Massale evenementen pas als er een vaccin is

Kamerbrief: Jongeren mogen naast sporten ook culturen in de buitenlucht

Het kabinet maakte woensdagavond veel concrete plannen bekend voor de heropening van Nederland. Kleine stapjes vooruit, is het devies. In de Kamerbrief die vanmorgen gepubliceerd werd staan nog net wat meer details. Woensdag werd al bekend dat concertzalen vanaf 1 juni 30 bezoekers (inclusief het personeel) in hun zaal mogen ontvangen. Als de ontwikkelingen goed blijven wordt dat aantal per 1 juli opgehoogd naar 100 personen, met geplaceerde tickets en reservering (lees: zitconcerten). Het gaat daarbij om binnenevenementen, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt naar de grootte van de zaal. Onduidelijk is hoe die capaciteit precies gemeten wordt, bijvoorbeeld in het geval van meerdere zalen binnen een gebouw. Telt dan het aantal mensen in het hele gebouw, of enkel in de ruimte waar het concert plaatsvindt? En hoe om te gaan met de screening bij de deur? In de regels staat immers: 'Gasten moeten reserveren. Uiteraard geldt de anderhalve meter afstand. En vervolgens vindt ook hier aan de voorkant een controlegesprek plaats om in te kunnen schatten of er risico’s zijn.'

Daarnaast is het voor jongeren vanaf 11 mei niet alleen toegestaan in de buitenlucht te sporten, ook wekelijkse bijeenkomsten van scouting-, cultuur-, kunst-, en andere jeugdverenigingen voor kinderen tot en met 18 jaar zijn toegestaan onder de dezelfde voorwaarden. Dat bekekent dat onder meer muziekscholen, theatergezelschappen voor kinderen en balletklasjes buiten programma kunnen organiseren. D66 vroeg daar vorige week om in het debat met Minister Ingrid van Engelshoven.

Over festivals kwam woensdag niet meer duidelijkheid, behalve dat ze achteraan de wachtrij staan. Op dit moment zijn alle grote evenementen (en concerten) verboden tot 1 september. In de Kamerbrief van vandaag is het kabinet iets specifieker: 'Voor de laatste stap, de massale evenementen met een landelijke uitstraling, kunnen we nog geen datum noemen. Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is en niemand weet hoe lang dat gaat duren. We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12