Documentaire over Zwarte Cross, Tante Rikie en Feestfabriek
Vaak Bu’j te Bang vanaf 9 oktober in de bioscoop
Bijna drie jaar lang doken documentairemakers Floor van der Kemp en Lars Gierveld in de wereld van het Achterhoekse festival de Zwarte Cross, dat begon met 1.000 bezoekers en uitgroeide tot één van de grootste festivals met rond de 230.000 bezoekers. Het resultaat is de documentaire Zwarte Cross: Vaak Bu'j te Bang die 9 oktober 2022 in het Amsterdamse Tuschinski in première gaat in 25 Pathé bioscopen en vanaf 24 oktober te zien is bij Videoland.
Achtergrond
De documentaire start in de meest roerige tijd die Zwarte Cross-eigenaren Gijs Jolink, Hendrik Jan Lovink en Ronnie Degen ooit hebben gekend: vlak na de editie van 2019 editie barst een mediastorm los, omdat ludiek bedoelde tekstbordjes op het festivalterrein discriminerend worden gevonden. Daarna volgen problemen met onzekerheid over de festivallocatie én breekt corona uit. Vervolgens kondigt oprichter Hendrik Jan Lovink zijn afscheid aan en wordt de organisatie overgenomen door de Engelse festivalmagnaat Superstruct Entertainment. Hoe blijft het unieke karakter van de Zwarte Cross overeind?
De film neemt je mee naar het ontstaan van de Zwarte Cross in 1997 en de groei in de 25 jaar daarna. De filmmakers krijgen een schat aan amateurbeelden van Gerard Lovink, de vader van oprichter Hendrik Jan. Gerard klapte zijn camera open om zijn zoon en vriend Gijs te filmen op hun eerste Zwarte Cross en verzamelde daarna 25 jaar lang honderden uren beeldmateriaal.
Over de makers
De geboren Achterhoeker Lars Gierveld deed een paar jaar verslag van het Zwarte Cross-festival voor BNNVARA. Als diehard bezoeker kent hij het festival door en door. Hij verbaast zich over het feit dat veel mensen bij Zwarte Cross alleen maar denken aan cross, bier en modder. Tijd voor een film die het festival écht laat zien. Floor van der Kemp zit anders in de wedstrijd: zij is nog nooit op de Zwarte Cross geweest en denkt aanvankelijk ‘dat het iets met de TT in Assen te maken heeft’. Als leek kijkt zij met de nieuwsgierige blik van de buitenstaander.
De film wordt geproduceerd door De Coproducent, een coöperatie van zzp’ers werkzaam in de media. De film is gefinancierd door: Videoland, Pathé bioscopen, Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Pfeifer Heavy Machinery, Gemeente Oost-Gelre, Vevam en De Coproducent. De documentaire is met volledige medewerking van en toegang tot de Feestfabriek gemaakt. Maar de Feestfabriek is nadrukkelijk géén financieringspartner van de film om de onafhankelijkheid te borgen.