PvdA: 'Wij zijn wel tegen downloadverbod' PvdA: 'Wij zijn wel tegen downloadverbod'

Internetvrijheid van burgers mag niet in gedrang komen

, Judith Laanen

PvdA: 'Wij zijn wel tegen downloadverbod'

Internetvrijheid van burgers mag niet in gedrang komen

Judith Laanen ,

De Partij van de Arbeid is wel tegen een downloadverbod. Volgens de partij mag de internetvrijheid van de burger niet in het gedrang komen. Dat schrijft Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) in een brief waarmee hij de onduidelijkheid over de positie van de PvdA omtrent een mogelijk downloadverbod wil wegnemen. De PvdA was eerst tegen, maar bood eind november tijdens een debat over auteursrecht toch ineens ruimte voor een aangepaste versie van het plan van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.

Volgens Recourt kan Teeven niet op steun van de PvdA rekenen als hij met een plan komt dat de internetvrijheid van particulieren beperkt, schrijft hij in de brief:

“Wij willen niet het risico lopen een deur op een kier te zetten die wij helemaal dicht willen houden: internetvrijheid voor iedere burger. Daarom hebben we besloten om een voorstel van Teeven nooit te steunen als dat het recht op downloaden op wat voor manier dan ook beperkt. Wat mag blijft mogen, wat niet mag blijft niet mogen.”

PvdA: 'Thuiskopieregeling is achterhaald systeem'

Staatssecretaris Teeven, wiens partij (VVD) vooralsnog als enige zijn plannen voor het downloadverbod steunde, heeft nu geen meerderheid meer voor zijn voorstel in de Tweede Kamer. Maar volgens Recourt steunt de PvdA Teeven wel in zijn streven van de thuiskopieheffing af te komen. De PvdA noemt die regeling een 'achterhaald systeem', maar verkiest "nog altijd liever het onmogelijke systeem van de thuiskopieheffing dan een beperking van het [...] recht om te mogen downloaden".

De zogenaamde thuiskopie-exceptie, die vrij downloaden voor particulieren mogelijk maakt, moet volgens Recourt blijven zoals die is: "De handel valt niet onder deze regels en kent nu al een verbod."

Tijdelijke thuiskopieregeling per 1 januari 2013
Omdat de Tweede Kamer niet meeging in de kabinetsplannen voor afschaffing, kwam Teeven eind oktober met een plan voor een tijdelijke thuiskopieregeling. Vanaf 1 januari zou de thuiskopieregeling voor één jaar uitgebreid worden met een heffing op blanco cd's en dvd's, laptops, smartphones, tablets, mp3-spelers en andere apparaten 'die aantoonbaar door consumenten worden gebruikt om mee te kopiëren'. Teeven gaf daarmee gehoor aan een jarenlange smeekbede van de Stichting Thuiskopie.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12