Tourverslag Jam de la Crème op Sziget 2013 (deel 4)

De laatste sessie en Splendid in de Party Arena

Remco van der Ham | Foto’s: Peisam Tsang ,

De laatste dag op Sziget begint met een kleine verrassing. Bassist Lucas Dols, eerder vetrokken wegens een optreden in België, is speciaal voor de laatste sessie teruggekomen. Zo blijkt maar weer dat alle meewerkende muzikanten zo min mogelijk willen missen. Deze zondag 11 augustus staat niet alleen in het teken van de laatste sessie van Jam de la Crème, ook de Haagse reggaeband Splendid treedt vandaag op in de Party Arena.

Splendid opent vandaag in de Party Arena, een van de grootste tenten van Sziget, om 16.00 uur. De band knijpt hem nog even als de tent 5 minuten voor de show nog volledig leeg staat, maar dan blijkt dat de hekken nog gesloten zijn. Na opening stroomt het gelukkig al snel vol en weet Splendid de hele tent vol te trekken. Er wordt veel werk van een nieuwe album gespeeld, waarbij vooral ‘Fast lane (On top of the world)’, ‘Alright now’ en ‘Control’ het goed doen bij het publiek. Ook het oudere werk, zoals ‘Rise up’, heeft nog niet aan kracht ingeboet. Met vijf albums op zak kan de band dan ook een ijzersterke set opbouwen. Zwakke nummers zitten er eigenlijk niet meer tussen en de vele optredens hebben Splendid geen windeieren gelegd. De muzikanten spelen strak en Patrick Schmitz weet als energieke frontman het publiek met weinig moeite mee te krijgen. Zelfs op dit voor veel Sziget-gangers vroege tijdstip. Het live debuut van Splendid in Hongarije is een succes.

Twee en een half uur later is het tijd voor de laatste sessie van Jam de la Crème op het Holland Meets Hungary podium. Stef, Satin, Detlef, Niels, Colin en Lucas beginnen de sessie met een tof fusionstuk. De toon is meteen gezet, er worden op deze laatste dag geen halve maatregelen genomen. Opvallend is dat er vandaag veel met koortjes wordt gewerkt, wat een leuke variatie is in vergelijking met de eerdere sessies. Zelfs Bella Hay aka DJ Candy Says, is in het achtergrondkoor terug te vinden. Zelfs de hit van Sziget 2012, ‘Poepen op de dixi’, komt weer eens langs. Er zijn zelfs mensen uit het publiek die om de songtekst vragen. Leuk om te zien dat ook Omar Ka, tijdens de eerste sessies nog wat afwachtend, volledig in zijn element lijkt te zijn. De muzikanten van Splendid doen ook weer mee en op een gegeven moment staat zelfs de voltallige band op het podium. De samenwerking die eigenlijk niet uit kan bleven, is die met Beef-zanger Pieter Both. En die komt er gelukkig dan ook.

Op deze laatste dag mogen we ook nog een nieuwe muzikant verwelkomen; Lucky Fonz III komt meejammen. “Ik reed gisteren in de buurt van Budapest en besloot even langs te komen”, vertelt hij op het podium, “ik heb vanmorgen een dagkaartje gekocht en nu sta ik hier...” Hij jamt een fijne blues met onder andere Ed Struijlaart op gitaar. De sessie loopt ondertussen langzaam richting het einde en omdat hoofdact en afsluiter David Guetta ondertussen begonnen is, is het bij het Holland Meets Hungary podium een stuk rustiger geworden. De muzikanten persen er desondanks het laatste beetje energie uit. Tijdens de laatste jam doen alle muzikanten mee, aangevuld met de dansers van Ill Skill Squad. Presentator Mink Pinster sluit af met het opnoemen en bedanken van iedereen die deze week heeft bijgedragen aan Jam de la Crème, zowel voor als achter de schermen. Het zit er weer op. Maandag wacht ons nog een reis van zo’n zestien uur, die door een kapot busje helaas wat later van start zal gaan. Uiteindelijk komen we rond 6.00 uur aan in Den Haag en kan er nog lang worden nagenoten van een mooi muzikaal avontuur.