Twee jaar gelden overleed op zesenveertig jarige leeftijd kunstenaar en muzikant Maarten Ploeg aan de gevolgen van kanker. Ploeg was de spil van de kunst- en kraakbeweging in de jaren tachtig. Hij speelde in de bands Soviet Sex, Blue Murder en later in Astral Bodies. Samen met Peter Klashorst maakten hij deel uit van de zogenaamde Nieuwe Wilden, een groep kunstenaars die expressieve figuratieve kunst maakte. “Maarten was een clubjesmens”, zegt vriend en collega-kunstenaar Peter Mertens. En dus nam een hele vriendenclub van Maarten het initiatief om een overzicht van zijn werk te maken. Vanavond, vrijdag 21 april, opent het Amsterdamse Arti et Amicitiae haar deuren voor de expositie De Gaven Van Maarten Ploeg.
Het idee voor een dergelijke tentoonstelling ontstond vlak na het overlijden van Ploeg. Mertens: “Maar we hebben twee jaar nodig gehad om dit op poten te zetten.” Centraal bij deze tentoonstelling staan de schilderijtjes die Ploeg door de tijd heen aan vrienden cadeau gaf. Medeorganisator Harry Heyink vertelt dat Ploeg vaak werkte volgens het ‘voor wat hoort wat principe’. “Als Maarten bijvoorbeeld videoapparatuur had geleend, kreeg je een schilderij. Of als iemand had geholpen bij het opnemen van muziek, kreeg hij er ook één. Mijn vrouw en ik kregen er eentje omdat we na twintig jaar samenwonen gingen trouwen.”
Toch is er natuurlijk ook aandacht voor muziek. Mertens: “Bij Maarten liep er geen scheidslijn tussen de kunst, het video maken en de muziek. Alles liep bij hem door elkaar heen: schilderijen werden platenhoezen, een backdrop van de band een schilderij maar ook kleine schilderijtjes werden een attribuut in een videoclip.“ Mertens staat zelf het dichtst bij het videowerk en de muziek van Ploeg. “Maar dat komt omdat ik vroeger zijn roadie was en de bandbus reed.” Bij de ingang van Arti et Amicitiae staat een videobox waarin een twee uur durende compilatie van video’s van Ploeg te zien is.
Naast de tentoonstelling zal er ook een ‘culturele avond’ op 11 mei in het teken van Ploeg staan. Heyink: “Het is geen feest, maar we willen een momentopname van de jaren tachtig laten zien. Dat doen we met de hele kliek door voordrachten te geven en muziek te maken. De kracht van Maarten was om mensen om zich heen te verzamelen waardoor iedereen heel creatief werd. Dat willen we laten zien. Alle artiesten die meedoen, zagen Maarten als de motor achter de vernieuwing.” Heyink geeft les op de Rietveld Academie, iets dat Ploeg ook altijd deed. “Samen hadden we het er vaak over dat het voor de studenten belangrijk was ook in een band te spelen. Dat zul je op 11 mei terug zien.”
Broer en medebandlid Rogier van der Ploeg, ook betrokken bij de tentoonstelling, overweegt om een liedje te spelen op deze avond: “We hebben vijfentwintig jaar samen gespeeld. Ik wil de B-kant van ons eerste singletje spelen. Dat was een instrumentaaltje. Want zonder Maarten als zanger kunnen we natuurlijk niet echt spelen. Maar ik hik er een beetje tegenaan; het wordt nooit meer hetzelfde.”
Rogier vindt het wel heel mooi om met de tentoonstelling bezig te zijn: “Het is leuk om al die verschillende periodes samen te zien. Maar toen het boek dat bij de tentoonstelling hoort af was, moest ik wel even slikken.”
Openingstijden Arti et Amicitiae:
Van 21 april tot 14 mei
Expositiezalen op dinsdag t/m zondag: 13:00 uur – 18:00 uur
Een momentopname ter ere van kunstenaar / muzikant Maarten Ploeg
Broer en medebandlid Rogier: “Het is belangrijk om zijn werk weer onder de aandacht te brengen”
Twee jaar lang is een vriendenclub van de overleden muzikant en kunstenaar Maarten Ploeg bezig geweest een kijk- en luisteroverzicht van diens werk te maken. Vanavond, vrijdag 21 april is de opening in het Amsterdamse Arti et Amicitiae.