Tweede Kamer mogelijk toch voor downloadverbod

Toekomst thuiskopieheffing nog onduidelijk

Judith Laanen ,

De Tweede Kamer stemt dankzij de steun van de Partij van de Arbeid mogelijk toch in met een downloadverbod, zij het in afgeslankte vorm. De PvdA was eerst tegen, maar biedt nu ruimte voor een aangepaste versie van het plan van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Teeven kwam in april 2011 met het idee om een downloadverbod in te voeren en het thuiskopiestelsel, een heffing op dragers als lege cd's en dvd's, per 1 januari 2013 af te schaffen. Een maand geleden stelde Teeven nog een uitbreiding op de thuiskopieregeling voor die per 1 januari aanstaande één jaar zou duren.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt sloot zo’n downloadverbod tijdens het kamerdebat over auteursrecht, dat vanmiddag gehouden werd, niet meer uit. Recourt is tegen een thuiskopieheffing en overweegt andere opties. Ook is het Kamerlid geen tegenstander van een verbod op de handel in illegaal verkregen auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat gebeurt nu alleen ook al, en daarvoor is geen downloadverbod nodig, schrijft Webwereld.

PvdA niet voor verbod particulieren, wel bedrijfsmatig downloaden
De PvdA is niet voor een verbod voor particulieren die downloaden maar wel voor een verbod als mensen "bedrijfsmatig van met auteursrechten belast materiaal gebruikmaken", schrijft Nu.nl. Hoe zo'n verbod gehandhaaft moet worden is nog niet bekend. Aan Webwereld meldt Teeven dat "er moet correctie zijn, en dat kan een civielrechtelijk downloadverbod zijn".

Vanwege het civielrechtelijke karakter van het downloadverbod kan zo'n verbod niet in het strafrecht worden vastgelegd, schrijft techblog Tweakers.net. Dat betekent dat downloaders niet vervolgd kunnen worden, maar wel dat auteursrechthebbenden downloaders kunnen aanklagen via het civielrecht. Dat is bedoeld voor rechtszaken tussen burgers en bedrijven onderling.

Thuiskopieregeling onzeker, steun PvdA 'nieuwe denkrichting'
Omdat de Tweede Kamer niet meeging in de kabinetsplannen voor afschaffing, kwam Teeven eind oktober met een plan voor een tijdelijke thuiskopieregeling. Vanaf 1 januari zou de thuiskopieregeling voor één jaar uitgebreid worden met een heffing op blanco cd's en dvd's, laptops, smartphones, tablets, mp3-spelers en andere apparaten 'die aantoonbaar door consumenten worden gebruikt om mee te kopiëren'. Teeven gaf daarmee gehoor aan een jarenlange smeekbede van de Stichting Thuiskopie.

Door de steun van de PvdA heeft Teeven een meerderheid in de Tweede Kamer voor zijn plannen en gaat deze verder uitwerken. Teeven noemt de steun van de PvdA tegenover Webwereld 'een nieuwe denkrichting'. Eerder steunde alleen Teevens eigen partij VVD het voorstel.

Thuiskopieregeling
Nederland kent sinds 2002 een thuiskopieregeling, waarmee heffingen op verkochte lege dragers als cd's ten goede kwamen aan de rechthebbenden. Consumenten gebruiken echter steeds minder lege cd's om muziek te kopiëren, maar juist nieuwe apparaten als mp3-spelers, harddiscs en smartphones. Daarom wil Stichting NORMA, die zich bezighoudt met het innen en verdelen van thuiskopiegelden, de regeling uitbreiden met nieuwe technologieën. Toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin besloot in 2007 de regeling te bevriezen tot 2009 om onderzoek te doen, waarmee de heffing op beschrijfbare schijfjes in stand bleef. Hirsch Ballin verlengde die bevriezing later tot 1 januari 2013.

Update: 3voor12 dj Roosmarijn Reijmer belde met Colin van Hoek van nu.nl voor verdere opheldering over deze draai van de PVDA.

Kunnen wij nu binnenkort hoge geldboetes voor verwachten als we downloaden? Van Hoek: “De kans is er wel, maar het is allemaal onzeker. De PVDA is nu in ieder geval niet meer tegen. Het is nu aan Fred Teeven (VVD) om daar verder invulling aan te geven. Dan pas weten we waar we naartoe gaan.”

Dit veranderde standpunt van de PVDA is opvallend, want hadden zij niet de woorden ‘geen downloadverbod’ in hun verkiezingsprogramma staan? “Exact. Vorig jaar heeft de partij nog een motie gesteund om het niet te doen, maar wilden zij een thuiskopieheffing. Nu willen zij geen heffing, maar zijn zij toch voor een verbod. Wel hebben zij er een kanttekening bij geplaatst dat dit verbod niet van toepassing is op individuele particulieren, maar mensen die er bedrijfsmatig aan verdienen.”

Bedrijfsmatig downloaden, wat is dat eigenlijk? “Je moet denken dat ze aan dataverkeer gaan meten hoeveel je binnen haalt, en als dat teveel is kan je een boete krijgen. Maar als ik elke dag een film en serie binnenhaal heb ik ook veel verkeer maar verdien ik er niks aan.”

Hoe gaan jij en ik dit merken? “We moeten de uitwerking even afwachten. Als er zo’n verbod komt is het in principe zo dat mensen die alleen uploaden beboet kunnen worden. Maar misschien gaat zo’n filmmaatschappij dan wel voorleggen dat ook downloaders terecht gesteld moeten worden.”

Luister het fragment terug op de 3voor12 Radio-pagina.