3voor12 Den Haag viert 10-jarig jubileum in PIP

Vrijdag 18 oktober van 20.00 tot 04.00 uur

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Dé Haagse muzieksite 3voor12 Den Haag is jarig. En dat wordt gevierd. Op vrijdag 18 oktober viert de allereerste lokale aftakking van VPRO’s 3voor12 haar 10-jarig bestaan met een niet te missen jubileumfeest in PIP. Met 27 acts op 4 podia wordt er flink uitgepakt. Het jubileumfeest is tevens onderdeel van de Haagse Pop Week, dat van 18 tot en met 26 oktober plaats vindt. 10 jaar 3voor12 Den Haag vormt zodoende de spectaculaire opening van het negendaagse evenement. Vandaag is het volledige programma bekend gemaakt.

In oktober 2003 werd het startschot gegeven voor 3voor12 Den Haag, een initiatief van het Haags Pop Centrum, Paard van Troje en VPRO’s 3voor12. Den Haag had daarmee de pilot van een landelijk vertakt netwerk van lokale 3voor12-vestigingen. In de loop der jaren zijn er steeds meer lokale afdelingen bijgekomen. Inmiddels zijn er veertien lokale 3voor12-afdelingen. Het programma van het jubileumfeest bestaat uit acts die de afgelopen jaren een prominente rol hebben gespeeld op de website van 3voor12 Den Haag.

Helaas gaat het optreden van Kern Koppen op het jubileumfeest door ziekte niet door. Gelukkig hebben we nog wel een hele toffe vervanger kunnen regelen; de Haags/Rotterdamse reggaeband Offshore. De zeskoppige formatie was eerder al te zien op Caribbean Sea Jazz, Zwarte Cross en in de Melkweg. Ook presenteerde de band onlangs haar derde album in de SuperMarkt met daarop ook de zomerse single ‘Ik wil jou’. Zanger Vince Tonk doet momenteel mee aan The Voice of Holland.

Toen in 2003 het startschot voor 3voor12 Den Haag werd gegeven, werd die avond muzikaal omlijst door Can_of_be. Deze band rondom Julie Scott bestaat niet meer, maar op het jubileum is ze wel de bewonderen met haar nieuwe band Knotwilg. Lieve liedjes met een soms gruwelijke boodschap, verpakt in kleine composities. Het duo Rät N FrikK maakt een opzwepende mix van electrohouse, breakbeat, rave en moombahton. Dat wordt beuken! En in PIP krijgen we bovendien gloednieuw materiaal te horen, met gastvocalisten! Rapper Jimmy G zorgt voor een lekker portie hiphop. Sinds 2005 is Jimmy G solo, wat al verschillende albums, EP’s en mixtapes heeft opgeleverd. De hardrockgrootheden van Vanderbuyst zijn ook present op het jubileumfeest, maar wel op een manier waarop je ze niet vaak ziet. Het drietal zal namelijk een akoestische set doen. En ook dan staan deze heren hun mannetje.

Ook Zilveren Harp-winnaar Dyzack is van de partij. Momenteel werkt de singer-songwriter aan zijn zesde album ‘Utterjoy’ waarvan hij ongetwijfeld wat materiaal ten gehore gaat brengen. Ook bezig aan een nieuw album is de band Templo Diez rondom liedjessmid  Pascal Hallibert. Het vijfde album staat gepland voor 2014. De band tourde door Amerika, Canada, Frankrijk, Spanje en Engeland en stond op festivals als SXSW, Crossing Border, CMJ en Motel Mozaique. Met (oud-)leden van Spider Rico, Incense, Feverdream, The Solo Men Only en Fine China Superbone heeft Organisms een behoorlijke staat van dienst. Rauw en energiek zijn de trefwoorden die nog het best passen bij het viertal. 3voor12 Den Haag Selecteert act Mama Franko weet hoe je een feestje moet bouwen. Met invloeden uit de afrobeat, reggae, ska en balkanmuziek brengt de achtkoppige formatie elk publiek in beweging. Net zo zomers klinkt Dagga Dagga. Het dj-duo mixt moombahton, tropical house, dancehall, cumbia, kuduro, dubstep en electro met het grootste gemak door elkaar.

De Haagse hiphopformatie Kern Koppen gaat momenteel harder dan ooit. Met singles ‘Ruimte weer’ en ‘Vliegen zonder vleugels’ weet kersvers 3FM Serious Talent steeds beter door te dringen tot het grote publiek. Gezien het debuutoptreden van de band plaats vond op de tweede editie van Club 3voor12 Den Haag, mag Kern Koppen zeker niet ontbreken op het jubileum. Voor poprockband Neighbour Neighbour wordt het jubileumfeest extra bijzonder. Het viertal presenteert dan namelijk de nieuwe EP. Dubstep-duo Charly & Gallus, met ‘mister Antilounge’ Martijn Verlinden, stond al op Lowlands, Sziget, Noorderslag en bijna alle grote podia van Nederland. In 2008 werd bovendien de Grote Prijs van Zuid-Holland gewonnen.
 

In oktober 2011 ging 3voor12 Den Haag Selecteert van start, waarbij de redactie elke maand een act uitkiest die extra in de spotlight wordt gezet. Uiteraard is een aantal van deze acts ook te zien op het jubileum, waaronder ook de allereerste acts die werden geselecteerd; de Haags/Leidse indiepopband Atlantic Attraction en de Haagse dj/producer Tech Chic Design. Beklemmende soundscapes afgewisseld met intense beats kun je verwachten bij het duo Loyu. Het internationale Haagse indierock gezelschap NiCad bracht onlangs het derde album ‘For The Good’ uit. De electropop van Cult of the Secret Samurai en de mooie akoestische liedjes van Jana maken de lijst met optredende 3voor12 Den Haag Selecteert acts compleet.

28 augustus: De eerste namen voor het jubileumfeest zijn vandaag bekend gemaakt. De psychedelische rockband Pop Up Animal Kids is terug van weggeweest. Met een nieuwe bezetting en nieuwe sound laat de band tijdens het jubileumfeest voor het eerst het nieuwe materiaal live horen. Singer-songwriter Ed Struijlaart maakt feelgood pop en gooide hoge ogen met nummers als ‘Anything’ en ‘Face down’. Met zijn versie van Coldplay’s ‘Viva la vida’ scoorde hij eerder dit jaar, samen met het koor Dario Fo, nog een hit. Even alles los gooien kan met Supra Naturals. De live drum ’n bass van deze heren laat zelfs de grootste chagrijn bewegen. Ook de mannen van Woot, eerder nog winnaars van de Grote Prijs van Nederland, zijn van de partij. Onlangs presenteerde de band de nieuwe videoclip ‘Son of a’.

Rapper Vinny mocht al eerder het podium van Parkpop betreden na het winnen van de Road To Parkpop. Dat belooft een fijne dosis hiphop. Funk, rock en hiphop komen tezamen bij F. De Haagse band scoorde dit jaar hits met ‘Geen fuck om jou’ en ‘Foto’s van jou en mij (Flits)’. De punkrockers van Cooper draaien al meer dan 20 jaar mee. Onlangs verscheen het nieuwe album van de band. De jonge Haagse producer Luuk Graham, beter bekend als FilosofischeStilte, doet het momenteel goed in binnen- en buitenland met zijn EP ‘Home Grown’. Verwacht een mix van UK garage, UK bass en hiphop. Tot slot maken we bekend dat ook het Kinderen van Den Haag dj-team act de présence zal geven. Het viertal is verantwoordelijk voor legendarische feestjes als The Grind, Put Your 90s On en Daghap in Club Seven. Dat wordt dus feest in PIP!

Haagse Pop Week
De Haagse Pop Week wordt dit jaar voor de 13e keer georganiseerd en zal traditiegetrouw in de herfstvakantie plaatsvinden, van vrijdag 18 t/m zaterdag 26 oktober. Negen dagen lang wordt Den Haag in het teken gezet van Haagse muziek uit alle hoeken. Van een intiem akoestisch optreden in een kleine kroeg tot bijzondere optredens op onverwachtse plekken. Het festival opent met de jubileumavond van 3voor12 Den Haag en er komt uiteraard ook weer een finale avond, waar onder andere ook de Haagse Pop Prijzen worden uitgereikt.
 
10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!