Er komt géén downloadverbod. Dat is de voorlopige conclusie naar aanleiding van een brief aan de Tweede Kamer van Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Hij zal niet met een wetsvoorstel voor het downloadverbod komen, en stemt daarmee in met de motie van Verhoeven/Oosenbrug. In deze motie werd aan de regering verzocht af te zien tot wetswijzigingen die een downloadverbod tot stand brengen of anderszins het recht op het maken van een thuiskopie beperking. Daarmee blijft de thuiskopieheffing ook na 2013 voorlopig in stand, een heffing op dragers als lege cd's en dvd's, maar ook pc's, tablets en smartphones.
PvdA liet steun los
Eerder leek er tóch ruimte te zijn voor een downloadverbod, toen de PvdA een downloadverbod niet uitsloot en er daarmee een meerderheid van de Tweede Kamer voor een afgeslankt verbod was. De PvdA wilden geen verbod voor particulieren, maar wel voor een verbod als mensen "bedrijfsmatig van met auteursrechten belast materiaal gebruikmaken".
Begin december liet de PvdA weten tóch tegen het downloadverbod te zijn, en de internetvrijheid van de burger niet in het gedrang te willen laten komen. Vervolgens diende de partij samen met de D66 een motie in om de invoering van een dergelijk downloadverbod te voorkomen. Minister Teeven geeft nu gehoor aan deze motie.
Europese Hof onderzoekt Nederlands downloadverbod
Op Tweakers laat Tim Kuik van auteursrechtorganisatie Stichting Brein weten dat het downloadverbod niet definitief in de prullenmand is: het Europese Hof van Justitie buigt zich op het moment over het Nederlandse downloadverbod. De Hoge Raad vermoedt dat het in strijd is met het Europees recht dat downloaden uit illegale bron in Nederland is toegestaan. Op Tweakers vertelt Kuik verder websites die illegaal materiaal aanbieden te blijven bestrijden.
Teeven laat downloadverbod los
Staatssecretaris bereidt geen wetsvoorstel voor voor een downloadverbod
Staatssecretaris Fred Teeven komt niet met een wetsvoorstel voor een downloadverbod, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt Tweakers. Voorlopig lijkt het verbod dus van de baan, en daarmee zal de thuiskopieheffing ook na dit jaar blijven bestaan.