Festival deBeschaving failliet
Ontdekkingsfestival houdt op te bestaan
Festival deBeschaving is failliet, dit maakt deBeschaving gisteren met veel verdriet bekend op haar Facebookpagina: ‘Hier stopt het’.
Dat er dit jaar geen nieuwe editie van het festival zou komen, was al ruimschoots bekend. De kosten van locatie Botanische Tuinen waren dermate hoog dat er vorig jaar verlies geleden, en de kosten voor een nieuwe editie te hoog zouden uitkomen. Het voelde voor festivaldirecteur Andre Baars als een blok aan het been: “Door deze kosten was het festival de laatste jaren afhankelijk geworden van externe financiering, zoals onzekere sponsorinkomsten en externe producties rond het festival. Structurele subsidie krijgt het festival niet, dus ook daar kan het festival niet op drijven,” vertelde hij ons in februari.
Baars dacht destijds aan een verhuizing naar een goedkopere locatie om de ‘risicovolle afhankelijkheid’ af te bouwen. De omstandigheden waren uiterst somber, maar Baars bleef strijdbaar. “We hebben de afgelopen veertien jaar vaker een moeilijk jaar gehad. Het verlies van afgelopen jaar is weliswaar heel pijnlijk, maar we hebben voor hetere vuren gestaan.”
Het liep anders: op 27 juni 2017 is Stichting deBeschaving door de rechtbank Midden-Nederland in staat van faillissement gesteld. De 13e editie van zaterdag 2 juli 2016 bleek de laatste.
Het ging een aantal jaren op rij goed met deBeschaving, dat in haar geschiedenis vaker geplaagd werd door tegenslagen. Zo sloeg het de edities van 2009 en 2010 over wegens financiële problemen, veroorzaakt door te grote ambities. Hierna verhuisde het festival vanuit Vredenburg Leidsche Rijn naar het sciencepark Botanische Tuinen, waar deBeschaving zes keer georganiseerd werd. De onderkop veranderde naar ‘Muziek, kunst en wetenschap’ en de datum verschoof van eind festivalzomer naar medio juni. In samenwerking met de Universiteit Utrecht zette het festival sindsdien in op het experiment. Afgelopen editie lieten honderden festivalbezoekers hun mobieltje afplakken voor een grootschalig offline experiment.
Wat is jouw mooiste herinnering aan deBeschaving? Mail jouw verhaal naar jeroen@3voor12utrecht.nl en wie weet zie je hem terug in ons overzicht.