3voor12 Overijssel

Burger Beurs Presents: lichting 2020

Met NOPP, STEF en Bastian Benjamin

Vrijdag 24 januari 2020, Burgerweeshuis Deventer
Tekst: Jeroen van Beersum Foto’s: Roy Manuhutu

Op vrijdag 24 januari presenteerde de lichting van de Burger Beurs 2020 zich aan het publiek. De avond werd gehost door Ischa den Blanken, die de avond en de acts van context voorzag. De Burger Beurs is een traject van het Burgerweeshuis (met steun van de provincie Overijssel) waarin drie beginnende acts begeleid worden bij het maken van een plaat of videoclip, maar vooral bij het groeien naar wie ze willen zijn. Snelle en Sluwe Vos zijn bekende namen die deze ondersteuning in het verleden hebben gekregen.

NOPP trapt de avond af; dit damestrio is vanavond helaas maar met z’n tweeën, maar ze maken er een mooie show van met mooie dichterlijke teksten over trip hop beats. Zwaarmoedig, maar ook met warmte en sprankjes hoop, en een stukje spoken word. Een mooi begin.

Daarna betreedt singer-songwriter STEF het podium. Deventenaren kennen hem misschien van het nummer Ver van Huis dat hij vorig jaar schreef en speelde voor de dodenherdenking, maar ondertussen heeft zijn single Voorgoed Voorbij ook al dik 40.000 streams op Spotify. Hoewel hij zichzelf normaal alleen met gitaar of piano begeleidt, heeft hij nu een volledige band bij zich op het podium. Het zijn leuke, luchtige, zomerse nummers die de kou van buiten doen vergeten. Het speelplezier straalt er ook van af; het werkt wel, zo met band.

De afsluitende, derde act is Bastian Benjamin. Terwijl duistere dubstep de zaal vult, zwiert een danseres door de zaal, tussen de mensen, over het podium en terug. Met de zaklamp van haar telefoon op zichzelf gericht geeft het een vervreemdend effect, als is het een kritiek op de selfies cultuur. De beats zijn eigenlijk net te traag om op te dansen, en zijn af en toe spannend en dan weer onderkoeld, met soms kunstige overgangen. De combinatie met de visuals en de danseres doen je wel afvragen wat Bastian van zijn publiek verwacht: wil hij kijkers, luisteraars of dansers? Het schuurt, maar dat maakt het alleen maar interessanter hoe hij zich verder ontwikkelt.

Een mooie mix en variatie van muziek dit seizoen Burger Beurs!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12