partij muziek wordt gemaakt. Vooral ook tijdens jamsessies waar toevallig passerende muzikanten het podium op glippen om met soms niet eerder ontmoete vakzusters en -broeders te spelen. Denk aan Pier 32, waar al vele jaren de meest toegewijde beroeps- en hobby-muzikanten elkaar tijdens de zomer treffen. Denk ook aan De Fuut waar ik afgelopen zomer Robert Jan Stips bijna twee uur op een ongekend hoog niveau piano hoorde spelen en prachtige verhalen hoorde vertellen uit de rijk gevulde Haagse pophistorie. Met op de achtergrond het donderende internationale Scheveningse vuurwerkspektakel. Gaaf!" (Vera de Jonckheere)

Wat is de heetste Haagse act van dit moment?
"Heetste acts uit Den Haag en omgeving: Kern Koppen, Smutfish (komt met nieuw album dat uitgebracht gaat worden door Excelsior), Birth of Joy, Gartmalen en ik kan niet wachten om te luisteren naar de samenwerking van Pat Smith (Splendid) met Filosofische Stilte of de samenwerking tussen Guus van der Steen van Kern Koppen met Qeaux Qeaux Joans." (Peisam Tsang)
"Ik ben benieuwd naar het nieuwe werk waar Woot mee bezig is en was erg onder de indruk van Doghouse toen ik ze zag optreden. Space/Krautrockers Monomyth hebben net een bijzonder debuutalbum uitgebracht wat internationale waardering oogst. Gaat dat zien als ze in de buurt zijn." (Lilianne Laan)
"Zonder twijfel Soul Sister Dance Revolution" (Niels van den Bergh)

En verder zie je de heetste Haagse acts natuurlijk vrijdag bij de viering van 10 jaar 3voor12 Den Haag:
Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot. Meer info hieronder.

Allemaal gefeliciteerd!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12