Tourverslag The Great Escape (deel 2)

Soul Sister Dance Revolution, Torus, Bombay Show Pig en FilosofischeStilte in Brighton

Soul Sister Dance Revolution, FilosofischeStilte en Faye Soeters ,

Van 16 tot en met 18 mei vond in het Engelse Brighton het showcase festival The Great Escape plaats. Fatboy Slim, The Levellers, Blood Red Shoes, Passenger, Right Said Fred, Gary Moore en The Kooks zijn zomaar wat namen die uit deze Zuid-Engelse badplaats komen. Bombay Show Pig, Soul Sister Dance Revolution, Torus en FilosofischeStilte vertegenwoordigden hier Music City The Hague, waar natuurlijk ook een uitgebreid tourverslag werd bijgehouden. In deel twee komen de heenreis van Torus en FilosofischeStilte en de Music City The Hague showcase aan bod. En hoe staat het met de bus van Soul Sister Dance Revolution?

Voor Faye Soeters (Haags Pop Centrum) gaat de wekker op donderdag 16 mei al om 05.15 uur. “Om half 7 staan Joeri (Torus) en Luuk (FilosofischeStilte) op me te wachten op Den Haag Centraal Station. Onze vlucht gaat om 08.55 uur en die mogen we natuurlijk niet missen. Eerst even de jongens bellen om te checken of ze wel wakker zijn en ja, dat zijn ze! De reis vanaf Den Haag naar Brighton verloopt zonder kleerscheuren: geen vertraging, geen problemen, alles sluit netjes aan en gaat gesmeerd. Gelukkig, want om 11.00 uur worden we al bij het Queens Hotel verwacht voor opbouw en soundcheck.

Eenmaal aangekomen bij de venue ontmoeten we Soul Sister Dance Revolution. De sfeer zit er al goed in: iedereen heeft er zin in en het lekkere weer en mooie zeezicht van Brighton maakt voor iedereen een hoop goed. Iets later arriveert ook Bombay Show Pig: de travelparty is compleet en we zijn klaar om The Great Escape te laten zien wat onze mooie Music City The Hague allemaal te bieden heeft. Voordat ik 't weet begint de showcase en staat Soul Sister Dance Revolution te knallen op het podium. De zaal is in de kelder, wat mooi uitkomt want buiten schijnt de zon: lekker maar niet echt bevorderlijk voor de benodigde rock 'n' roll sfeer.

Ondertussen sta ik boven aan de trap,  gasten en delegates te verwelkomen met een mooie USB-stick van Music City The Hague waarop liedjes en info van alle optredende bands en producers te vinden zijn. Wat maak je mensen toch blij met gratis muziek! Er komen heel veel delegates kijken, wat natuurlijke een goede zaak is. Wat wij hier willen bereiken is internationale mogelijkheden voor Haagse muziek! SSDR wordt opgevolgd door Filosofische Stilte en Bombay Show Pig sluit af. Gedurende de hele showcase is het lekker vol binnen en al het publiek dat de zaal verlaat is zeer te spreken over alles wat zo zojuist hebben gehoord.”

Luuk over zijn optreden op de showcase: “Na Soul Sister Dance Revolution ik aan de beurt. De zaal is een stuk leger dan bij Soul Sister Dance Revolution, maar toch zijn er mensen die wel heel erg nieuwsgierig zijn. Aan het einde van de show komt er een jongen naar me toe uit Finland en vraagt aan mij of ik het leuk vindt om misschien een keer in Finland op te treden. We hebben gegevens uitgewisseld, dus het zou wel leuk zijn als dat door gaat.”

Faye: “Na de showcase pakken we even een momentje om met z'n allen bij elkaar te komen. Niet alleen Music City The Hague is in Brighton aanwezig (vertegenwoordigd door Arwin Touw en Leon te Pas van AT Events en mijzelf en Gideon Rozendaal namens The Hague Music Export), ook zijn Ernst van den Berg en Roland de Bes hier namens Den Haag Citymarketing, Michel Behre namens Crossing Border en Majel Blonden, Henk Koolen en Jeroen van de Wiel namens het Paard van Troje. Even gezellig met z'n allen wat drinken op het strand en een mooie gelegenheid voor een groepsfoto voor die Pier van Brighton. Later die avond staat Bombay Show Pig nog een keer op hetzelfde podium. De zaal is nu nóg voller dan vanmiddag en iedereen is goed onder de indruk. Ondanks wat technische problemen weet het duo goed te overtuigen en Linda overwint met haar charmes natuurlijk weer de hele zaal. Het blijft een ijzersterk duo die elke keer weer een geweldig live optreden weet te geven, ongeacht de omstandigheden.

Bij Soul Sister Dance Revolution gaat ondertussen de ANWB-soap door. “Het busje staat nog steeds naast het hotel en geen wegenwacht te bekennen. Na zelf weer twaalf keer gebeld te hebben, lijken ze te begrijpen dat er iemand gestuurd moet worden. Alles op z’n tijd… Als de Engelse wegenwacht dan eindelijk is gearriveerd, ziet hij meteen dat het foute bingo is. Een reparatie van twee weken en de kosten zijn ongeveer evenveel als de waarde van het busje. Maar gelukkig heb ik recht op vervangend vervoer bij mijn ANWB “Europa service”. Dus we gaan maar weer eens bellen aangezien de ANWB zelf geen contact opneemt:
 
Ik: (paar keer doorverbonden, alles weer een paar keer uitgelegd)… ”Dus we staan hier nu met zes mensen en een backline. Reparatie gaat heel lang duren, dus hoe gaan we dat vervangend vervoer regelen?”
ANWB: “Nou meneer, u heeft gister ingestemd dat het vervangend vervoer vervalt, omdat we u al naar Brighton hebben gesleept.”
Ik: “Mevrouw, jullie hebben ons gister uren lang langs de snelweg laten staan. Uiteindelijk hebben jullie ons weggesleept en geen monteur laten komen. Ik moest zelf overal achteraan bellen. Vervolgens zou er vandaag iemand naar de auto moeten komen kijken en een inschatting maken wat er aan de hand is en of dit binnen 48 uur gemaakt kan worden. Ook daar moest ik vandaag zelf heel de dag achteraan bellen. Diegene is er nu en zegt dat het twee weken gaat duren, dus dan heb ik toch recht op vervangend vervoer? En ik heb al helemaal niet ingestemd met het feit dat ik geen recht op vervangend vervoer heb. Je denkt toch niet dat ik dom ben”?
ANWB: “Ja daar heeft u wel mee ingestemd… Anders gaan we de gesprekken wel terugluisteren en dan bellen we u wel weer terug.”
 
Ja, bij de ANWB doen ze er echt alles aan om je te helpen, te gek! Ik kan dan ook iedereen de Europa Service van de ANWB aanbevelen, je hebt de tijd van je leven. De bus wordt ondertussen weggesleept naar een depot voor kapotte auto’s… Nu is de stemming behoorlijk down. Busje total loss en geen zekerheid over hoe we met de backline terug moeten komen., maar gelukkig is daar een borrel op het strand met de hele Haagse club waar Ernst van den Berg (Citymarketing Den Haag) een memorabele speech houdt en ons een hele belangrijke les leert. “De drie belangrijkste dingen voor zo’n trip als deze: Geniet! Geniet! Geniet!” Kijk, daar kunnen we iets mee. Het is heerlijk weer dus blijven we lekker op het strand zitten met een drankje erbij. 
 
Ondertussen krijgen we zowaar een belletje terug van de ANWB: “Ja we hebben de gesprekken teruggeluisterd en er is inderdaad wat onduidelijkheid”. Wow, het ziet er naar uit dat we gewoon vervangend vervoer gaan krijgen… ‘s Avonds eten we alsnog bij het Jamie Oliver restaurant en hebben we tijd om in Brighton rond te lopen. Een onwijs leuke stad; aardige mensen, leuke sfeer en veel toffe winkeltjes. Daarna met de hele club bandjes kijken. De tenten waar optredens zijn, zijn verdeeld over heel de stad. Dus je loopt heel de avond van het ene optreden naar de andere, heel gezellig en vermoeiend. ‘s Nachts komen we weer voldaan aan in het hotel. Een paar kamers verder hoor ik een blokfluit, een doffe klap, wat gestommel en dan is het stil.